Kumpi on terveydelle suurempi uhka? – Ilmansaasteet vai ilmastonmuutos?

EU:n liikenneministerit: Liikenteen ilmastotyöhön tarvitaan pitkäjänteisyyttä

– Liikennesektorilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Tänään Euroopan unionin liikenneministereiden kokouksessa kävi selväksi, että huomattavia muutoksia tarvitaan jo lähitulevaisuudessa. Liikenneministerit vaativat pitkäjänteistä strategiaa liikenteen päästöjen vähentämiseksi, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Euroopan unionin liikenneministerit kokoontuivat Brysselissä 20.9.2019. Ministeri Marin toimi kokouksen puheenjohtajana.

Liikenneneuvostossa keskusteltiin liikenteen roolista EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategiassa. Suomi haluaa EU:n neuvoston puheenjohtajana edistää sitä, että EU olisi hiilineutraali vuonna 2050.

– Keskustelut olivat rohkaisevia ja jäsenmaat pitivät tämän päivän keskusteluja tärkeinä. Keskusteluissa nostettiin esille monia keinoja liikenteen päästöjen vähentämiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kävelyn ja pyöräilyn edistäminen, vaihtoehtoiset polttoaineet, digitalisaation ja automaation edistäminen, rautatieliikenteen kehittäminen sekä hinnoittelun tehostaminen, toteaa ministeri Marin.

– Siirtymä ilmastoneutraaliin yhteiskuntaan on suuri haaste, mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuksia Euroopalle kilpailukyvyn edistämiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen, sanoo ministeri Marin.

– Nyt käyty keskustelu on hyvä pohja sille, että jäsenmaat ja Eurooppa-neuvosto voisivat saavuttaa yhteisymmärryksen EU:n pitkän aikavälin ilmastotavoitteesta vuoden 2019 loppuun mennessä, jatkaa ministeri Marin.

Liikenne muodostaa huomattavan osan ilmastopäästöistä.

– Liikenteen ratkaisuilla on suora vaikutus kansalaisten arkeen. Kansalaiset ovat huolissaan ilmastosta ja vaativat meiltä toimenpiteitä. Brysselissä tuhannet ihmiset osoittivat tänään mieltään ilmaston puolesta. Poliittisina päätöksentekijöinä meidän tehtävämme on näyttää suunta tuleville toimille, sanoo ministeri Marin.

Liikenneneuvosto käsitteli ensimmäistä kertaa kokonaisvaltaisesti eri liikennemuotojen päästövähennystoimia.

Kysyimme Liikenne- ja viestintäministeriöstä tarkoittaako ”hinnoittelun tehostaminen” samaa kuin polttoaineiden verotuksen nostamista? ”Liikenteen ilmastopäästöjen” osalta pyysimme selventämään aiotaanko ihmisten autoilun aiheuttamiin pienhiukkapäästöihin puuttua, sekä sitä kumpi on terveydelle suurempi uhka, ilmansaasteet vai ilmastonmuutos?

Kysymyksiimme vastaisi Ilmasto- ja ympäristöyksikön johtaja Päivi Antikainen.

”Liikenneneuvostossa käytiin politiikkakeskustelu liikenteen päästövähennysten roolista EU:n pidemmän aikavälin ilmastotavoitteessa. Keskustelussa jäsenmaat kävivät läpi käytettävissä ja jo käytössään olevia toimia. Hinnoittelun tehostaminen on yksi keskeinen keino vaikuttaa päästöjen vähenemiseen. Hinnoittelu on kattotermi, joka sisältää verotuksen lisäksi esimerkiksi erilaiset tuet, tienkäyttömaksut ja päästökaupan.

Liikenteen ilmastopäästöillä tarkoitetaan niin CO2 päästöjä kuin pienhiukkaspäästöjä. Pienhiukkaspäästöt ovat erityisen haitallisia ihmisten terveydelle kaupungeissa. On totta, että uusien polttomoottoriautojen vaatimukset ovat tiukkoja uusien euroluokkien myötä. Kuitenkin huomioitavaa on, että vanha ajoneuvokanta aiheuttaa EU:n tasolla edelleen merkittäviä pienhiukkaspäästöjä. Kaupungeissa ilmansaasteita voidaan vähentää pitkälti samoilla keinoilla kuin liikenteen CO2-päästöjä, eli tehostamalla liikenteen energiatehokkuutta panostamalla kestäviin liikennemuotoihin. Lisäksi EU:n tasolla kehitetään myös renkaiden ominaisuuksia ympäristöystävällisyyden parantamiseksi. Hiekoitukseen liittyvät kysymykset ovat jäsenmaiden kansallisen harkintavallan varassa.”

THL kertoo omilla sivuillaan liikenteen ilmansaasteista mm, että:

”Kaupungistumisen ja tieliikenteen lisääntymisen myötä yhä useampi suomalainen altistuu merkittävässä määrin ajoneuvoliikenteen päästöille, pakokaasuille ja katupölylle. Pakokaasuhiukkasten osuus liikenteen ilmansaasteista vähenee vähitellen moottoritekniikan kehittyessä, mutta katupölyhiukkasten määrä lisääntyy liikennemäärien kasvaessa.”

Katupölyssä on mm. hiekoitushiekan aineksia, autojen kuluvien osien pieniä hiukkasia, siitepölyä sekä autojen renkaiden nastojen ja kumin hiukkasia. Liukkaudesta johtuvat onnettomuudet koskevat myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, siitepölyä esiintyy muuallakin kuin katupölyn joukossa ja mitä autojen kuluviin osiin tai renkaisiin tulee, niin näillä ei ole mitään tekemistä autossa käytetyn energiamuodon kanssa. Myös sähköautoista irtoaa ihan samalla tavalla ihmisen terveydelle haitallisia pienhiukkasia.

4 Comments

 1. Jussi
  24.9.2019 18:43

  Saasteet on oikea vastaus. Ihminen ja muu elämä ei vaikuta ilmastonmuutokseen nyt eikä historiassa. Ilman lämpötila seuraa suoraan maapallolle tulevan auringon säteilyenergian kausivaihteluita. Meriveden syviin massoihin varastoiman lämpöenergian suuri määrä hidastaa ilman lämpötilan muutoksia molempiin suuntiin. Lämpimässä merivedessä on vähemmän CO2 kuin viileässä. Siksi lämmin meri nostaa ilman CO2%. Osaa CO2:sta siirtyy ilman ja meriveden välillä meren lämmöstä riippuen. Itse CO2 ei vaikuta lämpötilaan. Ilman CO2% kertoo meriveden lämpötilasta ja tulivuorten purkauksista. Rautarouvan Margaret Thatcherin kaudesta alkoi tutkimuksen tilaajan haluaman lopputuloksen tuottavien tutkimusten tilaamiskäytäntö. Suurin osa Suomen tutkijoista laulaa ilmeisesti samassa hiiliseurakunnan kuorossa työllisyytensä vuoksi, koska muuten ei tutkimusmäärärahoja globariherroilta heru. Poliitikot yhtyvat kuoroon joko ymmärtämättä asiaa tieteellisesti tai koska kuuluvat globaalia maailmanhallitusta (ja heille kerättävää hiiliveroa) kannattavien rahoituksen piiriin. Ei ole mitenkään todistettu että CO2 vaikuttaisi ilman lämpötilaan. Se on mennyt vahvasti totuutena läpi pelkästään syyllistävällä ja pelottavalla valtamedian toistolla. Valhe on toistamalla muuttunut itsestäänselväksi todeksi ja uskonnoksi, jota ei saa kyseenalaistaa. On lähes mahdoton huomata itse olevansa aivopesty, ellei omassa elämässä tapahdu ajattelua aktivoivia muutoksia.

  Vastaa
 2. Minä
  25.9.2019 07:06

  Ilman saasteet ovat ainoa merkittävä.

  Vastaa
 3. Jussi
  25.9.2019 15:07

  Ruotsin salaseurasukutaustainen hiiliuskontokuoron 16v laulaja on tehtailtu tuote. Usein samassa kuvassa näkyy ONE järjestön aikuinen nainen, joka on hiiliseurakunnan hyväksikäytetyn lapsiorjan harras kapellimestari. ONE järjestöä puolestaan rahoittaa yhtä lain ylãpuolista maailman hallitusta ja sille ihmisoikeudettomalta alaluokalta kerättävää hiiliveroa ajava globarien ytimen yliherroista kukas muu kuin S0r0sen Ykä. Tämä on pelkkä sattuma.
  https://youtu.be/daafrFVAULA?t=449

  Vastaa
 4. remote control dog collar
  27.9.2019 20:28

  hi!,I love your writing very much! share we communicate more approximately your article on AOL?

  I need an expert on this space to unravel my
  problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to see you.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top