Laihan laiha Glasgow’n COP26-sopimus kompastelee vain 48 tuntia musteen kuivumisesta

Sunnuntaina YLE:n kanavilla oli kuulemma tunnelma kuin hautajaisissa Glasgow’n ilmastokokouksen epäonnistuttua, mutta musteen kuivuttua ovat erilaiset ilmastotyöstä leipänsä saavat tahot ryhtyneet viestimään optimismia myös Suomessa.

Optimismi perustuu siihen, että Glasgow’ssa sovittiin, että maat kokoontuvat ensi vuonna lupaamaan lisäleikkauksia hiilidioksidipäästöihin, joilla rajoitettaisiin lämpötilan nousu 1,5 asteeseen. Jos nykyiset maiden antamat lupaukset täyttyvät, ne rajoittavat ilmaston lämpenemisen vain noin 2,4 asteeseen.

Seuraavassa olen suomentanut otteita Daily Telegraphin eilen päivätystä artikkelista.

COP26-sopimus horjui 48 tunnissa, kun kaksi maailman suurimpiin päästöjen aiheuttajamaihin kuuluvaa eli Yhdysvallat ja Australia ilmoittivat, että ne eivät aseta uusia ilmastotavoitteita ensi vuodelle.

Glasgow’n ilmastosovun keskeisin pilari oli siis se, että valtioita pyydetään siinä laatimaan päivitetyt suunnitelmat päästöjen leikkaamiseksi vuodesta 2030 vuoteen 2022 mennessä, jotta voitaisiin edistää kunnianhimoisempia toimia seuraavan vuosikymmenen aikana, joita pidetään ratkaisevana päästöjen vaarallisimpien vaikutusten torjumiseksi.

Australian toimivaltaisten ministereiden sunnuntaina julkaisemassa yhteisessä lausunnossa lukee:

”Australian vuoden 2030 tavoite on kiinteä, ja olemme sitoutuneet saavuttamaan ja ylittämään sen, kuten teimme Kioton aikakauden tavoitteidemme kanssa.”

Maa on joutunut arvostelun kohteeksi, koska se ei ole asettanut kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, ja sen tavoitteita on tuskin päivitetty ennen tämän vuoden konferenssia. Australia on edelleen vahvasti riippuvainen kivihiilestä. Australialaisessa keskusteluohjelmassa Insiders esiintynyt maan terveysministeri Greg Hunt vihjasi myös, että Australia ei ehkä tee tavoitteistaan kunnianhimoisempia.

”Olemme asettaneet tavoitteemme, mutta jatkamme ennusteidemme päivittämistä”, hän sanoi. Australian suunnitelmassa on leikata päästöjä 26-28 prosenttia vuoteen 2005 verrattuna. Glasgow’ssa tavoitellun sopimuksen mukaan maapallon päästöjä on vähennettävä 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2010 tasosta, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

Cop26-prosessin aikana myös eräät muut viestivät, että ne eivät ehkä päivitä suunnitelmiaan. Näiden maiden joukossa oli Uusi-Seelanti, jonka ilmastoministeri James Shaw sanoi neuvottelujen aikana, että vain siksi, että heitä oli pyydetty vahvistamaan suunnitelmia, ”se ei tarkoita, että sinun on pakko”, mikä herätti kritiikkiä ympäristöjärjeistöiltä.

Yhdysvallat tähdensi tulkitessaan sopimustekstiä, että sopimus ”pyytää” osapuolia päivittämään suunnitelmansa ”tarvittaessa” ja ”ottaen huomioon erilaiset kansalliset olosuhteet”. Washingtonin ilmastolähettilään John Kerryn mukaan Yhdysvaltain nykyiset ilmastosuunnitelmat täyttivät Pariisin sopimuksen vaatimukset rajoittaa lämpötilan nousu alle 2 asteeseen, ja USA pyrkii rajoittamaan ne 1,5 asteeseen.

Tunteja sen jälkeen, kun sopimus saatiin päätökseen lauantaina, Kerry sanoi: ”En usko, että se on tarpeen, koska kunnianhimoinen tavoitteemme on 50-52 prosenttia [päästöjen leikkaukset]… ja se venyttää rajoja juuri nyt. Meidän on katsottava, mitä voidaan tehdä.”

Maanantaina alahuoneessa Boris Johnson ehdotti myös, että ”Iso-Britannia ei päivitä tavoitteitaan.”

MikkoPaunio

 

5 Comments

 1. Snif
  17.11.2021 19:29

  Ilmastokuulapäät luulee että ihimen niinkun tuosta vain säätää maapallon lämpötilaa, ei voi kun ihmetellä miten noin tyhmiä ihmisiä voi edes olla olemassa.
  Kyllähän se käy kämpässä lämmönsäätö, sen kun vääntää termostaattia isommalle tai pienemmälle.
  Kukas selittäisi noille ilmastouskovaisille että ihminen ei termostaattia vääntämällä oikein voi maapallon länpötiloja säädellä mihinkään suuntaa.

  Vastaa
 2. Obelix
  17.11.2021 19:40

  John Kenneth Galbraith:

  ”Diplomatian rautaisia ​​sääntöjä on vähän, mutta yhteen ei ole poikkeusta. Kun viranomainen raportoi, että keskustelut olivat hyödyllisiä, voidaan turvallisesti päätellä, että mitään ei saatu aikaan.”

  Ps. Ilmeisesti vähempi ei sitten olekaan parempi, koska maailman päättäjät eivät näemmä olekaan valmiita – henkilökohtaisesti – hyppäämään yhteiskuntiensa taannuttamisen takia, jossain muka ylväässä Lönnrotin ajan _vatsojenkurnimishengessä_ mihinkään esiteolliseen utopianvihreään itumaailmaan?

  Vastaa
 3. juha II
  17.11.2021 22:04

  Niin. Koko hommahan meni ihan pieruksi!!!

  Vastaa
  1. ZzZ
   17.11.2021 23:23

   Ja hyvä niin!

   Vastaa
   1. Kalergi-suunnitelma
    18.11.2021 00:18

    Ja hyvä niin – planeettamme ylimpien globalisti-rikollisten ja niiden idioottimaisten käsikassaroiden kuten Suomessa ennenkaikkea viherkommunistien suuri ilmasto-HUIJAUS ja veronmaksajille suuri kusetus – joka sentti kankkulankaivoon heitettyä rahaa, jota kipeästi tarvittaisiin monen moneen järjelliseen tarkoitukseen.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top