Libanon uppoamassa talouskriisiin ja koronaan

Miltä se näyttää, kun jokin valtio on menettämässä sekä taloutensa että korona-epidemian hallinnan, siitä kertoo tänään al-Arabiyan uutinen Libanonista.

Vuoden 2019 kuluessa Libanon alkoi suistumaan taloudelliseen ja poliittiseen kriisin, jonka seurauksia pahensi räjähdys Beirutin satamassa 4. elokuuta. Tämän päälle maahan levisi vielä korona, johon reagoimiseen muutenkin horjuvan valtion resurssit olivat hyvin heikoilla. Hallitusta vastustavat mielenosoitukset, joissa Libanonin pankkijärjestelmä ja valuuttapolitiikka olivat erityisen raivon kohteina, yltyivät väkivaltaisiksi.

Julkinen rahoitus terveydenhoitojärjestelmään ei näissä oloissa ollut hallituksen ensimmäinen kiinnostuksen kohde, eivätkä yksityisesti ylläpidetyt sairaalat kyenneet täyttämään hoidon vajetta: Sairaanhoitajia irtisanotiin, heitä siirtyi muihin Lähi-Idän maihin, tai he etsivät töitä muilta aloilta. Libanon oli siis niin huonosti varautunut COVID-19 -pandemian kohtaamiseen, kuin ylipäätään voi olla.

Libanonin sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja tohtori Myrna Doumit kertoi lehdelle maan taloustilanteesta kärsivien yksityissairaaloiden lomauttaneen hoitajia: ”Noin 600 sairaanhoitajaa – he, jotka ovat olleet etulinjassa hoitamassa COVID-19-potilaita – on lomautettu kuluneen vuoden aikana,  Jäljellä olevat ovat vaarassa palaa loppuun.”  Tri Doumitin mukaan useat hoitajat ovat jo sairastaneet COVID-19:n, tai ovat sen takia poissa palveluksesta. Liitto on vaatinut sairaaloita palkkaamaan lisää väkeä työttömistä hoitajista, mutta sairaalat eivät halua tehdä niin Libanonin historian pahimman talouskriisin aikana. Libanon lopetti maksamasta valtionvelkaa vuonna 2020, inflaatio on täysin karannut kontrollista, eikä poliittinen epävakaus helpota tilanteen hoitamista.

”Sairaalat leikkaavat palkkoja kolmanneksella.” ”Fyysiset työympäristöt eivät myöskään ole usein turvallisia. Sairaanhoitajia on potilaita enemmän kuin koskaan , ja usein riittämättömästi henkilökohtaisia suojavarusteita”, kertoi tri Doumit lehdelle.

Tri Doumit mainitsi al-Arabiyalle, että yliopistokoulutetuista hoitajista on pulaa Lähi-Idässä, ja useat arabiankieliset maat rekrytoivat aktiivisesti hoitohenkilöitä, ja samaan aikaan Libanonissa hoitajille ei tarjota töitä ja palkkoja on leikattu. Doumit varoittaa aivovuodosta, jonka seuraukset jäävät pitkäaikaisiksi. Tilanne on siis hyvin samankaltainen, kuin Suomessa vuoden 1991 jälkeisessä tilanteessa: Britti-sairaalat rekrytoivat suomalaisia hoitajia, joiden työpaikat olivat uhattuina tai jo menneet Iiro Viinasen ja Raimo Sailaksen punakynän heiluessa suomalaisen -maailman parhaanakin mainitun- sairaanhoitojärjestelmän yllä.

Britannian sairaaloihin oli sitä ennen rekrytoitu runsaasti aasialaisia hoitajia, joiden sijasta värvättiinkin suomalaisia. Tapahtuneeseen reagoi mm. Britannian ”värillisten” sairaanhoitohenkilöiden etujärjestö, syyttäen ”rasismista”, kun tummaihoisten työmahdollisuudet heikkenivät suomalaisten tullessa. Suomen toipuminen vuoden 1991 kotikutoisesta lamasta ei tuonut montakaan ulkomaille työllistynyttä hoitohenkilöä takaisin kotimaahan, vaan heihin sijoitettu koulutusinvestointi hyödyttää nyt muuta maailmaa. Suomea köyhempi Libanon on tri Doumitin mukaan tänään samassa tilanteessa: Terveydenhoidon leikkaukset ajavat kokeneen ja pätevän työvoiman maasta pois.

Libanonin esimerkki kertoo meille muutakin: Talousromahduksen, valtion velkaantumisen, ja pandemian yhteisvaikutukset voivat olla drastisia alunperin vauraallekin maalle. Siksi poliittisen johdon toimintakyky pitää olla optimoitu, ja vastuuhenkilöiden tilannetaju -ja ennenkaikkea toimenpiteiden oikeat ajoitukset- ne täytyvät kaikki olla kohdallaan. Suomen tie ei saa olla ”Libanonin tie”.

 • Libanonin korona-kriisistä kirjoitti al-Arabiya 27.02. 2021.

3 Comments

 1. Kautta aikojen ollut
  27.2.2021 14:40

  Meille suomalaisillehan influenssat eivät ole mitään ihmeellistä. Mutta tuolla päiväntasaajalla ne niittävät satoa kun auringon UV-säteily tappaa suurimman osan viruksista ja bakteereista. Siellä asuvilla ihmisillä ei ole muodostunut samanlaista vastustuskykyä kuin esim. keski- ja poshjoiseuroopan kansalaisille.

  Meille tämä nämä coronat ovat vain yhtä ja samaa influenssa perhettä. EI sen kummempaa.

  Vastaa
 2. Naisissa asuu suuri tyhmyys
  27.2.2021 14:58

  Suomi tulee perässä tän vihervasemmistolaisuuden hulluuden myötä, jota etenkin suurimpien kaupunkien naiset kannattaa.

  Vastaa
 3. juha.
  27.2.2021 20:38

  Mossad oli satama räjäytyksen takana! Koko maailma ”uppoaa talouskriisiin ja koronaan!!!”

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top