Li Andersson moittii vihreiden työllisyys-linjaa

Opetusministeri ja Vasemmiston puheenjohtaja Li Andersson moittii tänään lauantaina vihreää työmarkkinapolitiikkaa:

Tätäkö on vihreä työmarkkinapolitiikka?

Suomeen ei tarvita enää yhtään työtä tekevää köyhää. Vihreiden Osmo Soininvaaran tänään tekemät avaukset HS:ssä tarkoittaisivat palkanalennuksia kasvukeskuksissa kuten pääkaupunkiseudulla, jossa tällä hetkellä on sekä huutava työvoimapula että merkittävä määrä työtä tekeviä köyhiä.
Suomen taloudessa menee hyvin, ja menisi vielä paremmin, jos kaikkiin töihin riittäisi ammattilaisia. Siksi esitykset ostovoiman ja toimeentulon heikentämisestä ovat vastuuttomia ja yhteiskunnallisesti haitallisia.

Jo Karl Marx, jonka ministeri Andersson tiettävästi muistaa, huomautti ”kapitalismiin” sisäänrakennetusta ilmiöstä: Kapitalistit ahneuksissaan polkevat palkkoja ja samalla heikentävät kansan ostovoimaa, josta itse viime kädessä elävät, -ellei säätelevä valtio puutu peliin.

”Suomeen ei tarvita enää yhtään työtätekevää köyhää”

Soininvaaran ehdotukset pienten palkkojen jäädyttämisestä ja yleiskorotuksista luopumisesta ovat toimimaton resepti, joka johtaisi yhteiskunnan kiihtyvään eriarvoistumiseen”, toteaa Andersson. Hän on oikealla asialla kohdistaessaan huomion siihen, että matalapalkka-aloilla tulonsiirrot ovat toisinaan -ja etenkin kalliin asumisen pääkaupunkiseudulla- liian usein välttämätön lisä palkan jälkeen, jotta henkilö ylipäätään pystyisi elämään kalliilla seudulla: ”Kasvukeskuksissa monet matalapalkka-alan työntekijät ovat jo nyt tilanteessa, jossa palkka ei riitä elämiseen.” ”… heikosti kannattavien yritysten subventointi valtion kustantamalla palkka-alella on huonoa talouspolitiikkaa, joka heikentäisi tuottavuutta ja pakottaisi samalla yhä suuremman osan työntekijöistä sosiaaliturvan varaan.”

Li Anderssonin kirjoitus löytyy kokonaisuudessaan hänen fb-julkaisustaan, ja ilmeisesti myös twitteristä, -jos joku näkee (minä en näe).

Andersson huomauttaa kasvukeskuksissa esiintyvän sekä pulaa työntekijöistä, että em. ilmiötä että väki käy töissä mutta tarvitsee palkan päälle tulonsiirtoja elääkseen. Havainto on oikea, ja asia on hyvin vakava, ja pitkällä tähtäimellä sietämätön. Puhtaassa markkinataloudessa tämänkaltaista ei tapahtuisi, vaan työt joista ei makseta riittävää palkkaa jäisivät tekemättä. Hybridisosialismissa toki kaikki on mahdollista, eikä toiminnan järkevyyttä kysytä: ”Kapitalistit”, paitsi polkevat palkkoja, maksattavat palkan ja toimeentulominimin erotuksen veronmaksajilla, -siis työntekijöillä itsellään.

Suomen yhteiskuntarakenne sisältää monia eriskummallisia ”looppeja”, joissa kansalta kerätään rahat pois, ja jaetaan takaisin (miinus ”kohtuulliset” kulut). Että matalapalkkaduunari maksaa veroja, ja saa tulonsiirtoja takaisin kun nettopalkka ei riitä, -se on vain yksi esimerkki. Mikäli Vasemmisto tarttuu näihin haasteisiin, se saattaa jäädä jauhautumatta vihreiden ja demarien välissä, -jotka nekin ovat menossa auringonlaskuun.

 

8 Comments

 1. Obelix
  14.11.2021 03:19

  Myönnettäköön, että Lii Anderssonin mielipiteellä on pointtinsa, siinä missä Osmo Soininvaarallakin on pointtinsa HS kirjoituksessaan. Mutta, mutta, mutta, mutta….kun kummankin mielipide nojaa siihen yleisölle esitettyyn supistettuun versioon. He unohtavat tai paremminkin: kumpikaan heistä ei ota huomioon laskelmissaan sitä välttelemäänsä tosiasiaa, että: Suomen VÄKILUKU on rapiat 5.5miljoonaa henkeä, joista karvan yli 700 000 henkeä on töissä JULKISELLA SEKTORILLA – jollain muotoa.

  (TYÖLLISIÄ oli vuoden 2019 joulukuussa 2 570 000 – virhemarginaali +/-33000.) => (2 570 000 – 700 000 = 1 870 000) => Jokaisen laskutaitoisen pitäisi käsittää, ettei 1 870 000 työllistä – joista valta-osa on pieni tai keskituloisia – pysty mitenkään ylläpitämään 5.5miljoonaista kansaa, varsinkin kun valtionvelka on 132miljardia €:a – ja siihen vielä huonosti integroituvista maahanmuuttajista aiheutuvat kulut päälle!

  En laske tahallani tähän sarakkeeseen mukaan yrityksiä, koska niiden verosuunnitteluetu on kuin kotoisin toisesta ulottuvuudesta, verrattuna työntekijöiden verottajavetoiseen verosuunnitteluun!

  Jos tästä yli 700 000:sta henkilöstä lasketaan pois ns. SUORITTAVAN PORTAAN kansakunnalle tarpeellinen henkilökunta, niin ollaankin juuri sen ikävämmän kysymyksen äärellä; että pitäisiköhän alkaa miettimään tosissaan – ehkäpä oikein laajemminkin – hallintohimmeleihen kuuluvien ihmisten yms. toimenkuviltaan hyvinkin ”epämääräisen” henkilökunnan _tarpeellisuutta_ yhteiskunnan älyttömän korkean kokonaiskulutason kannalta.

  Ps. Jos valtion kokonaiskulutason nykyinen pakollinen ylläpitäminen poistetaan firmojen ja työntekijöiden vastuulta siten, että valtio pitää ”välistävetäjien” näpit erossa työntekijöille kuuluvasta, valtion pakollisten kulujen supistumisen kautta vapautuvasta palautettavasta osuudesta, lue; paremmasta ostovoimasta, niin Anderssonin ja Soininvaaran kuvailemat ongelmat ratkeaisivat kuin itsestään. (Duunarien ja yrittäjien tulot kasvaisivat verojen / kulujen alenemisen kautta.)

  En suinkaan väitä, etteikö hallintoa tarvittaisi! Kyllä ammattimaista hallintoa tarvitaan, mutta siitä turhasta ylimääräisestä painolastista, veronmaksajien niskansa limassa vetämästä kivireestä on välttämätöntä päästä eroon – olisi pitänyt päästä jo vuosia sitten.

  Pss. Me kansalaisethan kait olemme se valtio, eivätkä mitkään virallispoliittiset verenimijä-instituutiot – vai mitä? Perustelkoon joku kantansa minulle kirjallisesti tällä alustalla, jos on kanssani asiasta eri mieltä.

  Vastaa
  1. Puolueeton
   14.11.2021 10:02

   ”Jos tästä yli 700 000:sta henkilöstä lasketaan pois ns. SUORITTAVAN PORTAAN kansakunnalle tarpeellinen henkilökunta, niin ollaankin juuri sen ikävämmän kysymyksen äärellä; että pitäisiköhän alkaa miettimään tosissaan – ehkäpä oikein laajemminkin – hallintohimmeleihen kuuluvien ihmisten yms. toimenkuviltaan hyvinkin ”epämääräisen” henkilökunnan _tarpeellisuutta_ yhteiskunnan älyttömän korkean kokonaiskulutason kannalta. ”
   Henkilökuntaa tarvitaan lakinormien valvontaan ja toteuttamiseen. Osasyyllinen on EU, jonka pykäliä Suomi noudattaa tarkasti. Pitäisi antaa kansalaisille antaa vapaus rakentaa ja asua liikkuva vapaammin. Määräysten kontrolliin ja valvontaan kuluu turhaa työtä ja rahaa.
   On esimerkiksi paskalaki. Sen säätämiseen ja valvontaan kuluu rahaa ja vanhojen omakotiomistajien on kulutettava kymmeniä tuhansia viemärijärjestelmän korjauksiin, jolla ei ole mitään merkitystä.
   Suomen vesistöt on pilattu hallointoviranomaisten määräyksin ja kansalaisten elintavat ja ravinnon hankinta on leimattu syyllisiksi hyvin palkatun henkilökunnan toimesta. Kun kansalaiset toimivat vapaasti, liki jokaisen järven vesi kelpasi talousvedeksi enää tuskin yhdenkään tiukin määräyksin kontrolloidussa yhteiskunnassa.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    14.11.2021 15:11

    ”Osasyyllinen on EU, jonka pykäliä Suomi noudattaa tarkasti.”

    Ongelma oli jo YYA-Suomessa, joten YYA on siis yhtä syyllinen? EU:n virhe oli sallia neuvosto-kyyristelyn aikaisen valtarakenteen jatkuminen Suomessa, kun se mm. Itä-Saksassa kumottiin ja jengi laitettiin käräjille. Toki nämä Kalevi Sorsan perilliset palvelevat Brysseliä yhtä uskollisesti -jos tätä sanaa heistä voi käyttää- kuin Kremliäkin. Heidän CV:nsä löytyy kassakaapeista, Ratakadulla, FSB:ssä ja CIA:ssa. Ainoa joka ei ole nähnyt ”Tiitiäisen listaa”, on Suomen kansa. Niinpä Suomen kansallisomaisuus on huutokaupassa, -ja alin huuto voittaa.

    EU-jäsenyys ei ole mikään oleellinen tekijä tässä tarkastelussa.

    Vastaa
  2. Nää on pelkkiä puheita
   14.11.2021 13:18

   Muistas nyt että vaalit ovat tulossa. Tämä on pelkkää politikointia ja Andersonin omia mielipiteitä jotka eivät vaalien jälkeen johda mihinkään. Jos se olis totissaan, niin se tekis aloitteen tai ainakin jukiseti sanois tekevänsä.

   Suomi tarvitsee ihmisiä jotka tekevät työtä alle palkkansa. Eli, käytännössä yrittäjä jotka käyttävät työntekoon omaa aikaansa. Ilman sitä Suomi ei pyöri koska valtionhallinnon työntekijät, kunnalliset yöntekijät, jne eivät tuota valtiolle yhtään mitään. Ne ovat suuri menoerä, miinusta budjetissamme. Samoin kaikki telakkatuet, maataloustuet jne jne jne… Ilman yrittäjiä Suomi ei pysyisi pystyssä.

   Tästä pääsemmekin siihen että jos Andersson tai muut poltiikkomme (valtiollisella tai kunnallisella tasolla haluaisivat tehdä Suomen hyväksi jotain, niin he kansallistaisivat nopsasti fosfaattimme ja kaivosteollisuuden. Sen jälkeen perustettaisiin valtionyhtiöitä joilla maamme saisi Kekkosen aikojen tapaan pääomatuloja. Kansan veroprosentti pienenenisi ja kaikki voisivat hyvin. Meillä olisi mineraaleja ihan omaan laajamittaiseen prosessorituotantoon. Niitä kun tehdään nyt jo. Eikä sitä raaka-aineetta tarvitsisi viedä Ruotsiin ”romuna”. Se osataan lajitella ja uusiokäsitellä ihan Suomessakin. Romusta saisimme niin paljon raaka-ainetta ettei paljoakaan tarvitsisi kaivella maaaperästä mineraaleja.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    14.11.2021 14:38

    Andersson on siinä mielessä Petteri Orpon täydellinen vastakohta, että hän yleensä tarkoittaa mitä sanoo. Toki poliittinen päätöksenteko on kollegiaalista, joten mielipiteen ja toteutuneen asian välissä on monta kokousta ja vääntöä.

    Se iso kysymys on, miten saadaan matalapalkkaduuneissa nettopalkat ja toimeentulominimi kohtamaan. Eihän yhteiskunta voi loputtomiin maksaa jollekin puolta palkasta, -suus kun tämä tekee töitä yksityiselle. Pk-seudulla suurin -keinotekoisesti nostettu- kuluerä on asuminen: Asuntojen hinnat ja vuokrataso ovat markkinahintoja korkeammalla Suomessa. Pk-seudulla tämä vielä kärjistyy. Eräs arkkitehti, joka oli mukana kaupungistumisen hurjina vuosina, jolloin oli vielä krooninen asuntopula perintönä, kirjoitti osuvasti:

    ”Me arkkitehdit teimme oman osuutemme asuntopulan poistamisessa valitsemalla mahdollisimman halvat rakenneratkaisut ja optimoimalla kustannukset niin että suomalaisille saatiin nopeasti edullisia asuntoja. Se, että asukkaat kuitenkin joutuivat maksamaan niistä kalliisti, se hoidettiin toisin keinoin.”

    -Tässä oli se mitä ette usein kuule!

    Li Anderssonille vihjaan, että hänen kannattaa etsiä ne ”toiset keinot” ja tunnistaa niitä käyttävät. Nimittäin härdelli jatkuu yhä. Ei gryndaaminen ja puolueiden ja rakennusbisneksen lomittuminen ole mihinkään kadonnut. #Poliittiset_rakennusliikkeet ovat suomalainen erikoisuus. Jossain ei-korruptoituneessa valtiossa sellaisesta pelistä on jopa hirtetty henkilöitä. Rakenteellinen korruptio on varastamista kansalta, ihmisten elämän huonontamista.

    Helsingissä ei matalapalkkaduuneihin ole helppoa saada tekijöitä, ellei tekijällä ole jotain handikäppiä ettei tarvitse elää pelkällä palkalla. Asumistuet ovat kollektiivinen händikäppi, joka mahdollistaa markkinamekanismin syrjäyttämisen vuokramarkkinoilla. Se on myös julkistalouden kuluerä, ja osaltaan syö verojen kautta ostovoimaa. Otankin toisen lähestymissuunnan:

    Duunari verotetaan tyhjätaskuksi, niin ettei hän pääse asuntoon käsiksi ilman tukea. Siispä pyörittämään asumistukihärdelliä, -täytyyhän ihmisten asua! Tämä lähenee kaavaa: Kerätään ihmisiltä rahat pois, ja jaetaan takaisin. Mitä enemmän kerätään, sitä enemmän tarvitaan tukia ja muita proteeseja. Heureka! Lisätään virkakuntaa keräämään ja jakamaan. #Hybridisosialismin helvetinkone pyörii ikuisesti, ja tekee itse itsensä tarpeelliseksi.

    Vastaa
    1. Obelix
     14.11.2021 18:20

     ”Rakenteellinen korruptio on varastamista kansalta, ihmisten elämän huonontamista.” Täsmälleen näin, mutta katsos, kun ihmisten elämän huonontaminen tehdään ensin salassa lobbareiden kanssa, ja vasta sitten kansan silmien edessä _YLVÄÄSTI_ demokratian nimissä kyynelehtien. Näin korruption avulla varastamisesta syntyy, kuin salamaniskusta sädekehä pääkusettajien pään päälle. Tällainen uppoaa kansaan ihmeen helposti – en nyt viitsi verrata mihin – mutta katsokaa nyt näitä poliitikkojen juttusille meneviä ”protesti-valtuuskuntia”… siellä he poliitikkojen vierellä tv-kameroiden edessä, eduskunnan aulassa seisovat nöyrinä rivissä, kuin karitsat Veikko Lavin laulussa.

     Vastaa
     1. Pekka Kemppainen
      14.11.2021 18:52

      Nimenomaan karitsat. Niin kauan kun ”karvalakkilähetystöt” pyytävät anteeksi olemassaoloaan, ei heitä kuunnella.

    2. Maalla on mukavaa
     14.11.2021 19:45

     Juuri tästä rakenteellisesta korruptiosta johtuen sekä jatkuvasta kasvaneesta inflaatiosta johtuen, muutin pois pääkaupunkiseudulta. Otin kerralla 200km välimatkaa ja en ole katunut. Kahden jäven välissä hiekkaharjulla on paljon harrastemahdollisuuksia. Eikä elämä ole lainkaan niin kallista kuin voisi kuvitella. Pienessä 4000 ihmisen kunnassa on paljon enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Eikä minua saisi enää kaupunkiin kirveelläkään.

     Tosin, entiset työkaverit soittelevat aina välillä ja pyytelevät töihin. Tarve osaajille on siis suuri. Kuulemma tarjoaisivt heti kolminkertaista palkkaa nykyiseen nähden. Mutta kun pääkaupunkiseudulla se kolminkertainen palkka ei riitä samaan elintasoon kuin täälä maalla. Palkan pitäisi olla ainakin seitsenkertainen. Ja niitä töitä joissa joutuu tekemään vastuullista työtä jossa tienaisi sen 30 000e/kk, niitä on harvassa.

     Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top