Kuka kukin on Venezuelan kriisissä

Uutisten seurantaa helpottaa avainhenkilöiden esittely. Tässä eniten asioita Venezuelassa sotkeneet:

 • Nicolas Maduros: Vuonna 2018 uudelleenvalittu presidentti, Seuraa edeltäjänsä Hugo Chavezin politiikkaa.
 • Juan Guaido: Venezuelan parlamentin, Asamblea Nacionalin, ensimmäinen puhemies ja enemmistöjohtaja. Julistettiin tammikuussa 2019 väliaikaiseksi presidentiksi parlamentin tuella.
 • Amiraali Graig Faller: USA:n Southern Commandin komentaja, -siis mahdollisen USA:n operaation toimeenpanija.
 • Vladimir Padrino Lopez, kenraali ja Maduron hallituksen puolustusministeri. Piti yhteyttä USA:han mutta perui loikkauksensa 30.04. Nauttii yhä Maduron luottamusta.
 • Manuel Ricardo Cristopher Figuera: Pahamaineisen salaisen poliisin SEBIN:n johtaja, jonka Maduro erotti 01.05. Figuera vakuuttaa ettei osallistunut petokseen, ja syyttää yhä Maduron ympärillä olevia henkilöitä vehkeilystä.
 • Edgar Zambrano: Parlamentin, Asamblea Nacionalin, ensimmäinen varapuhemies, tukee Guaidoa. SEBIN vangitsi hänet näyttävästi 08.05. On yhä vangittuna SEBIN:n pelätyssä päämajassa.
 • Diosdado Cabello: Maduron varjoparlamentin, Perustuslakia säätävän kansalliskokouksen, puhemies ja Maduron tukija. Cabello on etsintäkuulutettu rikoksista eräissä Väli-Amerikan maissa.
 • Stalin Gonzales: Venezuelan virallisen parlamentin, Asamblea Nacionalin, toinen varapuhemies. Tukee Guaidoa, kuten siis parlamentin enemmistö.
 • Jeesus Casanova, kansalliskaartin GNB:n vappuna nimitetty uusi komentaja, madurolainen.
 • ”Collectivos”: Maduroa tukevia katuhuligaaneja, myös chavistas. Ovat hyökkäilleet guaidolaisten kokoontumisiin aseistettuina moottoripyöräpartioina, ja osallistuivat 07.05. parlamenttirakennuksen saartamiseen. Käyttävät äärivasemmistolaisia tunnuksia.
 • Bolivaarinen kansalliskaari GNB: Venezuelan viralliseen valtakoneistoon kuuluva miliisi, vahvasti politisoitunut. Siinäkin tapauksessa, että USA:n ulkoministerin Mike Pompeon mainitsema mahdollisuus maan armeijan loikkaamisesta Guaidon puolelle toteutuu, GNB:n voi odottaa pysyvän presidenttinsä takana.
 • Asamblea Nacional Constituyente, Perustuslakia säätävä Kansalliskokous: Maduron varjoparlamentti. Sosialisteilla on tässä elimessä kaikki paikat, koska muut boikotoivat sen vaaleja. ANC:n tarkoitus on valmistella Venezuelalle uutta perustuslakia. Puheenjohtajana on Diosdado Cabello.
 • Jorge Arreaza: Maduron ulkoministeri.
 • Leopoldo Lopez: Oppositiopoliitikko. Guaido mitätöi Maduron hallinnon Lopezille määräämän kotiaresti-tuomion 30.04. Lopez oli La Carlotassa Guaidon rinnalla. Tällä hetkellä vieraana ulkomaisessa lähetystössä Caracasissa.
 • Gustavo Gonzalez Lopez: SEBIN:in uusi, Maduron vappuna nimittämä, johtaja. Oli virassa ennen Figueroa.
 • Elliott Abrams: USA:n suurlähettiläs Caracasissa. US.Embassy on tällä hetkellä tyhjillään ja henkilökunta vedetty pois. Abrams oli ennen 30.05. yhteydessä johtaviin madurolaisiin, ja keskustelujen aiheena oli loikkaus.

Täydennämme listaa sitä mukaa kun joku tekee jotain.

Päivitystä:

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz tukee vallansiirtoa Venezuelassa:

Juan Guaidó:

Olemme keskustelleet Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin kanssa, joka on ratifioinut tukensa kamppailullemme (Venezuelan) parlamentissa. Meidän tehtävämme on jatkaa edistymistä kaikilla rintamilla, kunnes saavutamme sen.

Sebastian Kurz:

Kävin erittäin hyvän keskustelun (Venezuelan) virkaatekevän presidentin Juan Guaidon kanssa. Vakuutin hänelle, että tuen täysin hänen pyrkimyksiään tuoda maahansa rauhanomainen vallansiirto.

Komentavat upseerit karkaavat:

Majuri José G. Basante Márquez, Bolivarian armeijan 5102 moottoroidun ratsuväen komentaja, jätti maan laittomasti. Poistui Brasiliaan vaimonsa ja vastasyntyneen poikansa kanssa.

Parlamentin puhemies ja virkaatekevä presidentti Juan Guaido puhui kaksi tuntia sitten Caracasissa, eilen koollekutsumassaan kokouksessa. Poliisien läsnäolo oli huomaamatonta, eikä pelättyjä häiriöitä tapahtunut. ”Collectivos” oli pelotellut caeacasilaisia eilen uhkaavilla seinäkirjoituksilla, mutta heitä ei nähty.’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top