Libanonin uusi pääministeri aikoo lopettaa maansa ”vapaan pudotuksen” Persianlahden öljyvaltioiden tuella

Libanon  on saanut uuden pääministeri, yli vuoden kestäneen hallituskriisin jälkeen. Pääministerinä aloittava miljardööri Najib Mikati sanoi tänään perjantaina hakevansa Persianlahden valtioilta tukea Libanonin vapaapudotuksen lopettamiseksi. IMF:n kanssa asiat ovat jäissä.

Mitä tapahtuu, kun kokonainen valtio suistuu akuuttiin kassakriisiin, valuutan arvon romahtamiseen, ja  poliittiseen epävakauteen. Libanon, jota joskus 1900-luvun puolessavälissä kehuttiin Lähi-Idän vauraimpana ei-öljyvaltiona, ja Beirut mainittiin Lähi-Idän Pariisina, on ollut kroonisesti vakavassa taloustilanteessa, eikä poliittinen ristiriitaisuus helpota tilannetta.

Uusi pääministeri, miljardööri Najib Mikati , kertoi hallituksensa aikovan pyytää apua vaurailta Persianlahden mailta  –GCC:ltä- ja että neuvottelut Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF:n) kanssa aloitetaan uudelleen. IMF ehti jo lopettaa keskustelut Libanonin kanssa lainasta, kun vaadittuja toimenpiteitä korruption kitkemiseksi ei kuulunut.

”Meillä voi olla vain erinomaiset suhteet arabimaiden kanssa, ja pyydämme Persianlahden yhteistyöneuvostolta (GCC) tukea Libanonin vapaapudotuksen lopettamiseksi”, pääministeri sanoi  TV -kanavan haastattelussa.

GCC -maat saattavat kuitenkin karsastaa shia-islamisen ja Iranin pappisjohdon tukeman Hezbollahin vaikutusvaltaa Libanonissa. Hezbollah toimii ikäänkuin valtiona valtiossa, se käy sotaa naapurimaassa Syyriassa ja isännöi Iranin islamistisen vallankumouskaartin johtajia -näyttäen heille joskus Israelia Litani-joen ylitse, ja puheet on hurjia. Persianlahden valtioilla on monia hankaluuksia Iranin tukemien kapinallisten kanssa, ja Iran ylläpitää tiettyä arvaamattomuutta koko maailman energiataloudelle kriittisen öljykuljetusreitin Hormuz-salmen tienoilla. Motiivia pelastaa sellaisen maan hallitus, jossa Hezbollah käyttää edes epäsuoraa valtaa, -sitä ei helposti löydy. Ei ainakaan niin helposti, kuin Mikati löysi viimeisen oljenkortensa.

Korruption kitkeminen IMF:n lainaehto

Libanon neuvotteli IMF:n kanssa lainasta, mutta neuvottelut pysähtyivät, kun kansainvälinen järjestö vaati ehtona kovia uudistuksia korruption kitkemiseksi. Riitelevät poliitikot eivät pystyneet antamaan IMF:lle uskottavaa vastausta. Näin Kansainvälinen valuuttarahasto toimii, ja näin sen pitääkin toimia -vaikka avunpyytäjävaltio on sen pääministerin omia sanoja lainataksemme ”vapaassa pudotuksessa”.

Korruption edunsaajat, budjetin vapaamatkustajat ja ja muut julkistalouden hyötyjät saattavat suistaa valtion syöksykierteeseen, jos vähenevien tulojen tilanteessa tai muussa kriisissä kuormasta-syöjät eivät suostu tinkimään siitä, mitä pitävät saavuttaminaan etuina. Kun tämänkaltaiset subjektit ovat yleensä poliittisesti hyvin verkostoituneita, ei mikään hallitukseen pääsevä taho pysty sanomaan heille ”ei”.

Niinpä pääministerit ja valtionvarainministerit joutuvat jonain päivänä katsomaan neuvottelupöydän yli IMF:n pukumiehiä, jotka ilmeenkään värähtämättä napsauttavat salkkunsa auki, ojentavat pöydän yli paperin jota viisi silmäparia sitten tuijottaa hyytävissä tunnelmissa. Siellä ne tekemättömät rakenneuudistukset luetellaan, yksi kerrallaan, ja kerrotaan kuinka paljon pitää julkisia kuluja leikata. Itse saa keksiä mistä leikkaa, mutta raamit on niin ahtaat ettei suosikeillekaan löydy tavanomaista porsaanreikää.

Libanon on kaukana meistä, mutta heidän siellä kokemansa… -onko se kaukana vai lähellä.

 

Luettavaa:

3 Comments

 1. juha II
  10.9.2021 23:20

  ”Korruption kitkeminen IMF:n lainaehto.”

  ”Pata kattilaa soimaa!”

  Vastaa
 2. #MeKans
  10.9.2021 23:50

  Kas kun Suomi sitten raa rahoitusta/lainaa vaikka meilläkin on korruptiota:

  https://images.transparencycdn.org/images/TI_GCB_EU_2021_web_2021-06-14-151758.pdf

  Vastaa
 3. Huru-ukko
  11.9.2021 07:38

  Laittaisi tämä mijardööri oat rahansa kassavajeen paikkauseen. Vaan taitaa olla juurikin niitä kuormasta syöjiä jpita IMF ei hyväksy. Olisi se ihan kivaa tietää, että mistä herra pääministeri on miljardinsa koijannut. Veikkaan että valtion kassasta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top