Kumpi ryöstää enemmän: Harmaa vai punainen talous?

Maailman vähiten korruptoituneessa Suomessa metsästetään ns. harmaata taloutta aatteen kiilto silmissä, toki virkatyönä, sillä ankean aatteen ja leppoisan viran välillä on jokin salaperäinen yhteys. Viime päivien talouskupru-uutiset eivät kuitenkaan sovi tähän sapluunaan? Siis tarkastelemme.

Harmaa talous tarkoittaa sitä, että joku saa hankittua työllään tuloa, josta hän ei maksa veroja. Paha paha. Leegio Ylitarkastaja Hiirulaisia metsästää häntä nenänpää väpättäen ja viiksikarvat väristen, sillä kaikki verot pitää lypsää työtätekeviltä parempien kuluttajien kulutettavaksi.

Olisihan ikävää, jos Reiska saa muutamalla kuitittomalla keikalla alkupääoman, jolla ostaa kaivurin ja alkaa tehdä rahaa, -toki verollista tässä vaiheessa, mutta väärä mies on päässyt markkinoita häiriköimään ohi veljien ja siskojen. Onhan se aina oma vaivansa, kun villin yrittäjän markkinahintainen tarjous pitää hoidella pois pöydältä, joten miksei hoidella miestä jo alkuvaiheessa? No, siinä auttaa hiirulaisten armeija.

Taloustieteilijän mukaan 5-10% harmaata sektoria pitää talouden dynaamisena ja toimii sisäänpääsynä uusille toimijoille, -vaan jos/kun markkinat ja diilit on jo jaettu?

Talouden harmaaseen sektoriin putosi vuoden 1991 keinotekoisen laman seurauksena suuri joukko 1950-80 -luvuilla vaurautta ja työpaikkoja luoneita yrittäjiä, jotkut ylisukupolvisia yrityksiä. Heidän koeteltu talouden ja yrittämisen osaamisensa katosi kuin maagikon taikasauvan heilautuksella, kun Iiro Viinanen (kok) devalvoi ja Mauno Koivisto (dem) piti linnassa presidentin-puhuttelun (”oikeuspoliittisen seminaarin”) tuomarikunnalle: Puhuttelun jälkeen kaikki oikeusasteet tuomitsivat pankin ja asiakkaan kiistoissa aina pankin hyväksi. Näin se käy.

Oikeusvaltio-Suomi sysäsi taloudelliseen disponibiliteettiin kokonaisen sukupolven pienistä ja keskisuurista yrittäjistä järkyttävän suuren osan, -ja pakotti heidät joko masentavaan toimettomuuteen virtuaalivelkojen taakan alle, -tai harmaaseen talouteen. Tapasinkin niinä vuosina erään entisen pankin konttorinjohtajan myymässä kirjoja kirpputorilla autotallista käsin. -Oliko se paras tapa hyödyntää hänen osaamistaan isänmaan hyväksi?

Veroja kiertävää harmaataloutta syyllistetään ja ahdistetaan, -ja julistetaan että ”Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa”. -”Eihän täällä tarvita mitään korruptiota, koska kaikki on jo sisäänrakennettu systeemiin”, toteaa tähän kansankyynikko Esson baarissa.

Punainen talous, -hybridisosialismin ainoa kasvu-ala

Säännöllisesti meille muistutetaan, kuinka synnillistä on kiertää veroja. Että pääministerin veroilmoituksen kanssa kävi jokin härdelli, se ei liity tähän tarkasteluun. Bai tö vei, miten nämä viime päivien raha-skandaalit sattuvatkin aivan muihin, kuin maanrakentaja-Reiskan sosieteettiin: Meille on esitelty apulaiskaupunginjohtaja, joka mahdollisesti (poliisin tutkinta kesken) on junaillut ihme-kulttuuriväen sisäpiiriläiselle epämääräisesti rakennuslupaa (=rahanarvoista etua). Sitten on uraohjus, joka on vähän matkustellut ja tilannut manikyyrejä, -ja pääministeri joka syö veronmaksajan piikkiin.

Ettei tämän reaalitalouden ja yrittämisen ”harmaatalouden” metsästäjien ja vainolaisten missio olisikin nyhtää alamaisilta maximaaliset äyrityiset korruptiovapaan Suomen eliitille, jotta tämä voisi rellestää? -Edellytyksellä ettei jää kiinni.

Suomen jälleenrakentaminen sodan ja alueriistojen jälkeen oli ohi 1960-luvun alkuun mennessä. Pääsimme rakentamaan hyvinvointia, jossa saavutimmekin maailman korkeimman tason, näin pohjoisilla leveysasteilla. Mikä parasta, hyvinvointi jakautui yllättävän tasaisesti, eikä kenelläkään mennyt äärimmäisen huonosti. Tämä on huima saavutus, josta voimme olla ylpeitä, mutta josta emme enää pitkään pääse nauttimaan, sillä valtionvarkaat ovat apajalla. Mikä pahinta, he tekevät sen hyvien asioiden nimissä.

Moni on kysynyt minulta, miten tämä turha joukko on päässyt valtaan? Vasta aivan äskettäinhän he olivat vasemmistoradikaaleja, kulttuuripellejä ja tyhjätasku-virkapyrkyreitä. Nyt he hilluvat kuin omistaisivat kaiken, eikä laki koskisi lainkaan heidän tekemisiään. Osaatko Sinä vastata?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top