Libanonin hallitus on eronnut

Terveysministeri Hamad Hassan ilmoitti hetki sitten, poistuttuaan hallituksen istunnosta, että Hassan Diabin hallitus on eronnut. Virallisen ilmoituksen hallituksen hajoamisesta odotetaan tulevan pian.

Asiasta kertoi Al-Masdar News (17:30).

Libanonin pääministeri Hassan Diab on sunnuntaina ilmoittanut presidentti Michel Aounille aikovansa erota pian. Beirutin satamassa tapahtuneen tuhoisan räjähdyksen jälkeen useita parlamentin jäseniä ja ministerejä on eronnut, ja mielenosoituksissa maan pääkaupungissa on menetetty ihmishenkiä.

Mielenilmaisut Libanonin pääkaupungissa Beirutissa ovat olleet raivoisia, ja turvallisuusviranomaiset ovat käyttäneet voimaa niiden taltuttamiseen. Mielensoituksia oli myös viime vuoden syksyllä, jolloin maan taloustilanteeseen kyllästyneet etupäässä nuoret ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa, ja polttivat rakennuksia. Libanonia on kohdannut valuuttakriisi ja maan talousnäkymät ovat huonoja.

Kristillisen Kataib-puolueen korkea johtohenkilö sai surmansa Beirutin räjähdysonnettomuudessa, jota monet libanonilaiset epäilevät muuksikin kuin vastuuttomasta varastoinnista aiheutuneeksi. Räjähdys sattui erittäin huonoon tilanteeseen, sillä Libanonissa kytee laajaa tyytymättömyyttä, eikä maan politiikan vakauden perustaksi luotu vallanjako kolmen uskonnollisen ryhmän, sunnien, shiiojen ja kristittyjen, välillä enää vastaa nuoren sukupolven toiveita.

Shia-islamistinen Hezbollah on mukana valtarakenteessa, mutta sen politiikka ei ole välttämättä vakautta tukevaa. Hezbollah on ollut myös mielenosoittajien kohteena, vaikka korruption ja nepotismin vastustaminen ovat olleet päällimmäisiä teemoja viime syksynä alkaneissa mielenilmaisuissa. Räjähteiden säilyttäminen satamassa keskellä kaupunkia koetaan korruption ja vastuuttomuuden seuraukseksi, ja onnettomuus on kärjistänyt tilanteen uudelleen.

Asiasta kirjoitti Al-Arabyia 10.08.2020.

Päivitys 15:45:

Libanonin hallituksella 24h elinaikaa?

Tänään maanantaina on Libanonin valtiovarainministeri Ghazi Wazni ilmoittanut erostaan hallituksesta, ja eroamisten odotetaan jatkuvan. Wazni oli avainhenkilö neuvotteluissa IMF:n kanssa Libanonin valuutan pelastamisesta.

Oikeusministeri Marie-Claude Najim on jo jättänyt eroilmoituksensa pääministeri Hassan Diabille. Ympäristö- ja hallintokehitysministeri Damianos Kattar ilmoitti myös sunnuntaina eronneensa hallituksesta, kuten myös informaatioministeri Manal Abdel-Samad. Libanonin hallituksen odotetaan lakkaavan olemasta vuorokauden kuluessa.

Asiasta kertoi juuri Al-Masdar News.

2 Comments

 1. Jaaha
  10.8.2020 15:41

  Kuka olisi sopiva johtamaan Libanonia? Se varmaan riippuu siitä, kenen kanssa Israel, USA, Venäjä, Egypti, Ranska, Kreikka, Turkki,… jne. pääsevät sopuun välimeren energian jaosta.
  Ja mitä kuuluu Carlos Ghosnille, Japanista paenneelle bisnesmiehelle, maailman kolmanneksi vaikutusvaltaisimmaksi mieheksi kutsutulle ja myös useasti Libanonin politiikkaan houkutetulle miehelle, jolla on kytköksiä kaikkiin suurvaltoihin ja jota on jopa syytetty veljeilystä yhtä läillä Hesbollahin kuin Mossadinkin kanssa?

  Vastaa
 2. Petri
  10.8.2020 17:29

  Hisbollah se vaan tuossa maassa johtaa. On se erikoista tämä valkopesu. Islamistinen terroristijärjestö johtaa maata, mutta länsimaiset maailmanhalaajat viis veisaavat. ”Auttaahan pitää terroristiakin” erään poliisin sanoin. Ei kyllä kiinnosta pätkääkään kyseisen maan asiat, vaikka mikä katastrofi sattuis. On meinaan täydellinen aikapommi kyseinen maa. Oikea islamistisen terrorismin mekka!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top