Larry Tesler on kuollut

Käyttöjärjestelmien kehittäjä Larry Tesler menehtyi 74 vuotiaana viime maanantaina. Eräs hänen monista oivalluksistaan oli copy-paste -toiminto.

Larry Tesler syntyi vuonna 1945 New Yorkissa. Hän opiskeli tietotekniikkaa arvostetussa Stanfordin yliopistossa ja valmistuttuaan hän päätti suuntautua tekoälyn tutkimuksen, paljon ennen kuin yleisesti ymmärrettiin, kuinka laajavaikutteinen ilmiö on kyseessä.

Työnsä ohella Teslerillä riitti mielenkiintoa myös sodanvastaisiin ​​ja suuryrityksiä arvostelleisiin yhteiskunnallisiin liikkeisiin, joihin silloin kuului myös IBM.  Kuitenkin hän itse päätyi v.1973 työskentelemään juuri sen piirissä, niiden asioiden parissa joihin hänen osaamisensa ja kiinnostuksensa kohdistui. Kalifornian Piilaakso oli silloin se paikka, jossa innovaatiot näkivät päivänvalon.  Siellä ilmaantui myös graafinen käyttöliittymä, jossa teemme asioita hiirtä liikuttamalla.

Näiden vuosien aikana Tesler loi yhdessä kollegansa Tim Mottin kanssa tekstinkäsittelyohjelman, nimeltään Gypsy: Tässä yhteydessä termit ”leikkaa”, ”kopioi” ja ”liitä” ilmaantuivat .ja jäivät pysyvästi meidän tietoympäristöömme.

Vuonna 1980 Tesler siirtyi Apple Computeriin – sen ensimmäisinä ”villeinä päivinä”, jotka ovat jo legendaarista it-alan historiaa. Tesler pysyi  Applella 17 vuotta, vuoteen 1997 asti.

Applen jälkeen Tesler perusti oman yrityksen Stagecast Software, ja vuonna 2001 hän siirtyi  Amazoniin, jossa hän toimi ostoksista vastaavana varapuheenjohtajana, ja Yahoo:on vuonna 2005, missä hän johti suunnittelusta ja käyttäjäkokemuksesta vastaavaa yksikköä. Suurimmat ja eniten arkeemme vaikuttavat asiat Tesler oli kuitenkin keksinyt jo uransa alussa.

Extrauutiset kunnioittaa Larry Teslerin elämäntyötä käyttämällä sitä päivittäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top