Li Andersson tuomitsi linjapuheessaan Venäjän hyökkäyksen (SUORA 11:20)

Vasemmiston puheenjohtajan linjapuheessa puoluevaltuuston kokouksessa kuultiin kovia sanoja Venäjää kohtaan.

Vasemmiston puheenjohtaja Li Andersson käytti ehkä odottamattoman jyrkkiä ilmaisuja Venäjän toiminnasta, mutta korosti ettei puhu nyt NATO-jäsenyydestä. Vasemmiston puheenjohtajan mielestä Suomen NATO-jäsenyys kannan lyöminen lukkoon jo ennen keskustelua ja päätöksentekoprosessia ole tarkoituksenmukaista.

Andersson muistutti, että jo nyt EU-maat ovat velvollisia auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata. ”Meillä on EU:n tuomat turvatakuut”, totesi Andersson, ja jatkoi ettei EU ole sotilasliitto. Venäjän hyökkäyssodan jälkeinen tilanne ei ole vielä tiedossa.

”NATO-jäsenyys ei ole mikään itsestään selvä kysymys”

”NATO-jäsenyys ei ole mikään itsestään selvä kysymys”, totesi Andersson. Hän korosti laajan parlamentaarisen yksimielisyyden tarvetta. Vasemmistoa hän kehotti pohtimaan, miten uusi tilanne vaikuttaa vasemmistolaisten ideoiden edistämiseen. Vasemmistoliitossa puolesta/vastaan kannat ovat tasoissa. Kysymys jäsenyydestä on nyt vasemmistolaisille pohdinnan kohde, eikä NATO-vastaisuus ole enää yhdistävä tekijä.

Putinin Venäjä on autoritaarinen valtio, muistutti Vasemmiston puheenjohtaja. Vasemmisto on systemaattisesti tuominnut Putinin toimet Ukrainassa, -jo Krimin tapauksessa.

Uskottava kansallinen puolustus

Suomelle uskottava puolustus on erityisen tärkeä, sanoi Andersson. Emme halua puolustusliittoon, emme halua syventää Euroopan Unionin puolustusyhteistyötä. Suomen puolustuskyky on laajan reservin ansiosta erityisen vahva jo nyt.

Andersson nälväisi aiemmin pakolaiset torjunutta Puolaa.

Jos vastaava hyökkäys kohdistui EU:n jäsenmaahan, muiden solidaarisuuteen voi luottaa, totesi Andersson. Hän määritteli puolustusyhteistyötä, joka ei kytkeytyi minkään suurvallan intresseihin tai etupiireihin. Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa tuli mainituksi.

Venäjän ero Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta heikentää Anderssonin mukaan venäläisten oikeusturvaa. Kuolemanrangaistus voi palautua ja toisinajattelijoiden asema saattaa heikentyä.

Ydinaseilla uhkaamisen tulo maailmanpolitiikan arkipäivään tuli mainituksi. Keskustelu Suomen NATO-jäsenyydestä jatkuu, ja kansalaiskeskustelu on tarpeen.

Mahdollisen NATO-jäsenyyspäätöksen, oli se kummansuuntainen tahansa, täytyy olla kansan hyväksymä, eikä spekulaatioille ei saa jäädä tilaa. Kansanäänestystä on vastustettu informaatiovaikutuksen mahdollisuuden takia, mutta meidän on pystyttävä luottamaan äänestäjiin, totesi Andersson.

NATO-jäsenyys ei ole hallituskysymys

Andersson korosti, ettei Vasemmisto tee jäsenyydestä hallituskysymystä. Jäsenyydestä päättäminen on laajan parlamentaarisen yhtenäisyyden takana. Lopuksi Vasemmiston puheenjohtaja korosti, että hän luottaa puolueen jäsenistöön asiasta päätettäessä.

Suomalaista vasemmistolaisuutta ja turvallisuuspoliittista keskustelua vuosikymmeniä seuranneelle toimittajalle tänään kuultu avaus näyttäytyy historiallisena kulminaatiopisteenä.


Videointi+kuva: Vasemmistoliitto.

9 Comments

 1. Vasemmisto
  19.3.2022 11:42

  Tässä nähtiin taas miten vähällä tiedolla tehdään suuriakin päätelmiä.

  Vastaa
 2. Snif
  19.3.2022 11:53

  Niimpä varmaan.
  Tuo akka siunasi tänäkin vuonna miljoona euroa venäjäseuroille suomessa.
  Joten kaikki mitä tuo ämmä suustaan päästää on kuin putin, täyttä ******.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   19.3.2022 12:23

   Mitä pidit puheesta? Vasurien iänkaikkinen natofobia loistaa poissaolollaan. -Olisitpa keskustellut heidän kanssaan 1900-luvulla! Ne oli aikoja. (Sitä huutamisen määrää…)

   Vastaa
 3. Obelix
  19.3.2022 13:34

  ” Vasurien iänkaikkinen natofobia loistaa poissaolollaan.” Ei huolta, karavaani kulkee ja koirat haukkuu. Kohta varmaan stalinistien korvaaja, suomalainen (natsahtava) äärioikeisto-poika-osasto, lue; hyödylliset idiootit, pyytävät idoliaan herra peetä terminoimaan itsensä (nato-vastaiset suomi natsit) hypersoonisella ohjuksella!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   19.3.2022 13:43

   Täh?? -Menik Lissu oikeistopojista oikealta ohi?? 😮

   Vastaa
 4. Pekka Kemppainen
  19.3.2022 16:24

  Siierto toisaalta: xx sanoi: ”…niin minä pistän ainakin toistaiseksi vasemmistoliittolaisuuteni jäähylle.”

  Osaatko, xx, kertoa miksi aivan samoilla sanonnoilla -samalla ”syyllä” (Nato-kanta)- juuri nyt erotaan perussuomalaistakin, ja joku kepustakin? -Onko jokin yhteinen kässäri kaikkien puolueiden NATO-myönteisyys-kriitikoilla? Mistä nämä sanat tulevat? (https://www.facebook.com/lindrssn/posts/523502095799077?comment_id=523532119129408&notif_id=1647697937977484&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif)

  Vastaa
 5. Obelix
  19.3.2022 19:21

  ”Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik pitää mahdollisena, että Venäjä käyttää Ukrainassa kemiallisia tai biologisia aseita, jopa ydinaseita, ilman ennakkovaroitusta.

  Raik puhui sodasta Ylen Ykkösaamussa.
  – Putinilla on niin paljon pelissä, että riski kemiallisiin, biologisiin tai taktisiin ydinaseisiin kasvaa. Se tulisi hyvin todennäköisesti yllätyksenä, hän sanoi.
  Raikin mielestä mitä selvemmältä Venäjän tappio Ukrainassa näyttää, sitä suuremmaksi kasvaa riski, että Venäjä ottaa käyttöön kovempia, raaempia, häikäilemättömämpiä keinoja.

  – On vaikea nähdä, että Venäjä voisi tavanomaisia aseita käyttämällä edetä.
  Raik pohtii, onko ollut viisasta, että Joe Biden on toistuvasti sanonut, että USA ei osallistu sodankäyntiin. Se saattaa rohkaista Venäjää ja luoda mielikuvan, että Venäjä voi toimia Ukrainassa ilman pelkoa siitä, että länsi tulee osalliseksi.”

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/19d37ce7-243d-4400-919c-a70ed29f7579

  Kaikki kunnia kaikille hötkyilemättömille demokraattisille voimille kaikkialla lännessä, mutta eikö juuri nyt olisi viimeinen hetki kutsua koolle _Suomessa_ poliitikkojen tueksi, kansainvälinen ryhmä panelisteja kokoonpanolla: Psykologeja, psykiatreja, kokeneita kansainvälisiä, kaiken nähneitä sotilaita/tuomareita/sotarikostutkijoita/patologeja jne.

  Ei siksi, että alettaisiin tutkimaan mitään sotarikoksia, vaan siksi, että voitaisiin ennakoiden – asiantuntijavoimien avulla – tunkeutua etänä väkivaltaiseksi muuttuneen tyrannin pään sisään, jotta voitaisiin – paneelin laajan kokemuksen avulla – hahmottaa mihin väkivaltaisuuksiin tyranni on valmis ryhtymään, alkaen pahimmista skenaarioista.

  Näillä ko. paneelin aiempiin kokemuksiin perustuvilla johtopäätöksillä pystyttäisiin tukemaan nopeasti – ennen mahdollista katastrofia – strategista päätöksentekoa?

  Vastaa
 6. pöh
  20.3.2022 23:28

  Vaikka en ole vasemmiston kanssa oikeestaan missää asiassa samaa mieltä.
  Niin nato ei auta Suomea millään lailla, jos venäjä uhkaa katotaan.
  Se on noin 5-10 minuuttia kun Suomi on tuhottu, mitä nato kerkiis tekemään?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.3.2022 11:44

   Olitko neuvomassa Kremliä just ennen Ukrainaan hyökkäämistä? -Senkin piti olla 5min juttu.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top