Laivakaappaus Kanaalissa nosti esiin uuden jihadisti-uhan

Brittilehdelle avautuneet turvallisuusviranomaiset näkevät sunnuntaina (25.10.) torjutun tankkeri-kaappauksen paljastavan uuden uhkan Britanniaa kohtaan: Islamisti-terroristien soluttautuminen laivojen salamatkustajina.

Sunnuntaina hetken aikaa salamatkustajina laivaan soluttautuneiden Eurooppaan-pyrkivien todennäköisesti turvapaikan hakemista aikoneiden kaappaajien halussa ollut säiliöalus Nave Andromeda oli tulossa Lagosista Nigeriasta. Maan eräissä osissa on vaarallista islamistista liikehdintää, ja Nigeriassa on tapahtunut terroritekoja mm. kristittyjä vastaan. Sunnuntain tapaukseen ei kuitenkaan käytettävissä olevien tietojen mukaan liity islamilainen terrorismi.

Lehdelle puhuneet viranomais-lähteet muistuttavat vaarasta, että terroristit voivat pyrkiä Britanniaan samalla tavalla: Turvapaikanhakijoiksi tekeytyneinä.

”Erikoisjoukot ovat harjoitelleet tällaista tapahtumaa monena vuonna, mutta viime aikoina heidän koulutustaan on lisätty, koska uskotaan sen olevan vain ajan kysymys, milloin kohdataan vakava tilanne. mahdollisesti terroristien taholta”, kertoi turvallisuus-tietolähde Mirrorille.

Mirrorin uutinen (27.10.) ei kuitenkaan muistuta Englannin Kanaalissa parisen vuotta sitten järjestetyistä Ranskan ja Englannin yhteisistä harjoituksista, joissa hiottiin toimintaa terroristien kaappaaman matkustaja-lautan valtaamiseksi.

Rahtialuksen, varsinkin tankkerin, kaappaaminen Kanaalin tai Itämeren ahtailla vesillä on sellaisenaankin vaarallinen tapahtuma. Matkustaja-lautan, jollaisessa on joistain sadoista yli kolmeen tuhanteen matkustajaa, kaappaamisella olisi jo paljon dramaattisempia vaikutuksia. Sen kaltainen tapahtuma saattaisi jopa kaataa Englannin hallituksen, tai vaikuttaa politiikkaan muulla tavoin.

Suomessa harjoiteltiin joitain vuosia sitten matkustajalautan haltuunottoa merivartioston ja erikoisyksikön voimin ainakin kaksi kertaa: Kotkan edustalla ja Tallinnan edustalla. Laivoihin noustiin sekä pikaveneistä että helikoptereista, menestyksellä. Uhkakuva, joka liittyy matkustaja-aluksen kaappaamiseen, voi olla joko 119-tyyppinen (WTC-isku) hyökkäys, tai Mumbai-tyyppinen. jossa terroristit pitävät panttivankeja halussaan useita tunteja tai päiviä, ja kohtelevat huonosti. Kummassakaan esimerkkitapauksessa terroristien tarkoitus ei ollut selvitä hengissä teostaan. Marraskuussa 2015 Pariisissa Bataclanin rock-klubiin tehty terrori-isku kuuluu samaan kategoriaan.

On hienoa, että sekä Englannissa ja Suomessa tirvallisuudesta vastuulliset ovat varuillaan, ja kiinnostuneita muustakin kuin laittomasti maassa oleskelevien luvista.

 

Luettavaa:

1 Comment

  1. Kansallismielinen
    27.10.2020 21:10

    Moniosaajat ovat monessa mukana.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top