Lavrov: ”3. maailmansodan riski todellinen”, ”Venäjä välillisesti sodassa NATO:n kanssa”

Venäjän ulkoministeri antoi maanantaina usean kohulausunnon samalla kertaa. 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, arvosteli Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskia ”näyttelemisestä” rauhanneuvottelujen yhteydessä, mutta mainitsi neuvotteluja jatkettavan. Ulkoministeri totesi myös ”kolmannen maailmansodan” vaaran olevan todellinen, ja katsoi Ukrainassa olevan meneillään välillinen yhteenotto puolustusliitto NATO:n kanssa. Lavrov myös toisti Venäjän varoituksen länsimaille Ukrainan aseistamisesta. Venäjä onkin äskettäin iskenyt ohjuksilla Ukrainan rautatieasemille, mitä perustellaan sotatarvike-avustuksia vastaan hyökkäämisellä.

Lausunnossaan venäläisille uutistoimistoille Interfaxille maanantaina (24.04.) Lavrov moitti Ukrainan tapaa neuvotella: ”(Venäjän) Hyvällä tahdolla on rajansa. Mutta jos se ei ole vastavuoroista, se ei auta neuvotteluprosessia.” Lavrov jatkoi, että neuvotteluja jatketaan. Tosin hän muisti syyttää Ukrainan presidenttiä ”näyttelemisestä” (tai teeskentelemisestä). Lavrov mainitsi myös, että ”hän (Zelenski) on hyvä näyttelijä”. Zelenskin lausunnoista Lavrov sanoi löytäneensä ”tuhat ristiriitaa.”

Rauhansopimuksen sisällön määrä taistelukentän tilanne

Venäjän-Ukrainan 24. helmikuuta alkaneesta sodasta Lavrov totesi,  että ”kaikki tietysti päättyy sopimuksen allekirjoittamiseen.” ”Mutta tämän sopimuksen parametrit määrittelee sen hetkinen tilanne taisteluissa, kun sopimus tulee todeksi.” (”But the parameters of this accord will be defined by the state of the fighting that will have taken place at the moment the accord becomes reality”)

Näin ilmaistu Venäjän politiikka sopii hyvin sekä kokemuksiin käydyistä neuvotteluista Ukrainan ja Venäjän valtuuskuntien välillä Valkovenäjällä ja Turkissa, sekä rintamatapahtumiin: Venäjä ei halua sopimusta ilman että on sitä ennen saavuttanut todellisia edistysaskeleita sotanäyttämöllä. Kun venäläiset ovat joutuneet vetäytymään Kiovan edustalta, ja luvattu suurhyökkäys Itä-Ukrainassa ei näytä kunnolla alkaneen huolimatta kovaotteisen Syyriassa pahankin maineen saaneen kenraalin nimittämistä hyökkäysjoukkojen johtoon, neuvottelu-läpimurtokin saanee odottaa. Venäläiset lausunnot, että Ukrainaa tukemalla länsivallat pitkittävät sotaa, asettuukin yhteyteensä em. Lavrovin käyttämän ilmaisun kautta.

Konflikti voi muuttua ydinaseilla käytäväksi

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti, että Nato käy nyt välillisesti sotaa Venäjää vastaan, ​​ja riski että konflikti muuttuu ydinaseelliseksi, on ”erittäin merkittävä”.

Vaara on vakava, se on todellinen, sitä ei voi aliarvioida, Lavrov sanoi (24.04.) Interfax-uutistoimistolle.

Lavrov vertasi eilen Venäjän valtiollisella TV-kanavalla nykytilannetta vuoden 1962 Kuuban kriisiin, todeten että jännitteet idän ja lännen välillä ovat nyt kireämmällä, kuin kylmän sodan vaarallisimmalla hetkellä Yhdysvaltain laivaston pidättäessä Neuvostoliiton Kuubaan lähettämiä ohjuksia kuljettavat kauppalaivat Atlantilla. Ne vuodet eläneet muistavat, että maailma pelastui ydinsodasta vain sillä, että johtajilla -presidentti John F.Kennedyllä ja pääministeri Nikita S.Hrutshevilla ei kummallakaan ollut itsetuntoprobleemia eikä pikkumieskompleksia.

NATO käy proxysotaa, ja toivoo Venäjän kulumista

Lavrov syytti länttä aseiden toimittamisesta Ukrainalle, tarkoituksena ”kuluttaa Venäjää”. Itseasiassa eräät Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tuoreet lausunnot tukevat Venäjän ulkoministerin näkemystä: Näinpä näytetään Venäjälle tehtävän. Sunnuntaina (23.04.) Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken ja puolustusministeri LloydAustin vierailivatkin Kiovassa, ja vierailun tuloksena Ukraina saa vielä enemmän aseita. Maanantaina päätettiin myös 165 miljoonan USD ammuslähetyksestä Ukrainalle.

Venäjän pelottelu heikkouden merkki

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi pitävänsä Venäjän pelottelua heikkouden merkkinä.

Venäjä on menettänyt viimeisen toivonsa pelottaa maailmaa olemaan tukematta Ukrainaa, huolimatta puheesta ”WWIII:n todellisesta vaarasta”. Tämä tarkoittaa ainoastaan Moskovan aikomusta hävittää Ukrainaa. Siksi maailman täytyy kaksinkertaistaa Ukrainan tukeminen, koska Ukraina toimii Euroopan ja maailman turvallisuuden vartijana, sanoo Ukrainan ulkoministeri.

 

Luettavaa:

1 Comment

  1. Snif
    26.4.2022 14:34

    Puheet on kuin Hitlerillä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top