Lex Wallin: Kulukorvauksilla asunnonomistajaksi, kansanedustajan vähän tiedetty etu

Kansanedustajien #kulukorvauksilla, joita maksetaan Uudenmaan ulkopuolisille, oli tarkoitus tukea toisen asunnon ylläpitämistä Helsingissä, eduskunnan istuntokausien aikaista oleskelua varten. Kun edustaja Kaj Wallinin (RKP) vaatimuksesta lakiin tehtiin muutos, edustaja voi kulukorvauksella kattaa puolet asuntolainan lyhennyksestä, ja toisen puolen vuokratulolla tai asunnon toisen omistajan maksamana. Näin asunto ei maksa käytännössä mitään.

  • Kansanedustaja voi saada korotettua kulukorvausta 493,40 €/kk Helsingissä tai naapurikunnassa sijaitsevaan omistusasuntoon, vaikka hän jakaisi sen toisen asukkaan, muun kuin perheenjäsenen, kanssa.
  • Osuuspankin asuntolainamatematiikan mukaan, jos laina on kokonaisuudessaan 250 000€, ja laina-aika 25 vuotta, nykyisellä korkotasolla lyhennys on 942€/kk. Puolet tästä edustaja voi siis kattaa kulukorvauksen korotus-osalla.
  • Kulukorvauksen perusosasta 1 315,75€/kk edustaja voi maksella lopun kuukausittaisesta lainanlyhennyksestä, -ellei hän esm. vuokraa asuntoa tai osaa siitä, ja kata lyhennyksen jäljellejäävää osaa vuokratulolla.

Ennen Lex Wallinia edustaja saattoi käyttää kulukorvauksen korotusosaa kakkosasunnon lainanlyhennykseen  vain jos se oli kokonaisuudessaan hänen perheensä omistuksessa ja käytössä. Muutos mahdollisti kenen tahansa ottamisen vuokralaiseksi, ja maksamaan osaltaan asunnon hankintaa. Näin siis kansanedustajista tuli vuokra- ja kiinteistökeinottelijoita.

Tästä huolimatta osa kansanedustajista käyttää korotetun kulukorvauksensa vuokra-asumiseen, eikä siis kasvata sen avulla omaisuuttaan.  Omistusasuntoon päätyneitä on noin puolet.

Asiasta kertoi Iltalehti 04.08.2018, kansanedustaja-kohtaiset tiedot artikkelissa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top