Kuka räjäytti ydinpommin Intian Valtamerellä 1979?

Vuonna 1979 havaitsi USA:n tiedustelusatelliitti Vela tuntemattoman kaksois-välähdyksen eteläisessä osassa Intian Valtamerta. Siitä alkaen on spekuloitu Israelin ydinaseesta: Välähdys tulkittiin ilmakehässä tapahtuneeksi ydinräjähdykseksi.

Satelliitin rekisteröimän ilmiön lisäksi saatiin samaan aikaan outo hydroakustinen havainto Australiassa, ja neljä päivää myöhemmin Australiassa osui vesisade alueelle, jolla laidunsi lampaita. Näiltä lampailta mitattiin poikkeuksellisia jäämiä radioaktiivista jodi-131:tä. Näin oli siis kolme toisistaan riippumatonta viitettä jonkin räjähdykseen ja radioaktiivisuuteen liittyvän ilmiön tapahtumisesta.

Näytteitä kerättiin sitten lampaista kuukausittain, ja ne analysoitiin USA:ssa. Äskettäin, Freedom of Information Act:in mukaisesti, nämä tiedot tulivat julkisiksi.

”Vuodesta 1979 on pitkäaikaisessa tarkkailussa havaittu, että ruohoa syövien eläinten, erityisesti lampaiden, kilpirauhasiin on kertynyt radioaktiivista jodi-131:tä, joka on peräisin ilmakehässä tehdyistä ydinkokeista”, kertoo raportti.

Wellingtonissa toimivan Otagon yliopiston lääketieteen professori Nick Wilson kertoi New Zealand Heraldille, pitävänsä vahvasti todistettuna, että ”Vela-sattumus” liittyy ydinase-kokeeseen. Stanfordin yliopistossa ydiase-asiohin perehtynyt Leonard Weiss kertoi Bulletin of the Atomic Scientist:lle näkevänsä, että Israelin osuudesta tapahtumassa on aihetodisteita.

Israelin suurlähettiläs Uudessa Seelannissa, Itzhak Gerberg, kiistää Israelin yhteyden mihinkään laittomaan ydinkokeeseen. Israel ei ole yleensäkään myöntänyt tälläisiä asioita, mutta ei myöskään kiistänyt. Joskus viitataan Knessetin aiemman puhemiehen Avram Burgin erääseen puheenvuoroon, jossa hän antoi ymmärtää Israelilla olevan takataskussaan myös ydinarsenaalia.

Toivottavasti maailma ei saa koskaan kouriintuntuvia todisteita näille huhuille.

Asiasta kirjoitti Sputnik 14.08.2018.

Tähän loppukevennykseksi ihastuttavan Nina Paleyn animaatio ”This Land is mine”. (Nina, jos luet, kerro terveisiä Lilinah Biti-Anatille.)

2 Comments

 1. Nestori Lundahl
  15.8.2018 08:03

  Eiköhän se ollut tuo Israelin ja Etelä-Afrikan kimppajytky, josta Wikipedia mainitsee mm. ”Etelä-Afrikka toimitti Israeliin 500 tonnia uraania sen ydinaseohjelmaa varten ja vastavuoroisesti Israel myi Etelä-Afrikalle 30 grammaa tritiumia neutronipommin rakentamiseksi. Syyskuussa 1979 maat suorittivat yhteistyössä ydinkokeen Etelä-Atlantilla”
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Israelin_joukkotuhoaseet
  Paukku tunnetaankin nimellä ”Etelä-Atlantin välähdys”.
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Etel%C3%A4-Atlantin_v%C3%A4l%C3%A4hdys

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.8.2018 09:07

   Kiitos kommentistasi! Asia tuli uudelleen ajankohtaiseksi, kun venäläinen julkaisu kirjoitti siitä eilen, perustaen USA:ssa julkiseksi tulleeseen asiakirjaan. Jenkeillä on joku Freedom-act jonka perusteella julkaistaan aiemmin salattuja dokumentteja. Julkiseksi tulleessa raportissa mainittiin todisteet ydintapahtumasta ja osoitettiin Israelia epäiltynä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top