Lainmuutos kieltää ”poltettavien kasviperäisten tuotteiden” tilaamisen ulkomailta

Hyväksytyn lainmuutoksen mukaan poltettavaksi tarkoitettuja kasviperäisiä tuotteita ei saa tilata netistä 1. marraskuuta jälkeen. Tämä herättää  muutamia kysymyksiä.

Yhä useampien tuotteiden ostaminen tapahtuu nykyisin usein netin tai postimyynnin kautta, ja jakelija ellei valmistajakin voi olla silloin ulkomailla. Tarkastelemme tuoretta lakiuudistusta:

Tulli sanoo:

Yksityishenkilö ei saa hankkia tai vastaanottaa elinkeinonharjoittajalta etäviestimellä, kuten internetin kautta, sähköpostilla, postilla tai puhelimella hankittuja tupakkatuotteita, sähkösavukkeita, nikotiininesteitä, tai 1.11.2022 lähtien poltettavaksi tarkoitettuja kasviperäisiä tuotteita postitse, tavarankuljetuksena tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta. Myös purutupakan, nenänuuskan, suussa käytettäväksi tarkoitetun tupakan (nuuskan) sekä eräiden nikotiinia sisältävien nesteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta on kiellettyä. (Tulli)

Poltettavaa ja kasviperäistä on mm. osin ulkomailta tuotava grillihiili. Sitä ei yleensä syödä, vaan ihmiset syövät sen avulla käristettyjä eineksiä. Juristerian kautta tarkastellen, myös polttoturpeen korvaajaksi Venäjältä tuotava puuhake -jos sitä yleensä jatkossa tulee- on lakimuutoksen piirissä.

Toinen tuote, jota huolelliset lain valmistelijat eivät ehkä ottaneet huomioon, on tarmokkaasti laillistettavaksi aiottu huumekasvi Cannabis (eräs hamppulajike). Mikäli laillistaminen etenee, käyttäjiä saattaa kohdata marraskuussa voimaantulevan lain kautta pidempi krapula-aamu?

Tapaus nostaa tarkasteluun nykyisen lainvalmistelun, ja hallituksessa käsiteltyjen asioiden valmistelun ja kontrollin. Huolimatta siitä, että väkeä näissä tehtävissä on kuullemma #riittävästi, työnlaadusta voi olla montaa mieltä.

Vesipiipputupakan tuontia rajoitetaan

1 Comment

  1. pöh
    3.5.2022 23:58

    Ei auta vaikka olisi kuinka paljon väkeä lakeja valmistelemassa, kun kaikki lähes on edustajien kavereita vailla mitään osaamista mistään asiasta.
    Samaa hulluuttahan se valmiuslakikin on ollut.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top