Larry Elder antaa kasvot valkoiselle ylivallalle. Teitä on varoitettu!

Yllä oleva otsikko on lainattu Los Angeles Timesistä. Demokraattien tiukassa otteessa oleva USA:n väkirikkainen osavaltio Kalifornia on vaarassa saada mustan kuvernöörin. Vieläpä republikaanin.

Kirjoittaja: Mikko Laakso.

Kaliforniaa ajatellessa tulee helposti mieleen auringonpaiste, miellyttävä sää ympäri vuoden, San Franciscon kauneus ja Piilaakso, samoin ehkä Los Angelesin ja Hollywoodin glamour… Näin on joskus ollut. Nyt Kalifornia on, voisi sanoa, taas yksi epäonnistunut sosialistinen kokeilu.

Jos Kalifornia olisi itsenäinen valtio, olisi se maailman viidenneksi suurin talous. Venezuela, vertauskuvallisesti, kelluu öljyn päällä, eikä pysty edes ruokkimaan väestöään. Ellei jotain tapahdu, on mahdollista, että Kalifornia seuraa perässä.

Entinen ”luvattu maa” on muuttunut ”lupien ja säännöstelyn maaksi.” Kalifornia on menettänyt yrityksiä (Tesla, Oracle, Disney, Hewlett-Packard, Nestle, Mitsubishi, Toyota, ja monia muita) samoin väestöä kiihtyvällä vauhdilla. Varsinkin ”vapaat osavaltiot”, kuten Texas, Tennessee ja Florida ovat vetäneet yrityksiä ja kalifornialaisia puoleensa.

Korkeat hinnat, korkeat verot, kallis energia, tukahduttava säätely

Korkeat hinnat (asuntojen keskihinta on yli 50% Yhdysvaltojen keskiarvosta) yhdistettynä korkeaan verotukseen, korkeaan energian hintaan, tukahduttavaan säätelyyn, epäonnistuneisiin sosiaalisiin kokeiluihin, ja rikollisuuden räjähdysmäinen nousuun ei ole houkutteleva yhtälö.

Kalifornian hallinto on epäonnistunut. Nykyinen Kalifornian tila on käytännössä seurauksesta demokraattien yksipuoluejärjestelmän hallinnosta, eikä yksipuoluejärjestelmiä yleisesti yhdistetä onnistumisiin. Jotain on tapahtunut. Kalifornialaiset ovat saaneet tarpeekseen.

1,7 miljoonaa kalifornialaista vaati uusia vaaleja

Kalifornian osavaltiossa järjestetään ensi viikolla, keskiviikkona 14.9.2021, vaalit, joiden tarkoitus on äänestää osavaltion demokraatteja edustavan kuvernöörin Gavin Newsomin viraltapanosta (recall). Äänestys on kaksiosainen;

 • Ensin äänestetään viraltapanosta (kyllä / ei). Mikäli enemmistö äänestää ”kyllä”, päättyy Newsomin ura kuvernöörinä.
 • Seuraavaksi kuvernööriksi valitaan samassa äänestyksessä eniten saanut ehdokas, jonka puoluekannalla ei ole väliä.

Kuvernööriksi hakee 46 ehdokasta. Republikaanien listalta löytyy mm. Kardashianeista tuttu Caitlyn Jenner. Se, että äänestykseen Newsomin viraltapanosta edes päästiin, vaati noin 1,5 miljoonaa allekirjoitusta. Ääniä saatiin kerättyä ainakin yli 1,7 miljoonaa. Tämä on jo kuudes yritys saada Newsom viraltapantua, mutta aikaisemmat yritykset eivät ole koskaan päässeet äänestykseen saakka.

Vaaditut äänet tuli henkilökohtaisesti käydä allekirjoittamassa. Paikan päällä. Rajallisessa määrässä äänestyspaikkoja. Henkilöllisyystodistuksen kera. Nyt vaalien ollessa tuloillaan, vuoden 2020 presidentinvaaleista tutut temput ovat käytössä. Samalla verukkeella eli vedoten Covid-epidemiaan. Postiäänestykset missä lähetetään äänestyslipukkeita sinne tänne – Virginiaankin – käyvät mainiosti nyt.

Edellisen kerran Kalifornia äänesti kuvernöörin, Gray Davisin, viraltapanosta 2003. Kyllä-äänet voittivat, Davis pantiin viralta, ja hänet korvasi Arnold Schwarzenegger.

Yksipuoluejärjestelmät eivät toimi

Yksi syy yksipuoluejärjestelmien tai henkilökulttien toimimattomuuteen on se, että ne – eivät toimi. Kaikki on säänneltyä ja suunniteltua. Ainakin teoriassa. Käytäntö on kuitenkin eri asia. Voikin epäillä demokraattien sortuneen ylimieliseen virheeseen. Varmana siitä, että demokraatit äänestävät aina demokraattia, he oletettavasti lähtivät siitä, että uskolliset demokraatit äänestävät Newsomin viraltapanon kumoon.

Näin siitäkin huolimatta, että juuri Newsomin ylimielinen, tekopyhä imago, yhdistettynä Kalifornian ongelmavyyhteen on ongelma. Newsom tavallaan antaa kasvot kaikelle sille mitä Kaliforniassa on vialla. Strategisena virheenä voi pitää sitä, että demokraatit eivät edes asettaneet ketään varteenotettavaa, vähemmän skandaaleissa ryvettynyttä, kenties vähemmän progressiivista demokraattia Newsomin kakkosehdokkaaksi. Toisaalta voi sanoa, että republikaaneilla ei ollut juuri parempaa rosteria.

Larry Elderin ehdokkuus demareille kauhistus mutta konservatiiveille ilon aihe

Larry Elder ilmoittautui kuvernööriehdokkaaksi heinäkuussa. Ensin hän oli torjunut ajatuksen politiikasta, ”Hell no!”, mutta niin moni – hän mainitsee erikseen Dennis Pragerin – oli sanonut hänelle, että hänen tulisi pyrkiä, joten hän päätyi pyrkimään. Hänen ilmoittautumisensa kisaan muutti pelin dynamiikan täysin.

Heti sen jälkeen, kun hän oli ilmoittanut ehdokkuudestaan, otettiin se varsinkin konservatiivisissa piireissä lämpimästi vastaan. Mutta ei vain niissä, sillä Elder täysipäisenä mediapersoonana nauttii kannatusta kautta linjan, myös maltillisten demokraattien keskuudessa, ja koska hän on musta, nauttii hän kannatusta mustien samoin muiden vähemmistöjen keskuudessa.

Demokraattien ensimmäinen siirto Elderin ehdokkuuteen oli yrittää diskvalifioida se jollain teknisellä seikalla. Oikeustaistelu oli ohi parissa päivässä, ja Elder taas pelissä mukana. Demokraatit haluavat, että Kaliforniaa johtaa valkoinen, etuoikeutettu mies, joka on kuvernöörikautensa aikana antanut itselleen lisää etuoikeuksia, samalla kuin hän on polkenut muiden oikeuksia, ei musta mies Los Angelesin South Centralista? Syyttivätkö demokraatit häntä seksuaalisista väärinkäytöksistä? Arvasitte oikein.
Se siitä diversiteetistä.

Larry Elder on syntynyt 1952 Los Angelesissa työväenluokkaiseen perheeseen. Hän varttui Los Angelesin South Centralissa, ”hoodeilla”, valmistui ylioppilaaksi Crenshaw High Schoolista, joka kuvataan mm. elokuvassa ”Boyz n the Hood” joka kertoo alueen gangsta-/rap-kulttuurista, ja joka on pieni ikoni elokuvaksi kahdella Oscar-ehdokkuudella.
Elder ei jäänyt hoodeille, vaan hän pääsi opiskelemaan politiikkaa Brown-yliopistossa, arvostettu Ivy League-yliopisto itärannikolla, minkä lisäksi hän valmistui lakimieheksi Michiganin yliopistosta.

Elder toimi lakimiehenä vain pari vuotta. Tämän jälkeen hänellä oli oma yritys, ja 1980-luvun lopulla hän alkoi siirtyä median pariin. Hän on näihin päiviin ollut palkittu radiojuontaja, tehnyt televisiota ja filmejä, kirjoittanut kolumneja ja kirjoja. Hänellä on tähti Hollywoodin Walk of Famella. Elder pitää itseään libertaristina, mutta on rekisteröitynyt republikaaniksi. Vuonna 2016 hän oli varhainen Donald Trumpin kannattaja. Trumpin poliittinen neuvonantaja Stephen Miller pitää Elderiä oppi-isänään ja esikuvanaan.

Uhriutumiskulttuurin vastustaja

Elder ei allekirjoita uhriutumiskulttuureita. Hän ei kutsu itseään afroamerikkalaiseksi vaan mustaksi, koska ei ole ikinä edes käynyt Afrikassa. Hän on ollut napit vastakkain mustien johtohahmojen kuten Jesse Jacksonin ja Al Sharptonin kanssa. Juuri Jackson popularisoi termin afroamerikkalainen 1980-luvulla. Elder myöskin kiistää systeemisen rasismin, vastustaa ”black lives matter”-liikettä.

Elderin kirja vuodelta 2009 on nimeltään ”What’s Race Got to Do with It? – Why It’s Time to Stop the Stupidest Argument in America”. Kirjan alkuperäinen nimi oli ”Stupid Black Men: How to Play the Race Card and Lose.

Hyvinvointimalli syy mustien ongelmiin

Elder syyttää mustien ongelmista pitkälti nykyistä hyvinvointimallia, joka on peräisin presidentti Lyndon B. Johnsonin ajoilta, Kansalaisoikeusliikkeen ajoilta, lakien, jotka silloin luotiin. Näiden vuosien aikana entinen orjuutta kannattanut puolue, demokraatit, muuttuivat, tai olivat muuttuvinaan mustien puolustajaksi.

Samaan aikaan luotiin kuitenkin köyhyysloukut tai ns. henkiset plantaasit. Elder sanoo, että ennen Kansalaisoikeusliikkeen aikoja monet asiat olivat mustille parempia kuin sen jälkeen. Keskeisimpänä ongelmana Elder näkee, että ”ennen nainen nai miehen, nyt valtion.” Valtio subventoi yksinhuoltajaäitejä, ei perheitä. Nyt 75% mustista pojista kasvaa ilman isää. Se on suurin yksittäinen riski jättää koulut kesken, jäädä kadulle, joutua vankilaan. Olla isän tai kadun kasvatti, siinä on eroa.

Elder: Vähemmän hallintoa. vähemmän veroja

Elder haluaa karsia hallintoa, vähentää verotusta, muuttaa nykyistä hyvinvointimallia, hän on realisti ilmastopolitiikassa, hän vastustaa tieteeseen pohjautumattomia Covid-19 rajoituksia, sulkuja ja muita mandaatteja. Jos hänet valittaisiin kuvernööriksi, lopettaisi hän kaikki Covid-rajoitukset saman tien, avaisi talouden, ja koulut, opetuksen – jotka ovat hänelle sydämen asioita.

Libertaarina hän vastustaa rokotepakkoja, sääntelyä yleensä, ja kannattaa kouluvalintaa. Lasten / vanhempien tulee halutessaan saada mahdollisuus pyrkiä parhaaseen kouluun, ei lähimpään. Hän usein käyttää Crenshaw High Schoolia hyvänä esimerkkinä huonosta koulusta. Vain 2% koulun oppilaista täyttää osavaltion lukutaitokriteerit. Elderin mielestä koulujen pitäisi saada kilpailla laadulla – paikallinen opettajien ammattijärjestö on Gavin Newsomin suurin tukija.

Gavin Newsom, yläluokkainen perijä

Gavin Newsom on syntynyt yläluokkaiseen perheeseen San Franciscossa 1967. Hän kuuluu kaupungin kermaan, hän on sikäläisittäin aristokraatti. Siinä missä Elderin isä puhdisti WC-tiloja ammatikseen, Newsomin isä toimi tuomarina San Franciscon hovioikeudessa, samoin toimi öljy-yhtiö Getty Oilin lakimiehenä.

Valmistuttuaan Santa Claran yliopistosta hän Getty Oil-perijän Gordon Gettyn tukemana perusti 1992 PlumpJack-viinimyymälän, yritys, joka on laajentunut ryppääksi viinitiloja, ravintoloita ja hotelleja. Vuonna 2003 hänet valittiin san Franciscon nuorimmaksi pormestariksi 36-vuotiaana, ja Kalifornian kuvernööriksi 2018, vieläpä historian suurimmalla äänimäärällä. Hän on jokseenkin puhdasverinen poliittinen broileri.

Newsomia ei voi yksin syyttää Kalifornian ongelmista. Kalifornian ajautuminen jamaan missä se nyt on, on pitkä prosessi. Mutta Newsomia voi syyttää siitä, että progressiiviset, liberaalit ideat yhdistettynä Covid-epidemiaan, johtivat tilanteeseen missä hän oli vain katalyytti Kalifornian syöksykierteen kiihtymiselle. Hän ei käytännössä tehnyt mitään oikein, vaan vielä sen vastapainoksi hän teki lähes kaiken väärin.

Hän sulki Kalifornian. Mutta ei omia viinitilojaan. Hän sulki ravintolat, pakotti ihmiset käyttämään maskeja ja noudattamaan etäisyysmandaatteja. Hän sulki koulut, mutta ei omilta lapsiltaan. Kun muu Kalifornia kärvistelee tieteeseen perustumattomien sulkujen aiheuttamassa talousahdingossa, hän myy oman talonsa neljän miljoonan dollarin voitolla.
Ennen kiitospäivää (thanksgiving day) hän neuvoi kalifornialaisia pysymään kotonaan, jättämään sukujen ja perheiden tapaamiset väliin – Hän itse illallisti yhdessä maailman eksklusiivisimmista ravintoloista, kolmen Michelin-tähden ravintolassa nimeltä The French Laundry.

Tilaisuus oli järjestetty hänen lobbariystävänsä Jason Kinneyn 50-vuotispäivien kunniaksi. Mikä pahempaa – tilaisuuteen osallistui myös Kalifornian lääkäriliiton lobbareista Janus Norman sekä liiton toiminnanjohtaja Dustin Corcoran. Maskeja ei käytetty, etäisyyksistä ei ollut tietoakaan. Pelkkä viinilasku kyseiseltä illalta oli $16 000.
Viimeinen pisara, mikä käynnisti recall-prosessin, oli Joe Bidenin valinta presidentiksi. Bidenin ”rajat auki-politiikka” aiheutti ennennäkemättömän ja hallitsemattoman maahanmuuttovyöryn. Kaupunkien kadut täyttyivät asunnottomista.

Poliisin rahoituksen leikkaaminen ei parantanut tilannetta. Rikollisuus, voi sanoa, laillistettiin. Esim. San Franciscossa myymälävarkaudet, joissa saalis on alle $950, ovat näpistyksiä, joista rangaistaan sakolla, jota kukaan ei koskaan peri. Ihmiset menevät kauppoihin muovisäkkien ja taskulaskinten kanssa. Katsovat, että saaliin hinta ei ylitä $950. Eikä heitä pysäytetä tai pidätetä.

Eikä summa ole $950 per päivä – ihan kuin siinäkään olisi järjen häivää – vaan per liike. Progressiivinen vaaleilla valittu / ostettu piirisyyttäjä ei tuomitse ketään vankeuteen. Itse asiassa Covid-epidemian varjolla 22 000 vankia vapautettiin, eikä kyse suinkaan ollut mistään vaarattomista pikkurikollisista.

”Musta mies South Central Los Angelesista on valkoisen ylivallan kasvot”

Jos tekstissä yllä ei mielestäsi ole järkeä, voit olla tyytyväinen. Et ole erkaantunut todellisuudesta. Tilanne vahvasti demokraattien hallitsemissa osavaltioissa on tuo. Ongelmallista Suomen kannalta on se, että USA on tietynlainen esikuva, tai roolimalli, ja ilmiöt mitä siellä havaitaan tapaavat rantautua Suomeen ennemmin tai myöhemmin. Paitsi jos ne torjutaan.

Se, että entinen laatulehti Los Angeles Times alentuu otsikoimaan jotain tuon kaltaista mitä se otsikoi – Musta mies South Central Los Angelesista on valkoisen ylivallan kasvot – kertoo siitä, miten kauas todellisuudesta USA:n demokraatit ovat erkaantuneet.
Elder on ”Uncle Tom”, ”Oreo” (Domino-keksi), tai kookospähkinä… Kaikki keinot ovat vallassa pysymiseen ovat sallittuja. Itse juttu, asiaton. Koko vasen media, kaikki vasemmiston vaikuttajat kampanjoivat Newsomin puolesta, luoden mitä ihmeellisimpiä salaliittoteorioita Trumpista ja rasismista ja kaikesta siitä tavallisesta retoriikasta, mitä, onneksi, on viljelty niin paljon, että kaikki se on kärsinyt inflaation siinä missä Yhdysvaltain Dollari.

Opiskelet, menestyt, niin vaikka olet musta – olet valkoinen

Mitä tapahtui diversiteetille ja intersektionaalisuudelle? Nyt olisi mahdollisuus saada Kaliforniaan sen ensimmäinen musta kuvernööri! Ei kelpaa? Vääränlainen musta? Jos et ole uhri, et ole musta? Opiskelet, menestyt, niin vaikka olet musta – olet valkoinen?
Vielä se, että kun äänestykseen on alle viikko aikaa, niin Newsom johtaa gallupeissa. Kalifornia on suisidaalinen? Ei välttämättä paljon, mutta useimmissa gallupeissa kyllä.
Tulee kuitenkin muistaa, että gallupit tehdään – Kaliforniassa.

Kirjat ”Mexifornia”, ”Case for Trump”, ja paljon muuta kirjoittanut historioitsija, Stanfordin yliopiston professori Victor Havis Hanson kertoi Stanfordin Hoover-instituutin haastattelussa kysyneensä useilta ihmisiltä ketä he aikovat äänestää. Tavallisia ihmisiä, jotka hän tuntee pienessä kaupungissa missä asuu. Moni sanoi: ”Trumpia.” Jonkin ajan päästä hän päätyi sen jälkeen esittämään jatkokysymyksen. ”Jos joku pysäyttää sinut kadulla, tai soittaa sinulle kotiin tehdäkseen gallupia, mitä vastaisit?” ”Biden. Tietysti! Jos vastaat Trump, niin et koskaan tiedä mille listalle joudut.”

Kalifornia. Piilaakso. Big Tech. Työtoveritkin… Parempi olla hus hiljaa!

Kävi miten kävi, kyseessä ei suinkaan ole mikä hyvänsä vaali. Sen laineet lyövät, tai vähintään liplattavat Suomeenkin. Jos Kalifornia oikeasti äänestää Newsomin jatkon puolesta, tai jos Newsom ”valitaan” jatkoon, silloin Kalifornia tietää mitä tilaa, saa mitä haluaa. Elää, tai kuolee, sen jälkeen valintansa kanssa. Jos taas musta konservatiivi valittaisiin Kalifornian kuvernööriksi, olisi se merkki… Toivosta? Kaliforniasta löytynyt järkeä?

Demokraattiselle puolueelle menestynyt musta mies kuten Elder on silkkaa myrkkyä. Loisi eksistentiaalisen kriisin. Blaxit jatkuisi?

Elder ei tietenkään ole yli-ihminen, pysty muuttamaan vuorovetten suuntaa.
Hän sanoi, että: ”En pysty säätämään lakeja. Pystyn kuitenkin käyttämään veto-oikeuttani. Enkä tule sitä säästelemään.” #ElectElder

Mikko Laakso

Gavin Newsom antaa puheen osavaltion tilasta (State of State) tyhjälle stadionille.

4 Comments

 1. Juha
  11.9.2021 18:08

  Kalifornia onkin varsinainen kommunistinen eläintarha ja normaalit ihmiset pakenevat sieltä sankoin joukoin. Eläimellistä menoa.. valkoinen apina hyökkäsi juuri äskenElderin kimppuun. Vasemmiston rasistinen viharikos siis (kts 19 sekunnin video alla)

  https://youtu.be/z9OprNUgHz8

  Vastaa
 2. Menetetty manner
  12.9.2021 11:14

  Olen aina ihmetellyt miksi euroopasta ihmiset haluisivat muuttaa uudelle mantereelle. Vaikka uuden mantereen asukkaat haaveilevat voivansa viettää eläkepäivät euroopassa. Jotenkin se ruoho vissiin on vihreämpää meren toisella puolella.

  Sen verran on tullut katseltua dokumentteja uuden mantereen puolelta (ei mitään tosi-tv:tä) että on tullut selkeä käsitys siitä että se on ränsistynt, likainen, sisältää paljon rkollisuutta ilman sosiaaliturvaa. Ja mittakyiskkönäkin ovat epäkäytännölliset ”peukalomitat”. On peukalon mittaa: tuuma, on jalkaa ja kyynärtä. Täysin epärealistisia mittayksiköitä jotta tuollainen valtio voisi kehittyä. Sitten on näitä moottoreita joiden V-kulma on joskus -50 luvulla suunniteltu väärin eikä nitä ole vielä tähän päivään mennessä saatu korjattua. Käyvät ravistaen itsensä rikki. Eikä viitsi edes mennä avaruus-mokiin. Saati siihen että liittovaltiolla ei ole edes virallista kieltä. Muuta ei pystytty päättämään kuin hallintokieli koska uusi mannerhan valloitettiin Englannin kruunulle.

  Niin että, se ainoa henkilö joka olisi voinut nostaa maaan statusta ja ihmisten elintaosa, se piti pistää pihalle. Ei kai sitten muuta kuin nautitaan tulevaisuudesta. Molemmin puoli merta.

  Vastaa
 3. juha II
  12.9.2021 13:40

  Kaikki missä sossut ovat vallassa on se kuin sontatunkio!

  Vastaa
 4. Jupi
  12.9.2021 19:52

  Kiitos Mikko oli erinomainen artikkeli. Jaan kaikille.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top