Libyalais-marsalkan hurja väite: ”Meillä on todisteet Turkin tuesta ISIS:lle

Libyan parlamenttia tottelevan Kansallisen Armeijan LNA:n johtaja kenttämarsalkka Khalifa Haftar väitti tänään maanantaina, että armeija on saanut haltuunsa todisteita autokraattisen presidentti Recep Tayyip Erdoganin johtaman Turkin tuesta ”islamilaiselle valtiolle” IS:lle (ISIS, ISIL, Da’esh), joka nyt on menettänyt alueensa Syyriassa ja aiemmin Irakissa, ja on toiminut myös Libyassa paikallisten terroristiryhmien kautta.

”Turkki on yksi terrorismin tukijamaista ympäri maailmaa. Olemme saaneet haltuumme turkkilaisia asiakirjoja ja muita todisteita, jotka osoittavat Turkin hallinnon tukeneen terroristijärjestö-ISIS:tä.” Väite esitettiin LNA:n virallisella Twitter-tilillä.

Väite ei varsinaisesti yllätä poliittisia tarkkailijoita, mutta asettaa Turkin erikoiseen asemaan: NATO:oon kuuluva Turkki on väitteen mukaan ollut Syyrian sodassa USA:han nähden vastapuolella, USA:n tukiessa IS:ää vastaan taistelleita SDF:ää (Syyrian Demokraattiset Voimat) ja YPG:tä (kurdien itsepuolustusjoukot). Turkki on myös esiintynyt Venäjän ja Iranin rinnalla Syyrian presidentti Bashar al Assadin lähimpänä liittolaisena. Nyt kuulemme siis Erdoganin tukeneen kaikkien liittolaistensa vastapuolta.

LNA:n twiitin mukaan Turkki tukee terrorismia kaikkialla maailmassa.

Turkki on aiemminkin saanut arvostelua epämääräisestä suhtautumisestaan sunni-islamisteihin: Syyrian YK-suurlähettiläs Bashar Jaafari syytti Turkkia viime perjantaina (26.04.) tuesta Hayat Tahrir al-Sham -terroristiryhmälle Syyriassa. Jaafari arvosteli myös Turkin toimintaa Idlibin alueella, jossa Turkki on voimakkaasti läsnä sotilaallisesti. Hänen mielestään Turkki suosii Damaskoksen hallitusta vastustavia jihadisteja. Tahrir al-Sham tunnettiin aiemmin al-Nusran rintamana, ja ryhmällä on edustusta Suomessakin.

Libyassa on ollut kaksi hallitusta maan epäselvän tilanteen seurauksena: Vuonna 2014 valittu Libyan parlamentti -jota LNA tukee- kontrolloi maan itäosaa, ja YK:n tunnustama hallitus pääkaupunkia Tripolia ja läntistä Libyaa. LNA on viime viikkoina edennyt Tripolissa, halliten nyt mm. kansainvälistä lentokenttää.

LNA on siis taistellut Libyassa sekä YK:ta että islamisteja vastaan. Marsalkan lausunnot täytynee siis nähdä yleistilannetta vasten.

Asiasta uutisoi tänään Al Masdar News.

1 Comment

  1. Nestori Lundahl
    29.4.2019 16:55

    Uljas uusi maailma on työn alla.
    Vieläköhän sen ehtii nähdä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top