Kyselytunti – Yllätyksiä eduskunnassa

Eduskunnan syyskauden ensimmäinen kyselytunti alkoi aika ärhäkästi, kun Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tykitti hallitusta haastamalla sen yli-innokkaan vihersiirtymän. Mutta, kuten viimeiset kolme vuotta hallitus ei vastannut suoraan-toki sama tilanne oli myös edellisen hallituksen ja sitä edellisen aikana- kysymykseen vaan puhui yleisellä tasolla.

Persut jatkoi kysymyksillään-niin kuin sillä suurimpana oppositiopuolueena on oikeus ensimmäisiin kyselyynnin puoleenkymmeneen kysymykseen,

PS edustaja kysyi suoraan myös sitä,että onko hallitus valmis järkyttävän energiakriisin vuoksi peruuttamaan maailman toiseksi kunnianhimoisimmasta ”vihersiirtymästä”-kunnianhimoisin oli siis oli Sri Lankalla joka nyt on de facto konkurssissa ja sitä kautta Maailman pankin säälin varassa.Onko ”Suomen tie” Sri Lankan tie,se jää nähtäväksi.

Kerrankin suora vastaus

Pääministeri Sanna Marin vastasi -tavoistaan poiketen-suoraan ja sanoi, että Suomi ei aio luopua sen asettamista ilmastonmuutostavoitteista.
Suomihan pyrkii Marin hallitusohjelman perusteella hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä, kun muu Eurooppa tähtää vuoteen 2050 ja maailman pahimmat hiilenpäästäjät Intia ja Kiina vuosina 2060 ja 2070. Muuten jotensakin lapsellista oli se, että jokseenkin jokainen ministeri vastauksessaan antoi ymmärtää, että oikea syy/syyllinen on Putin eli ei esimerkiksi se, eä turvetuotanto ja tuotantolaitteet tuhottiin-tosin osin on pakko aloittaa ainakin osin uudelleen, koska ilman niitä miljoonille suomalaisille tulee oikeasti kylmä.

Myös kokoomus yllätti

Eli Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Westman nimittäin vaati ponnekkasti, että sähkönhinnan nousu-jonka tuoantokustannukset eivät juuri ole kohonneet- ei voi muuttua suomalaisten sähköyhtiöiden satumaisiksi voitoiksi. Nimittäin harvoin kuulee kokoomusleiristä, että puolueen kansanedustaja kritisoi minkään alan yrityksen voittoja.

Keskustelussa tuli myös esiin se, että päästökauppa on puhdasta puoluepolitiikkaa eli eli vihersiirtymää tai ”virhesiirtymää” niin kuin persut siä nykyään nimittävät. Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä myönsi, että päästökauppa on hyvin keskeinen rooli kaikessa energianhinnassa mutta tuntuvaa alennusta päästökauppahintoihin hän ei luvannut.

Railakasta keskustelua käytiin tietenkin myös siitä kuinka pieleen neuvottelut Uniperistä todellakin menivät. No, hallitus ja erityisesti Suomen hallituksen omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen ei myöntänyt mitään niin kuin ei koskaan ennenkään mutta päällimmäiseksi jäi tunnelma, että hallitusta hävetti, koska sinne upposi yks jos toinenkin miljardi eli liki main kymmenen, joka vastaa suomen jo valmiiksi läpivelkaiseen budjettiin verrattuna jopa kuudesosaa-vastaavasti Saksalle moinen summa vastaisi noin muutamaa sataa miljoonaa suhteutettuna eli Liittotasavallan budjetissa se olisi jokseenkin hiekanjyvä meren rannalla.

Seppo Huhta

2 Comments

 1. Evplasse
  9.9.2022 09:18

  Minulle särähti erityisesti korvään Lintulan vastaus johonkin kysymykseen aloittaen sanoilla OLEMME SODASSA VENÄJÄÄ VASTAAN ………

  Vastaa
 2. Evplasse
  9.9.2022 09:20

  korvaan ja Lintilän

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top