Lehti: Venäläiset elävät säästöillään, kulutuskysyntä romahtaa

Venäläinen kuluttaja on omaksumassa kriisiajan käyttäytymismallin, kertoo The Moscow Times taloustutkimuslaitokseen tukeutuen.

Venäläisten reaalikulutus päivittäistavaroiden ostoon on pudonnut tämän vuoden alkupuolella 17,9 %, laskivat tutkimuslaitos Romirin asiantuntijat: Maaliskuussa 2022 indeksiluku oli 123%, huhtikuussa 102%. Ostovoiman lasku havaittiin kaikissa Venäjän federaation osissa. Suurimmillaan,  18,3 prosentissa, lasku oli Luoteis-Venäjällä, ja pienimmillään Uralilla:  13,1%.

Tutkimuslaitoksen mukaan kulutuskysynnän romahdus on tämän vuoden aikana ollut jopa kevään 2020 koronarajoitus-aikaa synkempää, -inflaatiokorjaus huomioiden: Vuonna 2020 lasku oli vastaavana aikana 17,3 %. Venäläiset ovat vähentäneet muiden kuin elintarvikkeiden kulutusta, mikä on tutkijoiden mukaan tyypillistä kriisikäyttäytymistä.

Venäläiset syövät säästöjään

Kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä venäläiset ovat Rosstatin mukaan jo köyhtyneet 1,2 %, ja tukeutuvat omiin säästöihinsä, mikä onkin Venäjän valtakunnassa perinteinen väestön selviytymiskeino, luontaistalouden ohella. Syksyllä venäläiset keräävät sieniä, säilöen lasipurkkeihin, ja talvella nähdään paljon pilkkijöitä Moskva-joen jäällä. -Kyllä venäläiset selviytyvät tästäkin.

Luettavaa:

 • The Moscow Times 19.05. 2022,
 • Romir.ru 19.05. 2022: Miten venäläisten kulutus on muuttunut huhtikuussa (venäjänkielinen),
 • Rosstat, pdf (luultavasti et pääse lukemaan, -Moscow Timesin käyttämä lähde).

https://www.extrauutiset.com/voiton-paivaa-ei-ole-eika-tule-ennenkuin/

4 Comments

 1. Basga leviää kaikkialle
  20.5.2022 15:01

  Niin se tulee romahtamaan myös lännessä.

  Vastaa
 2. Catilina
  20.5.2022 18:43

  No meilläkö menee helvetin hyvin? Miltä näyttää noin omassa lompsassa? Säästöjä minäkin olen nyt alkanut surutta käyttää.

  Vastaa
 3. Niin meilläkin
  20.5.2022 20:03

  Niin minäkin olen tämän laskenut. Metsäst tulee marjat ja sienet. Puutarhasta marjoja ja omenoita. Ja säästöjä on 20 vuoden nykyisen elintason elämään. Kukaan ei tule pois häätämään.

  Suurin osa suomalaisita ei vaan osaa säästää tai tehdä töitä enää. Vai miltä tuntuisi jos olisi 20 vuoden puskurirahasto käytettävissä?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top