Li Andersson: Työttömien työnhakijoiden osaaminen ei vastaa sitä mitä työnantajat ja elinkeinoelämä tällä hetkellä etsivät

Opetusministeri ja Vasemmiston puheenjohtaja Li Andersson pohtii eilisessä bloggauksessaan työttömyyden syitä:

Tämän kuun alussa uutisoitiin, että Suomesssa on avoimia työpaikkoja ennätyssuuri määrä, 63 000 kappaletta. Se on työ- ja elinkeinoministeriön koko mittaushistorian suurin määrä. Yrittäjät ovat pitkin vuotta ilmoittaneet poikkeuksellisen suurista haasteista rekrytoida osaavaa työvoimaa. Samaan aikaan Suomen työttömyys on 6,5 % luokkaa. Vaikka taso on matalampi kuin vielä pari vuotta sitten, on se silti korkea verrattuna moniin muihin maihin.

Suomalaisten työmarkkinoiden keskeisin ongelma kiteytyy juuri näihin lukuihin. Työttömien työnhakijoiden osaaminen ei vastaa sitä mitä työnantajat ja elinkeinoelämä tällä hetkellä etsivät. 

Anderssonin mukaan uusia työpaikkoja syntyy enimmäkseen sellaisille aloille, joilla vaaditaan peruskoulupohjaa korkeampia opintoja: Vain peruskoulun varassa olevien työllisyys on käytännössä vapaapudotuksessa, kirjoittaa Andersson. Tämä on totta, ja sanottuun voisi lisätä vain sen, ettei pelkän peruskoulun varassa töitä etsivä pääse elinkustannukset kattavaan palkkatasoon työllistyessäänkään, -ainakaan pääkaupunkiseudulla. Hän jää yhteiskunnan nettosaajaksi.

Opetusministeri nimeää suomalaisten osaamistason nostamisen pitkäntähtäimen työllisyyspolitiikaksi, ja kertoo että tämä on nykyisen hallituksen ohjelmassa. Aivan oikein hän toteaa, ettei pelkkä peruskoulututkinto riitä modernissa työelämässä, ja että maksuton toisen asteen koulutus on Suomen tulevaisuuden kannalta aivan välttämätöntä, kuten myös peruskoulun opetuksen laadun parantaminen. Mahdollisuuksia ammattitaidon päivittämiseen tulee parantaa myös jo työelämässä oleville.

Resepti on looginen, yksikertainen ja toimiva, eikä sitä käy moittiminen. Hallituksen tuoreisiin avautumisiin ulkomaisten työnhakijoiden ja maahanmuuttajien työlupakäytäntöjen väljentämiseen edellä kerrottu logiikka ei kuitenkaan näytä ulottuvan.

Koulutetut ja osaajat, joita halutaan 80%:iin avautuvista työpaikoista, eivät ole tähänkään asti kärsineet työlupien tarveharkinnasta, eivätkä Suomeen tulleet maahanmuuttajat ole pystyneet täyttämään Anderssonin mainitsemaa koulutetun työvoiman tarvetta, vaan he ovat useasti jääneet kilpailemaan matalapalkkatöistä niiden suomalaisten kanssa, jotka Anderssonin mukaan ovat jo nyt ”vapaassa pudotuksessa”.

Opetusministeri on toki kiinnostunut koulutuksesta, ja mitä sen kautta saadaan aikaan, kuten oikein onkin. Hallituksen politiikan kokonaisvaikutukset eivät kuitenkaan tue näitä hienoja oivalluksia.

Nykyistä hallitusta on arvosteltu ilkeästikin. Sen puhutuin työllistämis-saavutus on kuullemma kaverien palkkaaminen avustajiksi ja sihteeriköiksi. Tässä toistuu suomalaisen puoluelaitoksen ikuinen sukurasite: Julkisten virkojen ja työpaikkojen käsittäminen poliittisiksi läänityksiksi, joita jaetaan keskenään voimien mukaan, ja joista palkitaan omia uskollisia, -ja lujitetaan omaa valtarakennetta.

Meillä onkin tuore esimerkki hillotolpalta toiselle surffailusta: Akavan uusi johtava koulutuspoliittinen asiantuntija:

Akavan koulutuspolitiikan johtavaksi asiantuntijaksi on valittu yhteiskuntatieteiden kandidaatti Emmi Venäläinen.  Venäläinen työskentelee vaikuttamisen tiimissä ja hänen päävastuullaan ovat yliopisto- ja tiedepolitiikan asiat.

Venäläinen siirtyy tehtävään Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun viestintäpäällikön tehtävästä. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa opetusministerin erityisavustajana, kokoomuksen eduskuntaryhmän koulutus- ja sosiaali- ja terveyspoliittisena sihteerinä sekä toimittajana.

– Olen tehnyt valtaosan työurastani tavalla tai toisella koulutuspolitiikan parissa. Olen innoissani ja iloinen päästessäni Akavaan vaikuttamaan koulutuspolitiikkaan, joka on minulle hyvin tärkeä ala, hän toteaa.(Akavan tiedote / STT)

Emmi Venäläinen ei ollut kuitenkaan niin innoissaan kutsumustehtävästään, että olisi kuvaillut koulutuspoliittisia ideoitaan Extrauutisille, kun niitä häneltä kysyimme.

Tiedottajat, poliittiset sihteerit, projektihenkilöt, toiminnanjohtajat, ja muut sellaiset, ovat ihmiskasti jota opetusministerin huolena olevat koulutttautumis- ja työllistymisongelmat eivät vaivaa: Kun yksi vihreä oksa kuihtuu, he hyppäävät kepeästi seuraavalle. Ja sosieteetin omnipotenttinen pantokraattisuus takaa, ettei ”siskoa jätetä”. Huoleton on humanistin elämä.

Aloitimme tarkastelun Vasemmiston puheenjohtajan esittämistä -paikkansapitävistä- teeseistä, mikä on se työllistymisen ongelma ja miten siihen tulee vastata. Emme kritisoi Li Anderssonin ajatuksia, olemme jopa samaa mieltä.

Vasemmistoa on syytetty julkisen sektorin paisuttamisesta, ja kiivaimmat arvostelijat jopa väittävät että Vasemmisto tulee valtaa saadessaan ajamaan Suomen samanlaiseen umpikujaan ja kurjuteen, mihin Venezuelan vasemmistohallitus on päätynyt: Rahat on loppu, mikään ei toimi, maa on kapinan partaalla.

Tämän lopputuleman takana ei ole niinkään ilkeys, vaan näköharha joka on seurausta sinänsä hyväksyttävästä oikeudenmukaisuuden tavoittelusta, ja halusta huolehtia vähäosaisista. Konservatiivinen Wanha Aatami vastaa heti, että jos vähäosaisista pidetään huolta, kaikki heittäytyvät vähäosaisiksi eikä kukaan viitsi tehdä mitään. -Eihän tuo totta ole, mutta mistähän se johtuu että vasemmistovallan alla tapahtuu usein asioita jotka erehdyttävästi muistuttavat kansankyynikko-konservatiivin ilkeämielisistä visiota?

Vasemmisto, sellaisena kun sen tänään näemme, on tavallaan noiden 1½ sukupolven aikana palkittujen virkamiessosialistien panttivanki: Muu kannattajakunta, reaalitalouden puolella palkkatyötä tekevät, hupenee kuin pyy maailmanlopun edellä, mutta kerran viralla palkitut pysyvät kuin luteet vanhassa tuvassa.

Li Anderssonilla on edessään haastavat tehtävät. Toivottavasti se ei ole Sisyfoksen työtä.

10 Comments

 1. ro
  31.1.2020 00:00

  Niinpä LI Liimaletti, Menisit jonnijoutava paskan puhuja joskus oikeisiin töihin.

  Vastaa
 2. Savon Sulttaani
  31.1.2020 06:51

  Nyt oli osuvasti sanottu.

  Samaa voisi toivottaa muillekin johtaville koulutuspoliittisille asiantuntijoille ym. joutilaille eläteille.

  Nuo ovat paljon pahempia kuin työttömät, joita aina vainotaan…

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   31.1.2020 09:53

   Sanktioiden kohdistaminen työttömiin työnhakijoihin on pelkkää kiusaavaa vallankäyttöä, joka ei edistä työpaikan löytymistä. Todelliset syyt työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuuteen kerrottiinkin edellä.

   Vastaa
 3. Missä vika?
  31.1.2020 08:33

  No mutta, eikös vasemmistonkin myötämielisellä avustuksella maahan tuotetut avaruuslentäjät, aivokirurgit, maatalousinsinöörit ja metsäkonekuljettajat pystykään paikkaamaan tätä vajetta jonka vuoksi heidät tänne tuotettiin?

  No joo, päiväunet päiväunina… Todellisuus on Anderssonin likan käsissä. Tuola tekstissä se mainittiin: osaavaa työvoimaa. Tänä päivänä jo perukoulua suoritetaan suurimmalta osin kännykällä, kuka missäkin. Enää ei ekaluokkalaisille opeteta kaunokirjoitusta eikä vuoden päästä enää tikkukirjoitustakaan. Riittää kun osaa lääppiä lasia oikeiden merkkien kohdalta.

  Ammattikoulumme ei ole sen parempi. Sieltä poistetaan fysiikka ja matematiikka. Ei kuulemma tarvita kun osaa vain ammattityönsä. No, miten jatkossa ammattikoulusta sitten pääsee jatko-opiskelemaan? Ei mitenkään. Yhteikuntaamme synnytetään väkivalloin kaksi kastia. Jos ei ole peruskoulussa oppinut kaikkia elämään tarvittavia taitoja ja teitoja (ja kuka olis) niin loppuelämä on sitten lukossa.

  Minä ja muut olemme ihmetelleet jo vuosia että miksi aina oppilaitoksien seiniin ja uusiin rakennuksiin riittää rahaa. Ja kouluja suljetaan/puretaan vain sen vuoksi että ne luokitellaan ”homekouluiksi” vaikka monissa tapauksissa kyse on antibakteeristen pesuaineiden hiukkasista ilmassa. Raknneuksiin on aina varaa maksoivat ne sitten kuinka monta kymmentä miljoonaa tahansa. Mutta opetukseen ei ole varaa. Kysynkin sinulta Li, miksei opetukseen ole varaa? Kuka ne palkkarhat vie?

  Kun olen katsellut noita työpakkoja niin suurin osa niistä on myyjiä tai työpaikkoja joita varten pitäisi perustaa toiminimi. Työlainen on sananmukaisesti henkilö joka tekee työtä jollekkin taholle. Ei ole olemassa työpaikkaa jos henkilön pitää perustaa toiminimi. Silloin etsitään yhteistyö yritystä.

  Liillä on nyt kova paikka edessä. Kaikki se minkä eteen se on paasannut, se pitäisi nyt kyetä toteuttamaan. Että hisotria muistaisi muustakin kuin ”vasemmiston paremmasta väkivallasta” ja huonosta suomenkielen taidosta.

  Vastaa
 4. Katrin Boullenot
  31.1.2020 09:33

  Vihapuheen pitäjät ulos. Et ole yhtään parempi kuin ihmiset joita haukut. Päinvastoin

  Vastaa
 5. Sähkäri joka osaa myös muuta
  31.1.2020 11:10

  Li voisi itse opiskella työelämää sen verran, että harvaan työpaikkaan on juuri vartavasten räätälöityä koulutusta.
  Ihminen oppii.
  Nykyisin et voi työtä juuri edes hakea, jos et ole koulutettu juuri tähän nimenomaiseen tehtävään.
  Osaajia on, vaikkei sitä koulutodistusta olisikaan.
  Suurin ongelma taitaa olla että näille osaajille pitäisi maksaakin.
  Ja jos ei sitä paperia ole, on turha pyytää..

  Vastaa
 6. Puolueeton
  31.1.2020 11:21

  Muistan asumiseen liittyvän korjaustoiminnan omistavan liikkeen johtajan lopettavan liiketoimintansa, koska on liikaa työtä. Osaavia työntekijöitä ei löydy ja palkata pitäisi, kun ei itse ehdi tehdä kaikkea. Työ ei kovin järeää koulutusta tarvitse, mutta juuri tämänlainen koulutus on Suomessa laiminlyöty.

  Kouluissa opetetaan lapsille paria kieltä muttei käden taitoja, jotka ovat useimmille tärkeämpiä kuin kielitaito. Monille uuden kielen opiskelu on vaikeaa, mutta käsitöitä oppii tekemään. Näin opetustoimi pilaa nuoria, kun eivät voi menestyä omilla taidoillaan. Opetusministereinä on ollut typeryksiä, suomalaisten koulutusta on johdettu väärään suuntaan jo 50 vuotta.

  Vastaa
 7. Raini Ekberg
  31.1.2020 11:27

  Lii Andersson, missä todellisuudessa elät?
  Korkeasti koulutettuja meillä on työttöminä vaikka kuinka. Korkeasti koulutetetulla maahanmuuttajalla on yleensä jo se työpaikka tiedossa tänne tullessaan ja muutkin asiat järjetyksessä. Nämä nykyiset ”maahanmuuttajat” eivät osaa kieltä, usein eivät edes lukea!
  Meillä on peruskoulututkinnolla olevia työpaikkoja nykyisille työttömille tarjolla tuhansia, mutta kun työstä pitäisi maksaa palkkaakin jolla voi elää ja elättää perheensä ilman KELAn avustusta.
  Työttömät osaavat kieltä ja heidät on taatusti helpompi opettaa uuteen työhön jos vain työnantajalla on halua.
  Maahanmuuttajat tekevät millä palkalla tahansa hetken sitä työtä mitä on tarjolla ja siirtyvät sitten veronmaksajien eläteiksi.

  Vastaa
 8. Kokoomuksen moniosaajat
  31.1.2020 12:24

  Eikös Orpon kokoomus halua edelleen 1.8 miljoonaa mamua lähivuosina Suomeen, kuten Jyrki Katainen ihan haastattelussa kertoo. Kokoomuksen EK johtaja Jyri Häkämies halusi vielä SOSIALISOIDA näiden kaikkien alojen mamuosaajien palkkakulut yrityksiltä veronmaksajille/yhteiskunnalle 70%:n mamupalkkatuella. Tyypillisen moniosaajasiivoojan 10e/tunti palkasta siivousyritys maksaisi siis 3e/tunti ja me veronmaksajat loput 7e/tunti.
  Ylehän kertoi juuri että ulkomaisten halpatyöläisten palkat ovat Suomessa tyypillisesti 2,90e/tunti, joten tällä mamupalkkatuella yritykset saisivat laillistettua ko. tuntipalkkakulutason Suomeen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top