Lauantain sateet nostivat Pohjanmaan jokien vedenpintaa uudelleen

Päättyneen viikon sateet olivat nostaneet länsirannikon joet tulvakorkeuksiin jo kolmatta kertaa tämän syksyn aikana, mutta perjantaina nollan alapuolelle laskeneet lämpötilat hidastivat nousua, kunnes lauantain sateet antoivat tulvimiselle uutta puhtia.

Syystulvat ovat lämpimien syksyjen ilmiö, ja viikolla onkin saatu runsaita sateita etenkin Pohjanmaalle. Vedenpinnat ovat olleet korkealla Perhonjoessa, Lapuanjoessa ja Kyrönjoessa. Vettä on ollut pelloilla, mutta rakennuksia ei tiedetä kastuneen.

Kuluvan viikon sademäärät ovat monin paikoin yli 50 mm ja esimerkiksi Kokkolassa saatiin vettä taivaalta torstaina (19.11.) erittäin runsaasti. Perhonjoen alaju9ksulla (Lahnakoskella) vedenpinta on saavuttanut tämän vuoden korkeimman lukeman, joka vastaa keskimäärin kerran vuodessa toistuvaa tulvaa. Kaitforsin kohdalla virtaama oli aamulla 20.11.2020 mitattuna yli 140 kuutiota sekunnissa, ja ohijuoksutus aloitettiin torstaina.

Kyrönjoella, Ilmajoen kunnan Nikkolassa, vedenkorkeus oli loppuviikosta  noussut 2,5 metriä. Tulvarajalle oli kuitenkin runsaan metrin verran,  ja vedenpinnan nousu näyttää pysähtyneen. Kauhajoen suunnalla vettä on pelloilla Päntäneenjoen ja Kainastonjoen varrella. Lapväärtinjoen ja Teuvanjoen vedenkorkeudet kävivät  viime helmikuun luvuissa, -tämän vuoden toistaiseksi korkeimmalla tasolla.

Torstaisten sateiden vaikutuksesta tulvakorkeudet saavuttaneet Pohjanmaan ja Lounais-Suomen joet olivat jo laskussa, kun lauantain sateet käänsivät ne uuteen nousuun. Perniönjoella vesi uhkaa jo rakennuksia (sunnuntain tieto), ja Vaasan seudulla lähestytään uudelleen tulvahuippua, ja vettä on pelloilla. Poutaisen sunnuntain odotetaan helpottavan tilannetta.

Kainuussa, Koillismaalla ja Länsi-Lapissa järvivedet ovat korkealla, kuten myös Oulujärvessä. Kallavesi ja Pielinen ovat puolisen metriä ajankohdan keskitasoa ylempänä.  Saimaalla vedenkorkeuden ennustetaan nousevan loppuvuoden aikana 20-40 cm.

 • Vedenkorkeuksia voi seurata Vesi.fi:ssä.

2 Comments

 1. Korvauksia täyttelemään
  23.11.2020 18:32

  Koskas paikalliet ely-keskukset avaavat ne padot merelle että vesi pääsee laskemaan? Vai onko nyt tarjolla kahdet tulvakorvaukset yhtenä vuonna?

  On täysin käsittämätöntä että joka vuosi pohjanmaalla tulvii. Eikä siitä muka ikinä opita.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.11.2020 23:23

   Sen jälkeen kun Etelä-Pohjanmaan jokia ”tulvasuunniteltiin” ns. tippavoimaloiden tarpeet edelllä, tulvia on ollut jokaisena vuoden aikana.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top