Lentokonekaappaus vuonna 1999 paljastaa Talebanin al-Qaeda-läheisyyden

Jouluaattona vuonna 1999 viisi islamistiterroristia kaappasi Indian Airlinesin lennon Katmandusta Delhiin, vaatien Intian vankiloissa olevien terroristien vapauttamista. Lento päätyi mutkien kautta Talebanin hallitsemaan Afganistaniin, Kandahariin.

Intialaisen käsityksen mukaan talebaanit ja Pakistanin tiedustelupalvelu ISI tukivat kaappaajia, ja operaation taistalla oli talebaanien johtaja Mullah Omar. Tänään Omarin poika on Taleban-hallituksen puolustusministeri.

Lento IC  814

Indian Airlinesin Airus A300, lento IC 814, nousi 24.12. 1999 Katmandun kentältä mukanaan 176 matkustajaa, tarkoituksena lentää Delhiin. Suunnitelman muuttivat viisi kaappaajaa, jotka AK-47-rynnäkkökivääreillä ja väitetyllä pommilla aseistautuneina ottivat koneen haltuunsa. Kaappauksen aikana vain yksi matkustaja, Saksan intialaistaustainen kansalainen, menehtyi -ja hänkin teräaseen viiltoihin kaulan alueella.

Kone teki useita välilaskuja: Ensin Amritsariin Intialle kuuluvassa Kashmirissa, tankkaamaan, sitten Lahoreen Pakistanissa, kävi kääntymässä Dubaissa, ja päätyi viikkoa myöhemmin talebaanien hallitsemaan Kandahariin. Koneen laskeuduttua Kandahariin talebaanit piirittivät sen sotilasajoneuvoilla. Väitteensä mukaan valvoakseen kaappaajia, mutta intialaisen käsityksen mukaan estääkseen Intiaa puuttumasta tilanteeseen samalla tavalla, kuin Israel Entebbessä eräässä toisessa tapauksessa.

Intia neuvotteli sekä kaappaajien kanssa, että hyväuskoisesti talebaanien. Tuloksena vaadituista 36:sta vapautettavasta terroristista vapautettiin kolme. Näin he jatkoivat uraansa vapauduttuaan intialaisesta vankilasta:

 • Maulana Masood Azhar: Hän perusti myöhemmin, v.2000, Jaish-e-Muhammed -terroristiryhmän vuonna, joka sekaantui ​​vuonna 2001 hyökkäykseen Intian parlamenttiin, ja vuonna 2008  brutaaliin terrorihyökkäykseen Mumbaissa, jossa murhattiin satoja ihmisiä Taj Mahal -hotellissa ja mm. juutalaisessa kulttuurikeskuksessa. Azhar oli osallinen myös vuoden 2019 Pulwama-iskussa, jossa surmattiin 44 ihmistä.
 • Ahmed Omar Saeed Sheikh: Britannian kansalainen ja al-Qaedan jäsen. Vuonna 2002 Pakistanissa turistin sieppauksesta ja murhasta, ja tuomittu Intiassa  v.1994 samalaisista teoista. Hänellä väitetään olleen rooli myös 11.09. 2001 WTC-iskujen suunnittelussa .
 • Mushtaq Ahmed Zargar koulutti vapautumisensa jälkeen islamisti-militantteja Pakistanissa.

Lennon IC 814 kaappaajilla oli siis tämänkaltaisia kavereita. 30.12. 1999 Intian viranomaiset suostuivat empimisen jälkeen lennättämään vaaditut kolme haavoittuvassa asemassa olevaa, terrorismilla oireilevaa, piruparkaa Kandahariin.  Taleban antoi heidän poistua vaihtokaupan jälkeen Afganistanista Pakistaniin,  sensijaan että olisi kohdellut heitä rikollisina, kuten oli neuvottelujen aikana antanut Intialle ymmärtää.

Intialaisen käsityksen mukaan Pakistanin tiedustelupalvelu ISI oli sekaantunut tapaukseen vähintään sallimalla sen tapahtua ja tukemalla vähintään passiivisesti kaappaajia kaappauksen aikana. Kaappaajien ja vapautuneiden terroristien saavuttua Pakistanin maaperälle ISI eikä Pakistanin poliisi ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin heitä kohtaan, vaan he katosivat Pakistanin islamistiseen alamaailmaan kuin tuhnu tuuleen.

Intialainen näkemys pitää Talebanin silloista johtajaa Mullah Omaria, jonka ryhmittymä oli vahva erityisesti Kandaharissa, suorastaan kaappauksen taustahahmona. Siksi Intian media kauhisteli tänäänkin Omarin pojan, Mullah Mohammad Yaqoob:n, ilmaantumista talebaaniregiimin ministerilistalle: Ulkoministerinä.

Intialaisten kokemukseen perustuvan näkemyksen mukaan talebaanit ovat läheisessä kontaktissa ainakin al-Qaedaan. Haqqani-ryhmä, jonka vaikutusvalta näyttää kasvaneen talebaanien julkistaman ministerilistan mukaan, on vahvasti läsnä Pakistanin puolella, Waziristanissa -jota myös heimoalueeksi nimitetään sen kesiaikaisen takapjuisuuden takia.

 

Luettavaa:

2 Comments

 1. Huru-ukko
  8.9.2021 23:44

  Muutamat länkkärit ja jopa talipaattien vastustajt suosittelivat jo vuosikymmeniä sitten, että ”maltillisille muslimeille” ja länkkäreille olisi suuri palvelus jos ja kun nuo maat pommitettaisiin takaisin kivikauteen. Jonka aikaista kulttuuria siellä harjoitetaan.
  Vastaa kyselyyn: erittäin samaa mieltä, melko paljon samaa mieltä jne…enempää ei tarvii kysyäkään—

  Vastaa
 2. Obelix
  9.9.2021 11:20

  Löysinpä äsken mielenkiintoisen kommentin SU:sta….ihmeellistä, kait se on siellä vieläkin? 🤫

  Nimetön
  19 tuntia sitten
  #45
  ”Eihän googlen tarvitse veroja maksaa, sehän ylläpitää tietoja joka ainoasta sanasta ja mielipiteestä, mitä netisssä liikkuu. Sen sijaan, että pitäisi yllä tiedostoja siitä, mitä nämä turvapaikkaa tarvitsevat huseeraavat, se ylläpitää tiedot tarkasti mielipiteistä, jotka ovat vääriä ja rasistisia ja kohdistuvat näihin ”turvan tarvisijoihin”.
  Ja koska google on näin ikäänkuin hyväntekeväisyysasialla, se voidaan katsoa liki verovapaaksi yleishyödylliseksi yritykseksi saman tyyliin kuin meillä säätiöt.
  Ja näin suomen poliisiltakin voidaan budejttia kaventaa, maailmanpoliisi hoitaa homman agendan mukaisesti.”

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top