Liam Neeson: ”Ajattelin tappaa jonkun…”

Eturivin irlantilainen näyttelijä Liam Neeson kohautti lausunnollaan, jossa hän kertoi ajatelleensa tappaa sattumanvaraisen mustan miehen senjälkeen kun hänen ystävänsä oli joutunut raiskatuksi. Kalabaliikin herättänyt lausunto sisältyi Neesonin haastatteluun The Independentille 04.01.

Monista menestyselokuvista tuttu näyttelijä Liam Neeson on joutunut painostuksen kohteeksi kerrottuaan, että hän on joskus ajatellut tappavansa sattumanvaraisen mustaihoisen, kostoksi ystävänsä raiskauksesta. The Independent otsikoi haastattelun hyvin maltillisesti: ”Raiskaus, rotu, ja kuinka opin ettei kosto toimi” (Liam Neeson interview: Rape, race and how I learnt revenge doesn’t work).

Neesonin ystävä oli siis joutunut julman rikoksen kohteeksi. Hän tilittää tuntojaan tapahtuneen jälkeen näin:

”Joinain öinä menin tarkoituksellisesti kaupungin mustalle alueelle etsimään jotakuta, johon voisin kohdistaa fyysistä väkivaltaa. Tein niin neljä tai viisi kertaa, kunnes sain itsestäni kiinni. Se todella järkytti minua, -tämä alkukantainen aikomus minkä löysin itsestäni. Pelästyin ja se satutti minua. Etsin apua papilta. … En ole rasisti, yritin olla kunniallinen, -seisoa rakkaan ystäväni tukena tässä kauheassa keskiaikaisessa ilmiössä. Olen sivistynyt mies, ja juuri siksi olin shokeerattu kun putosin alas maanpinnalle ja löysin nämä kauheat tunteet itsestäni.”

Näin siis näyttelijä Liam Neeson maanantaina The Independentissä. Hän siis kertoi vuosia aiemmin kokeneensa väkivaltaisia ajatuksia kostosta, sen jälkeen kun hänen ystävänsä oli joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi mustan henkilön toimesta. Neeson kertoo hävenneensä ajatuksiaan, että hän oli tuntenut halua tappaa jonkun tuntemattoman ihmisen.

Liam Neesonin haastatteluvastaukset The Independentille toistavat hänen järkytystään omista ajatuksistaan, ja korostavat hänen pitävän kostamista kaikenkaikkiaan hyödyttömänä ja moraalisesti arveluttavana. Kuitenkin vastapooli on lähtenyt liikkeelle: Vaaditaan, ettei monien hittielokuvien tähti Liam Neeson olisi enää kelvollinen esiintymään punaisella matolla muiden eturivin tähtien joukossa, kun ensi-iltoja promovoidaan ja palkintoja vastaanotetaan. Tapahtumat saivat aivan toisen käänteen, kuin mitä vihantunteen hallitsemisesta ja kosto-ajatuksen mielettömyydestä puhunut näyttelijä oli halunnut.

Liam Neesonin avautuminen The Independentissä, ja siitä seurannut kalabaliikki, antavat osviittaa lähestyä Suomessakin kuumaa ”vihapuhe”-teemaa: Kuten Neeson edellä kertoi, kosto ei ole ratkaisu, mutta avaako Neesonin tilitys näkökulman vihaisen puheen taakse? -Ja kuinka monella suomalaisella on niitä tuntemuksia, joista Neeson puhui haastattelijoilleen.

Kohuhaastattelu The Independent 04.01.2019 : Liam Neeson interview: Rape, race and how I learnt revenge doesn’t work.

3 Comments

 1. Kansalainen Kari
  6.2.2019 19:16

  Oire, sairaus ja lääke…

  Länsimaissa on nykyään tapana hoitaa oireita sairauden sijaan. Tämä on sekä tuottavaa kapitalisteille että ihanan ideologista kommunisteille. Näin nuo tahot voivat kerrankin kulkea käsi kädessä kohti suloista itsemurhaa.

  Vastaa
 2. Pertti Grandell
  6.2.2019 20:26

  mitä siinä inisee täänne tuli laittomia migridin mukaan 71000 läpsyttelijää roikkumaan meidän veromerkeillä, ei mitään häpyä joka ikinen ulos ja heti, niin sanoo kaikkien hehkuttama shengen. jumalaiste toiset jopa 12 shengenmaan läpi läpystelijää . paapotaan täällä, omat vanhukset omissa sceidoissaann.. halooo hölmölä….

  Vastaa
 3. Suomen tyttö
  11.2.2019 16:11

  Addressit-sivustolla on kansalaisaloite, johon kerätään nimiä GCM-sopimuksen hyväksynnän mitätöimiseksi. Jostain syystä sitä ei löydä enää ko. sivuston hakutoiminnalla. Tässä linkki: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3592
  Allekirjoittakaa tämä! Jakakaa tätä!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top