Kurdikomentaja medialle: Haluamme ISIS-vierastaistelijat tuomittaviksi Syyriassa

Syyrian kurdien sotilaallinen johtaja, Kenraali Mazloum Abdi, kertoi eilen sveitsiläiselle radiokanavalle kurdihallinnon aikeista Syyriassa vielä olevien ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) terroristeiksi epäiltyjen suhteen: Heitä varten perustetaan tuomioistuin Syyriaan.

Tätä kirjoitettaessa Koillis-Syyriassa on vielä tuhansia terroristiryhmä ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) jäseniksi epäiltyjä paikallisen hallinnon perustamissa tilapäisissä pidätyskeskuksissa. IS valtasi alueen vuonna 2012, karkoittaen Syyrian hallituksen alaiset viranomaiset. Kun kurdijoukot, SDF jonka komentajana kenraali Mazloum toimii, kaksi vuotta myöhemmin karkoitti IS:n, hallinnoiminen jäi paikallisille viranomaisille. Vangitut terrorismista epäillyt ovat näiden vastuulla, ja SDF:n sotilaiden vartioimina.

Damaskoksessa oleva Syyrian hallitus ei tunnusta Koillis-Syyrian itsehallintoa, mutta Turkin hyökättyä alueelle viime vuoden lokakuussa kurdit ja Damaskos ovat lähentyneet. Kysymystä, kuka tuomitsee terroristivangit, ei ole käsitelty. Kenraali Mazloumin eilen sveitsiläiselle kanavalle antamassa haastattelussa ilmaistaan kurdihallinnon aie tuomita terroristit paikan päällä, omissa tuomioistuimissa.

Kenraalin mielestä IS:n ulkomaiset soturit on palautettava kotimaihinsa, mutta vasta sen jälkeen kun heidän rikoksensa on käsitelty oikeudessa ja tuomittu.

Vangittujen vapautumista Mazloum pitää suurena vaarana sekä Syyrian että Euroopan turvallisuudelle. Kenraali muistuttaa, että IS jatkaa yhä terroritekojaan eikä sen aiheuttama vaara ole poistunut. IS on myös yrittänyt vapauttaa vangittuja taistelijoitaan, kuten äskettäin al-Hasakahin suurimmasta vankilasta, jossa on noin 4000 IS:n miestaistelijaa, mukana ulkomaalaisia. Vangit ovat myös yrittäneet kapinoida.

Internointileireissä, kuten mm. al-Holissa jossa säilytetään IS-jäsenten perheitä, on havaittu IS:n toiminnan ylläpitämistä maanalaisen valtarakenteen avulla, ja IS yrittää saada kaadereitaan siirrettyä Euroopan maihin eri keinoin. Euroopassa karkulaisten on tarkoitus jatkaa terroristista toimintaansa. Äskettäin jäi kiinni YK:n järjestölle työskennellyt avustusorganisaatio IS-jäsenten salakuljettamisesta al-Holista Turkkiin vesisäiliöauton tankkiin rakennetussa kammiossa, mistä Extra uutisoikin. IS:n Syyriassa toimivat solut pyrkivät myös pitämään yhteyttä vangittuihin, ja auttamaan heidän pakenemisiaan, ja siirtymistä Eurooppaan.

Kenraali Mazloumin mukaan ensimmäiset oikeudenkäynnit vangittuja IS-epäiltyjä kohtaan pidetään lähitulevaisuudessa.  Suomeen heinäkuussa tulleet al-Holin vangit ovat ilmeisesti karkulaisia, jotka ovat poistuneet Syyriasta ilman kurdihallinnon tai Damaskoksessa olevan Syyrian virallisen hallituksen myötävaikutusta. Vaatii oman tarkastelunsa, onko Suomen tarkoituksenmukaista edesauttaa Syyriassa raskaita rikoksia tehneiden henkilöiden pyrkimystä välttää oikeudenkäyntinsä, ja jatkaa rikoksiaan Euroopassa. Suomalaisten on myös tarpeellista tietää, minkälaisten toimijoiden välityksellä vartioiduista vankiloista tullaan Suomeen.

 • Kenraali Mazloumia haastatteli SRF Tagesschau, 31.07. 2020, klo 19.30.

Al-Holilaisten Suomeen ilmaantumiseen kohdistuu jo raskaita epäiltyjä:

Ns. kansalaisjärjestö jäi kiinni ISIS-naisten salakuljettamisesta al-Holista Turkkiin (VIDEO)

Suomessa asuvat kurdit arvostelevat ulkoministeriön toimia al-Holin tapauksessa: ”Mustat lesket” ovat tekijöitä, eivät uhreja

4 Comments

 1. murre riepunen
  1.8.2020 23:39

  Täysin käsittämätöntä toimintaa Suomelta, verovaroin haetaan terroritekoihin taatusti osittain osallistuneita ja täällä toimintaa jatkavia ryysyläisiä tänne. Haaviston toimet tarkempaan syyniin, samoin Ohisalon, tutkintovankilaan siksi aikaa kun heidän toiminta saadaan perusteellisesti kaivettua esiin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   2.8.2020 07:48

   Virallinen Suomi on mahdollisesti loukannut suvereenin Syyrian Arabitasavallan oikeuksia hankkimalla viranomaistoimin syyrialaisten tuomioistuinten ulottumiin henkilöitä jotka ovat syyllistyneet raskaisiin rikoksiin Syyrian kansalaisia ja Syyriassa asuvia ihmisiä kohtaan. Suomeen on tuotu vankikarkureita. Jos vaikka Ruotsi auttaisi pakoon Suomessa vankilassa istuvan Ruotsin kansalaisen, siitä nousisi aikamlpinen diplomaattinen soppa.

   Vastaa
 2. Leila Lempeä
  2.8.2020 11:13

  Nyt taisi tulla Pekalle uusi keikka? Siirtää Isisvaimot oikeaan osoitteeseen eli oikeuteen. Kai senveran Suomi voi ottaa lisävelkaa. Tai sitten lisätään nolla siihen bensaveron korotusprosenttiin. Voisiko ne tuomita samalla myös Pekan, kun Suomen korruptiolaitos ei saa sitäkään hommaa tehdyksi. Pidätämme hengitystä siihen saakka.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top