Länsi-Uudenmaan politiikan pimeä päivä

Vieraskynässä kansanedustaja Antero Luukkanen (KD) kommentoi juuri valittujen aluevaltuustojen lautakuntien paikkajaon toteutumista Länsi-Uudenmaan sotemaakunnassa.

Salainen kassakaappisopimus, pienten ryhmien kyykytystä, sanelupolitiikkaa ja paluu valtapolitiikan pimeyden ytimeen.

Näin voi kuvata Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston luottamuspaikkaneuvotteluja, jotka käytiin maanantaina (31.01.). Vallan nuijaa heilutti vaalit voittanut kokoomus, joka ei keinoja kaihtanut osoittaakseen, missä valta juuri nyt istuu.

Neuvotteluissa kaivettiin esiin vanhojen puolueiden ja nyt myös nopeasti vanhojen tavoille oppineiden perussuomalaisten allekirjoittama salainen kassakaappisopimus, joka oli tehty
syyskuussa 2021. Sopimuksesta ei ollut kerrottu Kristillisdemokraateille, Liike Nytille eikä Valta kuuluu kansalle. Pienet puolueet haluttiin heivata ulos luottamushenkilöpaikoilta.

Suuret puolueet huutavat kaikki avainpaikat

Sopimuksen ydin oli, että paikat jaetaan huutojärjestyksellä, jossa suuret puolueet huutavat ensin kaikki avainpaikat. Tässä mallissa kaikki pienemmät puolueet saavat niin sanotusti
rippeet jäljelle jäävistä paikoista, tai jäävät kokonaan ilman paikkoja. Lisäksi suurin puolue saa miehitettyä tärkeimmät paikat suhteellisesti paremmin, kuin mitä vaalitulos edellyttäisi.

Tämä on kaukana demokratiasta. Hyvänä esimerkkinä tästä on tarkastuslautakunnan paikkajako, jossa Kokoomuksella on puheenjohtajuus ja viisi paikkaa, ja muilla aluehallituksen
puolueilla loput paikat. Se on täysin tarkastuslautakunnan tarkoitusta ja tarkastuslautakunnasta säädetyn lain hengen vastainen, jossa tarkastuslautakunnan tehtävä on valvoa, että valtuuston asettamat tavoitteet toteutuvat. Vai uskooko kukaan, että kokoomuksen johtamaa toimintaa käy arvostelemaan ja kritisoimaan väärästä toiminnasta kokoomuslainen tarkastuslautakunta. Kyllä siinä on pukki kaalimaan vartijana.

Aluevaltuusto saattaa jäädä kumileimasimeksi

Käytännössä tässä tulee olemaan merkittävänä ongelmana myös se, että aluevaltuusto saattaa jäädä pelkän kumileimasimen rooliin, kun kokoomus RKP:n kanssa runnoo läpi esityksiä.
Yleisesti paikkaneuvotteluissa on pyritty löytämään yhdessä puolueiden kanssa sellaiset ratkaisut, jotta saadaan parhaat ihmiset eri lautakuntiin toki puolueiden paikkamäärää
painottaen.

Tällä on myös varmistettu, että lautakunnissa pystytään kuulemaan useita puolueita ja moni pääsee vaikuttamaan asioihin jo valmisteluvaiheessa. Myös lautakuntien sisällä on pyritty ottamaan huomioon se, ettei yksikään puolue saisi suhteellista enemmistöä lautakunnassa. Olisi ollut tärkeää koko Länsi-Uudenmaan kannalta, että olisi otettu tähän uuden hallintoelimen rakentamiseen kaikki mukaan.

Valta sementoidaan jo ennen vaaleja

On oikeutettua kysyä, onko oikein, että valtaa pitävät puolueet keskenään sopivat ja sementoivat valtansa jo ennen vaaleja? Onko äänestäjien puolelta mielekästä, että kassakaappisopimuksia tehdään? Miten käy äänestysaktiivisuuden, jos näin syrjäytetään osa
puolueista? Tässä on nyt nähtävästi vallanhimossa unohdettu, ketä varten politiikkaa tehdään.

Tuoreessa sote-uudistuksessa oli positiivista erityisesti se, että olisi olemassa aito mahdollisuus aloittaa rakentamaan uudenlaista, toimivaa hallintoa aivan puhtaalta pöydältä. Tämä ilman vanhoja valuvikoja tai kabineteissa tehtyjä salaisia sopimuksia.

Surullisena joudumme kuitenkin paikkaneuvottelujen jälkeen toteamaan, että tämä valonpilkahdus oli vain harhainen heijastuma jostain, mitä ei todellakaan saavutettu. Ei
näytä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulevaisuus kovin lupaavalta, kun sen rakentaminen aloitettiin näin. Parempi tie olisi ollut avoimuus, läpinäkyvyys sekä modernit hallintorakenteet. Nyt demokratia jäi kokoomusjyrän alle.

Antero Laukkanen

Kansanedustaja, sosiaalineuvos
Lakivaliokunnan jäsen

12 Comments

 1. Maan tapa
  1.2.2022 01:48

  Korruptio saa aina vai röyhkeämpiä muotoja.

  Vastaa
 2. pöh
  1.2.2022 02:13

  Tässä ei tainnut alunalkaenkaan olla kyse mistään sosiaali ja terveyspalveluiden parantamisesta.
  Byrokratian purkamisesta puhuttiin vuosia hallituspuolueiden toimesta, ja sitten heti palkkasivat ennätysmäärän avustajia, ja nyt sitten sotehimmeliin 1400 aluevaltuutettua.

  Vastaa
  1. Katte
   1.2.2022 09:31

   Tarkoitus oli vaan saada lisää rahakkaita virkaloispaikkoja puolueliitille ja lisää veroja ja maksuja työtätekevälle väestölle. Samalla luotiin yksi kerros lisää jolla saadaan piilotettua kansalaisten ryöstöä valtaeliitin kaukomaan pankkitileille.

   Vastaa
 3. jj.t
  1.2.2022 12:16

  Neuvotteluissa kaivettiin esiin vanhojen puolueiden ja nyt myös nopeasti vanhojen tavoille oppineiden perussuomalaisten allekirjoittama salainen kassakaappisopimus.tätäpä juuri on se valeoppositio,lautakunnissa ja valiokunnissa sovitaan jo etukäteen asiat,viinereiden kera.sitten näytellään eduskunnan,maakuntien istunnoissa ja mediassa,miten vastustetaan kansaa kurittavia asioita ja päätöksiä.en väitä että kaikki perussuomalaiset toimisi näin.on varmasti mätien omenien joukossa myös joku terveempi.

  Vastaa
 4. Pekka Kemppainen
  1.2.2022 12:35

  Lehti kertoo tänään kassakaappisopimuksen tekijät:

  ”Salainen kassakaappisopimus
  Laukkanen luonnehtii KD-lehdessä Länsi-Uudenmaan neuvotteluja pienten puolueiden kyykytykseksi ja paluuna valtapolitiikan pimeyden ytimeen.

  Hän tuo esiin suurten puolueiden välisen salaisen kassakaappisopimuksen, joka tehtiin jo viime syyskuussa.

  Sen allekirjoittajina ovat kokoomuksen Pesonen, Uudenmaan SDP:n Jouni Gustafsson, Uudenmaan vihreiden Jouni Sundström, PS:n Uudenmaan piirin Jari Immonen, Uudenmaan RKP:n Jenni Vilén, Uudenmaan keskustan Joonas Salmi ja Uudenmaan vasemmistoliiton Mika Mäkelä.”

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/80fc0c94-4a0e-444f-9c62-fd1bdf552627

  Vastaa
  1. Obelix
   1.2.2022 14:38

   SALAINEN KASSAKAAPPISOPIMUS?

   ”Sen allekirjoittajina ovat kokoomuksen Pesonen, Uudenmaan SDP:n Jouni Gustafsson, Uudenmaan vihreiden Jouni Sundström, PS:n Uudenmaan piirin Jari Immonen, Uudenmaan RKP:n Jenni Vilén, Uudenmaan keskustan Joonas Salmi ja Uudenmaan vasemmistoliiton Mika Mäkelä.

   Huom! _Kansanedustaja Antero Laukkanen (KD) toi esiin suurten puolueiden välisen salaisen kassakaappisopimuksen, joka tehtiin jo viime syyskuussa_

   No nyt selvisi ainakin persuista _viimeinkin_ ja todistettavasti ainakin kaksi PERUSasiaa:

   1. Tämän tekemänsä kassakaappisopimuksen takia PERSUT eivät siis halua edes keskustella – millään foorumilla – hallinnon vähentämisestä, jotta hallinto saataisiin vastaamaan 5.5miljoonan suomalaisen tarpeita?

   2. Tämän takia myös persujen kansanedustaja Lulu Ranne _ilmeisesti_ vaiennettiin, koska hän kertoi julkisuudessa – viattoman avoimesti – minne JOKAISEN kansalaisen maksamat verorahat viimekädessä päätyvät, lue rakentamaan kallista pahoinvointivaltiota; eli 20miljoonaisen kansakunnan tarpeisiin tahallisesti ja pitkäkestoisesti – virkaläänitysten avulla – keskittämän vallan ja hallintohimmeleiden kautta jättimäiseksi kasvatetun byrokratian HERRALEIKKEIHIN, kuin myös moninaisiin, toissijaisiin maailmanparannus kohteisiin, joiden arvosteleminen on tällä kokoonpanolla todennäköisesti hyvin pian rangaistava teko.

   Ps. On tämä persuilta niin viheliäinen, ”rapparimaisen” moraaliton teko, ettei minua kiinnosta enää edes sellainenkaan problematiikka, kuin: Kuka harjasi Halla-ahon?
   Persut näyttävät olevan vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen kanssa samoilla linjoilla Suomen Valtiontaloudesta, joka salissa suureen ääneen kailotti: Ei velkoja tarvitse koskaan maksaa takaisin.

   (Paavo tosin jätti huutamatta; ettei velkoja tarvitse (kansanedustajien) koskaan maksaa takaisin – he saavat pitää itsellään Juudaksen killinkinsä – koska tuolla Arhinmäen päättelyllä kansahan ne kansanedustajien ja hallinnon ottamat velat joutuu takaisin velkojille maksamaan – aina hamaan tappiin.)

   Vastaa
 5. Reijo
  1.2.2022 12:52

  No, tätä ihmiset juuri halusivat. Kun etukäteen tiedettiin, että äänestysprosenti jää alhaiseksi ja vielä alle kunnallisvaalienkin, niin silloin liikkeellä ovat vain vanhojen puolueiden vakiäänestäjät. Näitä ei kiinnosta kuin vallan pysyminen puolueella. Yksi demokratian ihmeellisyyksiä on, että boikotointi sattuu omaan nilkkaan. Tietysti demokratiaa on sekin, että saadakseen edes vähän vaikutusvaltaa 4-5 prosentin kokonaiskannatuksella pitää äänet keskittää tiettyyn kohteeseen. RKP on tässä mestari. Surkeimmin menetteli persut jäämällä kotiin. Nyt ei kannata inistä jälkikäteen. KD:n tasaisesti levitetyllä kannatuksella ei mitään juuri saakaan. VKK onnistui keskittämällä yllättämään, että jopa vilunväristyksiä taisi tulla joidenkin selkäpiihin. Näin ollen äänestämättä jättäminen on yhtä kuin valtakirjan antaminen harvainvallalle.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   1.2.2022 13:03

   Heikko äänestämässä käyminen on vakava asia. Se rapauttaa kansanvaltaista järjestelmäämme, ja valtiomuotoamme. Jos emme käytä äänioikeuttamme, saatamme vielä jonain päivänä menettää sen.

   Vastaa
   1. Obelix
    1.2.2022 14:52

    Tarkoitatko, että kun viime vaaleissa 52.5% äänioikeutetuista jätti äänestämättä kusettajiaan, niin saatamme vielä jonain päivänä menettää äänioikeutemme?

    Ps. Anteeksi jo etukäteen sarkasmini.

    Vastaa
 6. juha II
  1.2.2022 21:20

  Siis onko vielä niitä, jotka odottivat jotain muuta?

  Tämä on vain sitä samaa kuin maailmanlaajuinen New World Order, jossa tallataan eikä meinata. Tällaista ”demokratiaa” voisi kutsua ydinpommi-demokratiaksi ja Bobrikovin venäläistämispolitiikaksi, jossa vm. aikomuksena oli jyratä Suomen suurruhtinaskunnan autonomia täryjyrällä yli kyselemättä yhtään enempää suomalaisilta.

  Muutoinkin Suomi on nyt samassa asemassa kuin Ruotsi-Suomen aikana, jolloin ruotsalaiset verottivat maata raskaasti ja veivät miehiä suurenhulluihin sotiinsa!

  Vastaa
 7. murre iisakki riepunen
  2.2.2022 09:01

  Suomessa ei korruptiota, Ylen uutisankkuri oli tukehtua kun tässä asiasta hehkutti hiljattain, ykkösenä oli maamme tässä kisassa. Totuuden siementä ei tässäkään, verovaroin ohjatussa vakuuttavasti valheita suoltavassa uutisoinnissa ei päätä ei häntää.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   2.2.2022 09:58

   Suomessa ei ole korruptiota mutta tämä HUS:sin raportinpiilottaja on ministerinä. -No sittenhän korruptio onkin tarpeetonta!!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top