Lentokone nähty Keski-Suomessa

Suomen alueen ylittäneen Venäjälle rekisteröidyn rahtikoneen  tapaus on antanut aihetta spekulointiin, ja lentoreitti läheltä strategisia kohteita on pantu merkille.

AirBridgeCargo (ABC) on osa tunnettua Volga-Djepr-konsernia, ja molemmilla tunnuksilla varustetut rahtarit ovat tuttuja Helsinki-Vantaalla. ABC on lentänyt sinne kahdesti viikossa jo vuodesta 2015. Lauantainen kohulento, RU675, koneella VQ-BRH Moskovan Domodedovosta koukkasi Suomen yli Leipzigiin. Lento lennettiin suomalaisille tutulla kalustolla, Boeing 747-8-HV(F):llä, jota on meidänkin kentillämme nähty usein samoissa väreissä.

Volga-Djepr (VDj) aloitti pelkästään neuvostokalustolla, erilaisilla Antonoveilla, joita jäi runsaasti yli kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta. 1990-luvulla nämä ”antskut” valtasivatkin rahtimarkkinoita, ja usealla niillä operoineista yhtiöistä ei ollut tavanomaisia pääomakuluja kalustostaan. Tytäryhtiö ABC:n käyttämään länsikalustoon, mm. maanantaisen 747:een, tarvittavan pääoman VDj lienee tahkonnut em. perintökalustolla.

VQ-BRH, lento-RU675 kääntyi siis Kantalahden kohdalla, ja pyysi luvan Suomen ylittämiseen. Kone laskeutui Leipzigiin 23:06. Ei ole tiedossa, aiheuttiko Suomen ilmatilan käyttö mitään toimenpiteitä.

Suomen ilmatilaa valvoo Puolustusvoimat

Ilmavoimat on aluevalvontaviranomainen, jonka suorittamat alueellisen koskemattomuuden valvonnan ja turvaamisen tehtävät määritellään laissa puolustusvoimista (11.5.2007/551)

Valvontaa suoritetaan eri puolille maata sijoitetuilla liikkuvilla ja kiinteillä ilmavalvontatutkilla ja muilla sensoreilla. Valvonnan tuottamat havainnot kootaan ja analysoidaan Ilmaoperaatiokeskuksen johdolla. Siviililentoliikennettä hallinnoiva lennonvarmistusviranomainen välittää tiedot Ilmavoimille kaikesta mikä lentää ilmatilassamme.

Tunnistuskone lähetään ilmaan tarvittaessa

Mikäli on aihetta tarkistuksiin, tai havaitaan luvaton tunkeutuminen, lähetetään paikalle Hornet-monitoimihävittäjä.

Jos Suomen ilmatilassa lentävää tai sitä lähestyvää maalia ei tunnisteta siviili-ilmailun lennonvarmistuselimiltä saatujen lentosuunnitelmatietojen ja muun informaation perusteella, voi Ilmaoperaatiokeskus lähettää tunnistuskoneen tarkastamaan ilmaliikennettä.

Tunnistuskone selvittää havaitun kohteen kansallisuuden ja yksilötiedot ja tarvittaessa käännyttää sen pois Suomen ilmatilasta. Tunnistamaton ilma-alus voidaan käännyttää, määrätä laskeutumaan tai sille voidaan antaa varoitus suullisesti radion välityksellä tai varoitustulta ampuen. Voimakeinojen käyttö on mahdollista puolustusministeriön luvalla tai itsepuolustustarkoituksessa.

Lentoon RU675 ei ole kerrottu kohdistuneen valvontatoimenpidettä.

Luettavaa:

10 Comments

 1. pöh
  18.1.2022 20:05

  On täällä nähty myös USA:n ilmavoimien suurin kuljetuskone suurinpiirtein joka vuosi ihan laskeutuneena, viimeksi muutama päivä sitten.
  Olihan sen venäläiskoneen reitti outo, mutta kuulemma ihan sovittu.

  Vastaa
 2. FIXIT asap!
  18.1.2022 20:23

  minäkin näin oudon koneen, joka lensi koillisesta lounaaseen tästä hämeen yltä, mitä ei yleensä ole mikään kone tehnyt, mikäli muistan n. kolmen vuoden ajalta. ihmettelin sitä kyllä, mutta onneksi oli ilmavoimien luvat kunnossa. vain sosialistisen sekoomuksen kanerva ei taida tietää mitään tästä sopimuksesta…

  Vastaa
 3. Isot pojat leikkii
  18.1.2022 20:41

  Ja Seutulan monttuun tuli aikoinaan Amerikan hävittäjiä parkkiin josta ensimmäisen kerran virallisesti näin puhuttavan tänä talvena.

  Mutta joo… Kun näin tämän uutisen niin nauroin makeasti. Suomen ilmavoimat eivät ehtineet edes ilmaan kun Venäläinen kone oli jo rajojen ulkopuolella. Jos Ukrainan miehitys ottaa 30-40min niin Suomen ei senkään vertaa. …näköjään.

  Vastaa
 4. juha II
  18.1.2022 20:51

  Ruotsissa tuskaillaan dronejen kanssa, jotka lentelevät ydinvoimalan tuntumassa ja kuninkaanlinnan yläpuolella. Tänään lentokentän tuntumassa. Ovat kuulemma erilaisia kuin kuluttajaversiot. SÄPÖ ihmettelee ja tuumii. Ruotsalaisten diskuteeraajien ruuti on aina märkää. Ampuu alas ja sillä siisti!

  Vastaa
  1. Timppis
   18.1.2022 23:13

   Niin pä oli iltapaskassa paljon puhetta ruottin droneista jota leijailee siellä tällä kaupungessakin mutta ei yhtään kuvia näistä härpäkkeistä itseteossa.outoa ottaen huomioon että kaikilla on kamerakännykät.hhmmmm????

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    19.1.2022 00:06

    Kyllä niitä siellä lentelee.

    Vastaa
   2. Sitä itteään
    19.1.2022 14:58

    Arvaas mitä se ”Pokemonien metsästys” oikeasti on?

    Vastaa
 5. Eläkevirka
  18.1.2022 20:59

  Venäläiskone lenti sitä reittiä johon sillä oli lupa. …mutta kuka määritteli reitin ja kuka antoi siihen luvan?

  Vastaa
 6. kummaa piiloilua
  18.1.2022 21:14

  Joutui varmaan kiertämään tunnistamattomia, pimeänä lentäviä koneita, joita on lennellyt nyt pimeän aikoihin. ADS-B:n käyttöpakko kaikille koneille olisi hyvä olla olemassa.

  Vastaa
 7. Snif
  18.1.2022 21:18

  Satuin näkemään tuon romuläjän, ja on kyllä ilo asua näin munattomassa maassa kun suomi jo sormet perseessä ei tee yhtään mitään kun ****** lentelee maa ilmatilassa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top