Läpivalaisu puolueiden kannatuksesta

Tällä viikolla julkaistu, Helsingin Sanomien teettämä puoluegallup pitää sisällään mielenkiintoisia asioita.Päällimmäiseksi nousee tietenkin se, että Sanna Marinin (SDP) vetämän vihervasemmistolaisen hallituksen (Vihervasemmisto 76 paikkaa + Keskiryhmät 51 paikkaa) yhteinen kannatus on koko hallitusaikana ensimmäisen kerran romahtanut alle 50 prosentin.

Toinen merkittävä huomio on se, että jo Ylen joulukuun kannatusmittauksessa demarit olivat pudonneet Perussuomalaisten taakse, eli näiden tulosten perusteella ykköspaikasta huhtikuun eduskuntavaaleissa kilpailevat Kokoomus ja PS, ei enää demarit ja tämä on näkynyt pääministerin vihaisissa ja suorastaan kiihkoisissa esiintymisissä aivan viime päivinä.

HUIPULLA TUULEE
Kokoomus ja persut ovat vielä 3,7 prosenttihksikön päässä toisistaan mutta, kun tämän HS:n gallupin mukaan virhemarginaali oli kyselyssä ”2,1 prosenttia suuntaansa niin ” persulaseilla” katsottuna tilanne voi olla nyt se, että Kokoomuksen kannatus on 20,7 %:a ja PS:n 21,2! Eli PS olisi jo suurempi kuin Kok. Ja toki Kokoomuslasit värittäisivät tämän kilvan: Kokoomukselle 24,9 ja Perussuomalaisille 17,0 prosenttia.

Kun kuitenkin viime kuukausien trendi on ollut Sekä HS:n, että Ylen mittauksissa se, että Kokoomus hiipuu hiljaa kuin hiillos ja persujen kannatus on saanut öljyä likkeihin niin kuka tietää, vaikka todellakin PS olisi 2.4.23 käytyjen vaalien jälkeen Suomen suurin puolue.

Nyt siis Kokoomukselle mitattiin 22,8 -0,7 ja PS:lle 19,1 + 1,2.”Tasaisen vauhdin taulukolla” PS tosiaan nousisi näillä luvuilla ohi Kokoomuksen.Tämä tarkoittaisi erittäin todennäköisesti, että SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto ainakaan ja tuskin RKP olisivat seuraavassa hallituksessa, koska ovat jo etukäteen ilmoittaneet, etteivät PS:n kanssa samaan hallitukseen lähde -toki RKP lievemmin sanankääntein.

Mutta de facto ei siinä nyt ole juuri eroa, kun toiset sanoo, että ”haista sinä … tai, että ”olisitko hyvä ja haistaisit … Ja on vaikea ajatella,että Sanna Marinia pyydettäisiin kolmanneksi suurimman puolueen paikalta hallituksen muodostajaksi. Jos ja niin kuin näyttää, että eduskunnan ei-sosialistinen enemmistö vahvistuu entisestään niin näillä näkymin Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikkokin on todennäköisempi seuraavan hallituksen pääministeriksi kuin Marin.

ENNÄTYKSET PAUKKUVAT-ASETELMAT VAIHTUVAT
Keskustan kannatus putosi alemmaksi kuin HS-gallupeissa ikinä ja on nyt 9,8 %:a, mutta Kekustalla on tunnetusti kova järjestökone eli voi olla, että vaaleissa se kuitenkin pääsee yli 10 prosentin kannatuksen.
Vihreät ( 9,2 prosenttia – 0,6, mutta 2019 vaaleissa 11,5 %.a ja vauhti alaspäin on kaksin kertainen Vasemmistoliittoon verrattuna 7,8-03 %:a) tulevat menettämään näillä luvuilla viidenneksi suuriman puolueen aseman Vasemmistoliitolle, vaikka on kannatusprosenteilla pienempi on vaalipiirijakomme selvästi parempi. Se taas johtuu siitä, että VL:lla kannatus on kohtuu tasaisesti ympäri maata, kun Vihreä väki on keskittynyt pääkaupunkiseudulle ja muutamaan isompiin kaupunkiin. Eli ei olisi maailman ihme jos Vasemmistoliitto noillakin luvuilla säilyttäisi 16 paikkaansa ja Vihreät jäisi 15 tai vähempään.
Tosin Vasemmistoliitolta vaatii taas ponnistusta pukeutua ”työväenpuolue-haalariin”,minkä se on tehnyt aiempien eduskunta- ja kuntavaalien mainonnassa mutta väliajat on ollutkin Vihreiden aisankannattajana jonka erottaminen Vihreistä on ollut lähes mahdotonta rautakankea pienemmällä työkalulla. On tragikoomista, että Vasemmistoliiton ja Vihreiden kannattajat ovat aivan eri maailmoista: VL:n perusjoukko on duunareita ja Vihreiden etu-Töölön ja Westendin kympintyttöjä. Mutta puolueiden puheenjohtajat esiintyvät kuin identtiset kaksoset, identtisin ajatuksin.

ABSOLUUTTISESTI SUURIN GALLUPVOITTAJA PS JA SUHTEELLISESTI LIIKE NYT
PS näytti voittaneen edellisestä gallupista yli kaksikertaisesti enemmän – +1,2 %:a- kuin seuraava eli KD + 0,5 %:a.-Ja eniten ”tuli tukkaan” vihreille : 0,6 %:a. Suurin suhteellinen voittaja oli kuitenkin Liike nyt jonka kannatus näytti nousseen 0,4 %a mikä on tuntuva nousu 1,8 prosentista, se on peräti 22,2 %a. Tuo persujen nousu on 6,7 %:a. Suurin pudottaja Vihreät hukkasi kuukaudessa 0,6 %:a kannatuksestaan mikä tarkoittaa 6,1 prosenttia. Kun nämä luvut muutetaan äänestäjiksi niin siinä missä PS sai lisää kannatusta -teoriassa- noin 54 000 ääntä niin Vihreät häviäsi 27000. Nämä luvut on laskettu niin, että kaikki äänestäisivät ja äänioikeutettuja meillä on noin 4 480 000.

Mielenkiintoista,että yksikään suurista medioista -YLE,Maikkari tai Hesari ei maininnut, että Vihreät oli suurin häviäjä tässä gallupissa. Miten sitten käy, kun vaalipäivänkin äänet on laskettu. Vielä ehtii tapahtua paljon mutta jos ja kun trendi pysyy niin icke sosialistista hallitus maa voi hyvällä syyllä odottaa ja eduskuntaa vahvaa ”porvarillista” enemmistöä.

Seppo Huhta

3 Comments

 1. Molempien tahdissa mennään kurjuuteen
  21.1.2023 14:02

  Ihan hyvä artikkeli, mutta hukassa näkemys. Nää meidän globalistiporvarit ei juurikaan eroo globalistivasemmistosta.

  Vastaa
 2. persuihin pettynyt
  21.1.2023 16:26

  Kysymys persujen ja kokoomuksen kannattajille; minkä uskotte muuttuvan nykytilanteeseen verrattuna jos nämä kaksi puoluetta muodostavat seuraavan hallituksen jonkun apupuolueen (keskusta ja/tai KD) kanssa? Nämä isommat ”oppositio”puolueet ovat kuitenkin käytännössä kaikissa isommissa asioissa täysin samoilla linjoilla kuin tämän hetkinen viherpunahallitus, esimerkkejä tästä ovat muun muassa koronatyrannia, homo- ja transagendan pakottaminen, aina vain tiukentuvan EU-integraation ajaminen ja NATOkiima. Onko olemassa jotain asiaa jossa nämä todennäköisesti seuraavan hallituksen muodostavat puolueet ovat ERI linjalla kuin tämän hetkinen hallitus?

  Vastaa
 3. murre iisakki riepunen
  22.1.2023 09:13

  Ylen totuuden peittely yritykset ja uutisten vääristely onnistuu, kuten viimeiset puolueiden kannatustulokset, Ylellä unohdettiin mainita kokonaan tulokset, unhonyön painuivat sanomiset, studiossa vekkihameissaan toikkaroivat toimittelijat kääntävät katseet mieluummin Afrikansarven ongelmiin, joista meidän on kannettava huolta, satoja miljoonia lapioidaan vuodesta toiseen, asiat ei muutu, paitsi meillä köyhyys lisääntyy, väkivalta, levottomuus saapi vallan rahvaan joukossa, ei hyvältä näytä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top