Kunta-alalle ylityökielto maanantaista alkaen

Kunta-alan järjestöt haluavat vauhdittaa viime maanantaina keskeytyneitä neuvotteluja ylityökiellolla.

Kuntatyöntekijöiden järjestöt JAU (JHL ja Jyty) ja JUKO julistavat kunta-alalle ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, alkavaksi maanantaina (07.03.). Kielto on voimassa sunnuntaihin (13.03.) saakka.

– Monia arkeamme turvaavia palveluita hoitaa useiden ammattilaisten yhdistelmä mm. kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja sote-alalla, jotka muodostavat katkeamattoman palveluketjun. Jos tätä työtä ei tehdä, tai ketjusta puuttuu yksi osa, näkyy se jo nyt lasten, nuorten ja perheiden pahoinvointina. Siksi kunta-alalle tarvitaan koko palveluketjua arvostavia ratkaisuja ja kunnollisia palkankorotuksia, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa tänään järjestöjen tiedotteessa.

– Kysymys on hyvin pitkälle siitä, että saamme kuntoon esimerkiksi sote-alojen, varhaiskasvatuksen, kouluissa työskentelevien ja näitä tukevien tukipalvelujen henkilöstön palkkauksen ja työolot, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima perustelee päätöstä.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ) korostaa myös moniammatillisten palveluketjujen toimivuuden tärkeyttä.

– Näissä neuvotteluissa on ratkaistava, miten kaikkiin julkissektorin palveluihin saadaan riittävästi osaajia ja miten nykyiset ammattilaiset jaksavat vaativassa työssään työn sisällöllisten ja määrällisten haasteiden uhatessa kasvaa vielä entisestään.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto tulee voimaan seuraavilla sopimusaloilla: kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES, kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus OVTES, kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS, kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus TTES ja sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus.

Kunta-alan sopimusten viranhaltijat rajataan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle. Kiellon ulkopuolelle rajataan myös työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään sellaiset yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top