Kuka puhuu totta? Ministeri Haataisen eduskunnalle kertoma ristiriidassa virkamiehen lausunnon kanssa

Eduskunnan kyselytunnilla tänään torstaina työministeri Tuula Haatainen antoi todistuksensa. Tässä toinen hänen vastauksistaan videotalleelta purettuna:

Arvoisa puhemies, Ministerin rooli tässä Huoltovarmuuskeskuksen osalta, se liittyy siihen että ministeriö ohjaa ja myös huolehtii siitä, että siellä nämä prosessit ja kaikki on asianmukaisesti järjestetty. Huoltovarmuuskeskus on hyvin itsenäinen organisaatio. Se on laitos, jolla on oma hallitus, ja tämä hallitus antaa menettelytapaohjeet, ja varmistaa myös sen toiminnan oikeellisuutta. Siellä on myös operatiivinen johto joka vastaa myös näistä hankinnoista, ja siellä on tapahtunut tämä huolimattomuus ja virhe.  Sen selvittämiseen, ministerinä, olen välittömästi ryhtynyt. Ja nyt, en ole pystynyt suojelemaan ketään, (olen) vaatinut selvitystä siitä mitä on tapahtunut.

Tämän kaiken seurauksena Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja erosi, ja hänen tilalleen olen asettanut väliaikaisen toimitusjohtajan siihen saakka kunnes uusi toimitusjohtaja valitaan. Pyysin selvityksen, ja tiistaina Huoltovarmuuskeskuksen hallitus esitteli toimenpiteet ministeriölle, ja sitä selvitystyötä näiden epäselvien kauppojen kohdalla edelleenkin tehdään, ja toisen (kaupan) osalta on tehty rikostutkintapyyntö,

Asiaa tentattiin ministeriltä kyselytunnin aikana kolmeen kertaan. Ministeri Haataisen puheenvuorovastauksen voi kuunnella täällä.

Meillä on nyt tapaus, jossa hallintokäytäntöjen epätäsmällisyys on aiheuttanut ongelman, josta osaa tutkitaan rikoksena. Yksi henkilö on erotettu virastaan, ja kaksi on hyllytetty ja tutkinnan alaisia. Vakavalla tasolla siis ollaan, joten voimme odottaa ministeriltä todenmukaista puhetta eduskunnan edessä.

Sosiaali- ja terveysministeriö antaa kuitenkin HVK:n autonomisuudesta paljon rajallisemman kuvan: Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on kevään 2020 aikana, ajalla 12.02. – 06.04, tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle (HVK) yhteensä viisi erillistä hankintaesitystä.

Julkaisemme hankintaesityksistä kaikki ne tiedot, joita ei ole erikseen turvaluokiteltu. (STM:n tiedote)

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN HVK:LLE TEKEMÄT HANKINTAESITYKSET

12.2.2020 ESITYS:

* FFP3-luokan hengityssuojaimia 200 000 kpl
* FFP2-luokan hengityssuojaimia 54 000 kpl

* Suojavisiirejä 254 000 kpl

24.3.2020 ESITYS:

* Kirurgisia maskeja 10 milj. kpl
* FFP2/FFP3-luokan hengityssuojaimia 1 milj. kpl
* Suojavisiirejä 1 milj. kpl
* Nitriilikäsineitä 10 milj. paria

* Suojamyssyjä 10 milj. kpl

3.4.2020 ESITYS:

* Potilasvalvontamonitoreita 140 kpl
* Tehoventilaattoreita 60 kpl

Lisäksi HVK:ta pyydettiin jatkamaan yhdessä viiden yliopisto-SHP:n
logistiikkakeskusten kanssa lisähankintojen selvittämistä ja
hankintatoimia. Tarpeet kohdistuvat erityisesti kirurgisiin maskeihin,
FFP2/FFP3-suojaimiin, suojatakkeihin (tai vastaaviin), suojakäsineisiin
ja laboratoriotestausvälineisiin.

6.4.2020 ESITYS:

* Erilaisia testaukseen liittyviä materiaaleja (reagensseja,
testikittejä, testikitteihin liittyviä tarvikkeita ja
näytteenottotarvikkeita)

6.4.2020 ESITYS:

* Kirurgisia maskeja 20 milj. kpl
* FFP2/FFP3-luokan hengityssuojaimia 5 milj. kpl
* Suojapukuja 1 milj. kpl
* Suojakäsineitä (nitriitti tai lateksi) 20 milj. kpl

STM vapautti varmuusvarastoissaan olevat tarvikkeet käyttöön 23.03. STM:ssa nämä hankinnat kuuluvat Sosiaali ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen vastuualueeseen. Extrauutiset ei tavoittanut häntä kommentoimaan.

HVK ei tämän mukaan toimi omaa harkintaansa käyttäen, vaan STM:n yksityiskohtaisen tarkassa ohjauksessa, mikä ohjaus ulottuu tilattavien tarvikkeiden kappalemääriin asti. Tilannekuva, jonka eduskunnan kyselytuntia seuraavat saivat, on kovin toisenlainen. Koronapandemian terveysvaikutukset ja torjuntatoimien kansantaloudelliset vaikutukset ovat jo kuluvana keväänä olleet hirvittäviä. Tälläisenä aikana ei riitä, että ministeri ”puhuu niin totta kuin osaa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top