Lauantai-illan huumaa Natanzin ydinpommi-laitoksella Iranissa

Myöhään lauantaina nähtiin leimahduksia ja pauke kuului 20km päähän Iranin papillisen johdon ydinase-hankkeen avainkohteesta Netanzin laitoksesta. Iranin islamistinen vallankumouskaarti ilmoittaa tehdyn jonkinlaisen ilmapuolustusharjoituksen. Israelin varapuolustusministeri sensijaan heittäytyy kryptiseksi, muttei voi peittää hyväntuulisuuttaan.

”En osaa sanoa, mikä iski Iranin ydinlaitokseen viime yönä”, toteaa Israelin varapuolustusministeri Alon Schuster tänään lehdelle.

”Meidän velvollisuutemme on olla rohkeita ja vastuullisia, ja huolehtia lastemme ja lastenlastemme kohtalosta”, sanoi varapuolustusministeri. ”Olemme käyttäneet voimaa vihollisiamme vastaan ​​aiemmin ja olemme vakuuttuneita siitä, että äärimmäisissä tilanteissa on tarve toimia sotilaallisin keinoin.”

Israel on iskenyt Natanzin uraanirikastamoa vastaan kahdesti aiemmin, tämän vuoden huhtikuussa ja heinäkuussa 2020.

Iranin viranomaiset kertovat toteuttaneensa lauantaina kontrolloidun iltapuolustus-testin. 20km päässä Natanzista on mahdollisesti myös pudonnut maahan jonkinlainen drone. Tapahtuneesta on siis israelilainen selitys, ja kaksi iranilaista versiota. Lukija saa valita niistä makunsa mukaan.

Iranin virallinen uutistoimisto IRNA kertoi räjähdyksestä Badroudin kaupungin yläpuolella 20 kilometrin päässä Natanzin uraaninrikastuslaitoksesta. Silminnäkijän mukaan ”Badroudin asukkaat kuulivat melun ja näkivät valon, joka osoitti, että esine oli juuri räjähtänyt taivaalla kaupungin yllä.” Iranin armeijan tiedottaja kenraali Amir Tarikhani vakuutteli valtion televisiokanavalla, ettei ole syytä huoleen:

”Tunti sitten yhtä alueen ohjusjärjestelmäämme testattiin valmiustilan arvioimiseksi kentällä, eikä siinä ole mitään pelättävää”, sanoi kenraali Tarikhani.

Jos tuo ei ole totta, kenraalilla on syytä huoleen, sillä Israelin F-16 -hävittäjien iskettuä vuonna 1982 Irakin ydinpommitehtaaseen Osirakin ”koereaktoriin”, Saddam Hussein teloitti kaikki kenraalin-arvoiset ilmapuolustusupseerit paikallisesta komentoketjusta.

Natanzin uraaninrikastuslaitos on rakennettu lähes kokonaan maan alle, ja suojattu muhkealla teräsbetoni-kannella. Paikka on ilmeisesti suojattu lukuisilla ilmatorjuntajärjestelmillä, joita testataan säännöllisesti:

”Alueella sijaitsevien järjestelmien arvioimiseksi tällaiset harjoitukset suoritetaan täysin turvallisessa ympäristössä ja täysin koordinoidusti integroidun puolustusverkoston kanssa”, Iranin armeijan tiedottaja kertoi medialle.

Satelliittikuvien (30.11. vert. 05.12.) mukaan Natanzin alueella ei ole havaittavissa oleellisia muutoksia, tai jälkiä räjähdyksestä:

Tarkkailemme tilannetta.

Luettavaa:


Videolähetys: i24news.

Wienin ”Iranin ydinsopimus” -neuvottelut takkuavat, Pappisjohto vetäytyi aiemmista kompromisseista

Iranin pääsy ydinase-kynnykselle on sietämätön asia Israelille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top