Libya varoittaa NGO-aluksia tulemasta aluevesilleen

Italialais-lehti kirjoittaa Libyan laivaston ja rannikkovartioston lähettäneen varoittavan viestin Välimerellä päivystäville siirtolaisten-noukkimis aluksille: Älkää tulko meidän vesillemme. Lehden mukaan Libyan viranomaiset ovat arvostelleet Euroopan Unionin suhtautumista sekä Välimerellä tapahtuviin meripelastuksiin, että 27.03. tapahtuneeseen turkkilais-tankkerin merirosvoukseen.

Euroopan Unionin vaikeneminen saattaa rohkaista aseellisia ryhiä esiintymään maahanmuuttajina, kaapaten väkivalloin aluksia päästäkseen Eurooppaan turvapaikanhakijoina, arvostelevat libyalaiset lehden mukaan. Merestä kumivenepakolaisia poimineen tankkerin kaappaajat ovat tällä hetkellä Maltalla. Viisi miestä on pidätetty merirosvouksestä epäiltynä, muita ilmeisesti kohdellaan turvapaikanhakijoina, joten tilanne näyttää antavan sen signaalin, mistä libyalaiset varoittavat.

Libyassa katsotaan ns. SAR-vyöhykkeellä Libyan edustalla tapahtuvan meripelastustoiminnann muuttuneen enemmän siirtolaisten huokuttelemiseksi merelle, kuin heidän pelastamisekseen. Tämänkaltainen logiikka lienee nyt annetun varoituksen takana.

Veneillä kohti Eurooppaa tapahtuvan siirtolaisryntäyksen aluettua Libyan edustalle muodostui vakiintunut alue, jolta kumiveneillä merellelähteneitä poimittiin kansalaisjärjestöjen paikalle toimittamiin pelastusaluksiin, -ja kuljetettiin Euroopan satamiin. Toiminnan arvostelijat kiinnittivät jo silloin huomiota siihen, ettei näillä kumiveneillä tai muilla merikelvottomilla aluksilla ollut aikomustakaan ylittää Välimerta, vaan ne kykenivät juuri ja juurui saaavuttamaan em. SAR-vyöhykkeen.

Libyan viranomaiset ovat hekin toimineet alueella, tuoden pelastetut rantaan. Tämä on herättänyt hysteeristä huutoa ihmisoikeuspiireiltä, jotka eivät ymmärrä, että kansainvälisen merilain mukaan merestä pelastettu tulee kuljettaa lähimpään turvalliseen satamaan, tai jos pelastaja on kulussa oleva rahtialus, sen reittisuunnitelman mukaiseen määränpäähän. 27. maaliskuuta kaapatun tankkerin määränpää oli Tripoli Libyassa, mutta pelastetut pakottivat sen väkivalloin kohti Eurooppaa.

Kuvassa merirosvoja kaapatun tankkerin kannella. Maltan merivartiosto vapautti aluksen, ja saattoi sen Valettan satamaan.

Merihätää teeskentelevien siirtolaisten toiminnan kääntyminen uudelle levellille, pelastavien alusten merirosvoukseen, tulee väistämättä vaikuttamaan suhtautumisiin. Nyt siis Libyan viranomaiset haluavat siirtolaisia merelle houkuttelevat NGO-alukset pois aluevesiltään.

Asiasta kertoi eilen Rebublica

Hyväntekeväisyysjärjestö vaatii: Laivan kaappaajia on kohdeltava pakolaisina

2 Comments

 1. Åttå Wille
  3.4.2019 11:12

  > meripelastustoiminnann muuttuneen enemmän
  > siirtolaisten huokuttelemiseksi merelle, kuin heidän
  > pelastamisekseen

  Väite on tosi.

  Toiminnan on välttämättä muutettava muotoaan muuttuvien tilanteiden mukana. Muutoin se loppuu kokonaan. Ihmis­sala­kuljetuksen ansainta­malli on sellainen, että raha saadaan vain perille viedyistä henkilöistä.

  Vastaa
  1. Åttå Wille
   3.4.2019 19:21

   Elokuvantekijä Lauren Southern kertoo uudessa filmissään ‘Borderless’, että yhdestä salakuljetetusta henkilöstä tienaa 2’000 — 4’000 euroa.

   — Imagine how much money you’re making. It’s €130,000 per boat. Ten boats in a day? You’re making $1.3 million. Why is no one talking about this massive criminal syndicate?

   https://www.rt.com/news/455418-lauren-southern-migrants-morocco-spain/

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top