Lakko vaikuttaa Tyksissä: Päivystys ruuhkautuu, 700 kiireetöntä toimenpidettä peruttu

Hoitoalan lakko on kestänyt jo neljä päivää, ja on jo vaikuttanut Tyksin toimintaan ruuhkauttamalla päivystyspalvelut, ja aiheuttamalla kiireettömien toimenpiteiden siirtämistä myöhemmin suoritettaviksi.

(Kuvaan käytetty VSSH:n aineistoa.)

Työtaistelu keskeytti kiireettömän hoidon

Kiireettömiä toimenpiteitä, ja osa kiireellisestä hoidosta on jouduttu keskeyttämään, kuten myös avohoidon mielenterveyspalveluja. Kiireettömiä toimenpiteitä on tiistain tilannekuvan mukaan peruutettu noin 700. Maanantailta ja tiistailta on peruttu yhteensä noin 390 kiireetöntä leikkausta, ja peruutuksia tulee päivittäin noin 50-90 kappaletta. Peruutettujen toimenpideaikojen tilalle annetaan uudet heti kun  se on mahdollista, kun henkilöstä saadaan käytettäviksi.

Palvelut ovat hyvin ruuhkautuneita, kriittisimmät toiminnot ylläpidetään
erityisjärjestelyillä

– Tilanne sairaalassa on vaikea. Teemme keskeytyksettä töitä sen hyväksi, että pystymme järjestelemään kriittisen hoidon lakon aikana. Valitettavasti osa kiireellisestäkin ja välitöntä hoitoa vaativista toimenpiteistä on jouduttu perumaan, sanoo Tyksin vt. sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö.

Leikkaussaleja avataan tällä viikolla lisää. Kaikkien syöpäpotilaiden leikkaukset, joita on noin 15 päivittäin, on tarkoitus saada tehdyiksi. Maanantaina ja tiistaina on pystytty leikkaamaan vajaa puolet listalla olleista syöpäpotilaista. Lisäksi turvataan muiden kiireellistä leikkausta tarvitsevien potilaiden hoito.

Kiireetöntä leikkaushoitoa ei pystytä vielä toteuttamaan

Kiireetöntä leikkaushoitoa ei valitettavasti pystytä vielä
toteuttamaan, kertoo Tyksin tiedote tänään tiistaina.  Syövän lääke- ja sädehoitoon on lakon alkamisen jälkeen saatu
lisää suojelutyötä, ja Tyks pyrkii turvaamaan syövän hoidon kaikille sitä tarvitseville potilaille mahdollisimman pian. Sädehoitoa ei ole tähän mennessä pystytty antamaan kaikille potilaille. Lisää sädehoitopaikkoja saadaan avattua keskiviikosta eteenpäin  avattua. Syöpälääkehoitoja on jäänyt tekemättä. Loppuviikosta lääkehoidot toivottavasti toimivat jo normaalisti, lisää vt. sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö.

Parantumiseen tähtäävää syöpähoitoa ei tulisi keskeyttää kuin erittäin painavasta syystä, kertoo Tyksin tiedote. Syöpäleikkausta täydentävät solunsalpaajahoidot tulisi antaa ajallaan. Sädehoitoon ei saisi tulla suunnittelemattomia taukoja, koska ne huonontavat hoitotulosta olennaisesti.

Potilaita kotiutettu

Vuodeosastopaikoista -kaikkiaan noin 900 sairaansijasta Tyksin eri sairaaloissa- noin puolet on käytössä.  Lakon alkaessa kotiutettiin niitä potilaita, joiden kunto mahdollisti kotiuttamisen. Psykiatrian avohoidon potilaskäynneistä suuri osa on jouduttu perumaan kuluvalla viikolla, mutta kiireellisemmästä hoidon tarpeesta huolehditaan. Psykiatrian osastot Turussa ja Halikossa toimivat huomattavasti
normaalia pienemmällä henkilöstöllä, ja muun muassa
lastenpsykiatrian osasto on suljettuna.

Dialyysihoito ja sektioleikkaukset turvattu, laboratoriossa päivystyksellinen toiminta ensisijalla

Kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden dialyysihoito ja
sektioleikkaukset saadaan turvattua tällä hetkellä käytössä
olevalla työntekijämäärällä. Laboratorio- ja kuvantamispalveluja tehdään vain Tyks:n kantasairaalassa. Lakon aikana resurssit on keskitetty hoitamaan kaikkein kiireellisin näytteenotto lähinnä sairaaloiden vuodeosastoilla ja poliklinikoilla. Tuhansia varattuja näytteenottoaikoja on siirretty lakon jälkeiseen aikaan.

Koronanäytteistä pystytään hoitamaan ainoastaan kiireelliset
sairaalan vuodeosastojen ja poliklinikoiden testaukset.

Tyks kehottaa asioimaan omassa terveyskeskuksessa

Kaikki yhteispäivystyksen päivystyspotilaat on keskitetty
kantasairaalaan, Tyks Akuuttiin. Lakkotilanteessa keskitytään
kiireellistä hoitoa vaativien potilaiden hoitoon.

Päivystyspotilaat on hoidettu kiireellisyysjärjestyksessä ja odotusajat kiireettömissä asioissa ovat venyneet ajoittain useamman tunnin mittaisiksi. Suosittelemme hyödyntämään oman terveyskeskuksen palveluita hoidon saamiseksi, kertoo Tyks.

Salon, Loimaan ja Uudenkaupungin päivystykset suljettuina

Salon, Loimaan ja Uudenkaupungin päivystykset ovat olleet suljettuina perjantaista 1.4. alkaen, ja niiden avautumisesta tiedotetaan erikseen, kun lakkotilanne sen mahdollistaa. Vaikka tilanne on tämä, Tyks kehoittaa vakavista oireista kärsiviä potilaita kuitenkin hakeutumaan hoitoon viivyttelemättä.

Puhelinpalveluissa ruuhkaa, päivystyspuhelimet eivät toiminnassa

Hoidon tarpeen arviointia ei valitettavasti pystytä toteuttamaan
puhelimitse eikä Omaolo-palvelun kautta Tyks Akuutissa.
Majakkasairaalan lasten- ja nuorten päivystyksessä on
puhelinpalveluissa ajoittain ruuhkaa ja takaisinsoittopyyntöihin ei välttämättä pystytä vastaamaan.

Päivystyspuhelin 02 313 8800 ja 116 117 eivät ole alueellamme toiminnassa lakon vuoksi, kertoo Tyks.

Terveyskeskusten päivystysvastaanotot eivät ole lakon piirissä

Terveyskeskusten päivystysvastaanotot eivät ole lakon piirissä ja
vastaanottavat potilaita. Kiireettömissä asioissa tulee ensisijaisesti olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen. Hätätilanteessa soita aina 112.

Tyksin sairaaloita ovat:

 • Tyks kantasairaala Turussa,
 • Halikon sairaala,
 • Loimaan sairaala,
 • Orto Kirurginen sairaala,
 • Raision sairaala,
 • Salon sairaala,
 • Turunmaan sairaala, sekä
 • Vakka-Suomen sairaala.

1 Comment

 1. Puolueeton
  5.4.2022 18:17

  Hoitajille 3,6 % palkankorotus aiheuttaisi valtiolle noin 76 miljoonan menetykset hoitajien kohonneen verotuksen jälkeen. Pikkusumma valtiolle. Tuulivoimaan sijoitetaan kai 140 miljoonaa vuosittain. Tämä palkkio rahansijoittajilta pois ja hoitajien palkankorotus on maksettu ja voidaan palkata lisäksi 15000 uutta hoitajaa huolehtimaan kansalaisten terveydestä. Järkevältä hallitukselta yksinkertainen päätös kansalaisten hyödyksi.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top