Lietsotaanko poliittisen vastakkainasettelun nimissä maailmanlaajuista paniikkia?

Brasiliassa riehuva laaja metsäpalo on nostettu lööppeihin ympäri maailman ilmastonmuutoksen seurauksena. Kovin vähälle on jäänyt uutisointi siitä, että huomattava osa Brasiliassa tulessa olevasta alueesta on raivattua peltoalaa, jota maanviljelijät kaskeavat tähän aikaan vuodesta viljavuuden lisäämiseksi.

Amazonin alueen sademetsissä tänäkin vuonna riehunut laajalle levinnyt metsäpalo on saanut monet tavalliset ihmiset pelkäämään maapallon tulevaisuuden ja elinkelpoisuuden puolesta. Etenkin nuoret ja lapset ovat hyvin huolissaan kun joka puolelta ”rummutetaan” etenevän ilmastonmuutoksen mahdollisista tuhoisista seurauksista ihmiskunnalle, viimeisimpänä nyt näiden metsäpalojen aiheuttajana. Nämä nuoret ja lapset eivät ole politiikan ja uutisten ”suurkuluttajia” ja ovat siksi hyvin helposti johdateltavissa uskomaan ties mitä kauhukuvia koskien omaa tulevaisuuttaan. Näitä metsäpaloja on esiintynyt alueella vuosittain jo pitkään, eivätkä ne siis ole ilmiönä mikään uusi asia.

On totta, että alueen sademetsiä raivataan koko aika lisää sekä maanviljelykseen, että eri teollisuusalojen raaka-aineiksi ja monet tahot ovat tästä hyvin huolissaan. Ylipäätään mikä tahansa luonnonvarojen liiallinen käyttöönotto on riski ympäristön hyvinvoinnille, ja sitä kautta kaikelle elolliselle maapallolla.

Vakavalla asialla ratsastaminen poliittisten irtopisteiden toivossa oman valta-asemansa pönkittämiseksi on kuitenkin täysin edesvastuutonta. Amazonin sademetsien on julkisuudessa väitetty tuottavan n. 20% prosenttia maapallon hapesta. Oikea luku on eräiden asiantuntijoiden mukaan osapuilleen 6%. Mitä tulee väittämiin, että tämän vuotinen Amazonilla riehuva laaja tulipalo olisi ennätysmäisen suuri, niin NASA:n mukaan se on keskiarvon viitekehyksessä pitkän aikavälin tilastoihin nähden, eikä edes se laajin mitä tähän mennessä on tilastoissa mitattu.

Oikeistoa edustava Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on nostettu nostettu tikun nokkaan, kun hän ei ole puuttunut maansa maanviljelijöiden kaskeamiseen sademetsien läheisyydessä metsäpalovaaran takia ja hidasteluaan sammutustöiden osalta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kunnostautunut tässä aivan erityisesti uhkaamalla vesittää tuoreen Mercosur-kauppasopimuksen. Vasemmistoa edustavan Bolivian presidentti Evo Moralesin kaudella tehdyistä ympäristöpoliittisista ratkaisuista, jotka liittyvät Bolivian alueella olevien sademetsien raivaamiseen ei ole julkisuudessa nostettu vastaavalla tavalla paheksuen tikun nokkaan. Hänen kaudella maanviljelijät ovat saaneet luvan raivata kaskeamalla sademetsistä viljelyäalaa itselleen nelinkertaisesti lisää entiseen nähden. Määrää on nostettu Moralesin kaudella alun viidestä hehtaarista nykyiseen kahteenkymmeneen.

Amazonin alueella riehuvat tulipalot eivät rajoitu pelkästään oikeiston hallitsemaan Brasiliaan. Samainen sademetsä ulottuu myös Boliviaan, Ecuadoriin, Venezuelaan, Peruun ja Kolumbiaan. Myös vasemmiston hallitsemassa Boliviassa sademetsä on siis tulessa. Bolivian presidentti Morales on toki viime aikoina ottanut vahvasti kantaa ympäristön puolesta, mutta se toteutunut politiikka hänen kaudellaan puhuu julkisuudessa kiillotettua kilpeä vastaan aiemmin tehtyjen toimien muodossa. Asia saattaa tietenkin olla poliittisesti myös hieman hankala Moralesille tällä hetkellä, koska Boliviassa on presidentinvaalit lähestymässä. Bolivian istuva presidentti Morales on siloittanut tietä itselleen tullakseen valituksi presidentiksi vielä neljännelle kaudelle tekemällä erinäisiä lakimuutoksia, jotka olivat aiemmin esteenä hänen ehdokkuudelle.

Amazonin sademetsät antavat elinkeinon monelle ihmiselle useamman valtion alueella. Olennaisin kysymys tässä yhteydessä ei taida olla ylipäätään se poliittinen aatesuuntaus, koska sekä vasemmisto, että oikeisto ja kaikki siltä väliltä ovat vuosikaudet kukin taho vuorollansa hehkuttaneet talouskasvun ja kuluttamisen puolesta hyvinvoinnin edellytykseksi. Tämä yltäkylläinen kuluttaminen on johtanut luonnonvarojen riistoon ympäri maapallon, koska nykyinen globaali finanssijärjestelmä elää talouskasvusta. Olennaisin kysymys lienee se, että kuinka pitkään maapallo enää kestää tätä jatkuvaa kuormitusta; ympäristön pilaantumista maalla, ilmassa ja vedessä? Ilmasto toki lämpenee, mutta onko se tässä edes se todellinen uhka?

Lähteet:

BBC News

SKY NEWS AUSTRALIA 

Iltalehti

1 Comment

 1. Jussi
  3.9.2019 22:56

  Ilmaston lampotilalla ei lahjomattomien huipputiedemiesten mukaan mitään tekemistä hilidioksiidin CO2 kanssa, eikä CO2 ole edes mitenkään haitallinen ihmiselle tai luonnolle. Koko miljardien dollarien hysteriakampanja perustuu todellisuudenkuvan vääristävään osatotuuteen, jolla pelottelemalla ja syyllistämällä mustahattueliitti yritettää ajaa läpi maailmanlaajuisen hiiliveron, sille oman mustahattueliittinsä hallitseman keskuspankin ja nostaa itsensä maailmanhallitukseksi (”joka tarvitaan hiilitekosyyllä pelastamaan maapallo” vaaralta jota ei oikeasti ole olemassa).

  Onneksi juuri muutama päivä sitten Kanadasta tuli järkeä. Hälyttävän näköisen ilmaston lämpötilakäyrän (jääkiekkomailamalli) luonut ilmastovouhottaja ”tiedemies”, hävisi oikeusjuttunsa todellisuuspohjaista historiastatistiikkaa käyttävää ilmastotiedemiestä vastaan. Huijari kieltäytyi antamasta käyttämiään tilastoja tarkastettavaksi ja hävisi oikeusjuttunsa – ha,haa 🙂 Rehellinen tiedemies oli oikeassa ettei tekaistu käyrä ole muodoltaan mahdollinen todellisia historiatilastoja käytettäessä.

  350 vuoden tilastot osoittavat että ilmaston lämpötila seuraa auringon kuumotuksen kausivaihteluja. Ilman CO2% ei riipu ihmisestä, eläimistä vaan meriveden lämpötilasta. Lämpenevä merivesi vapauttaa CO2 merivedestä ilmaan ja viilenevä merivesi sitoo CO2 ilmasta meriveteen. CO2 ei lämmitä eikä viilennä. Kuumina kausina merivesi lämpenee hitaasti ilman/auringon lämpenemisestä jälkijunassa ja viilenee vastavasti hitaasti ilman/auringon viilenemisen perässä. 350 vuoden historiassa on 3x .. 10x nykyistä korkampia ilman CO2% kausia, eikä niistä ole ollut mitään haittaa.

  Ilmastonmuutos tai globaali lämpeneminen on harhauskonto, jota on vain toistettu globarimedian taholta jatkuvasti päivästä ja vuodesta toiseen. Toistamisen seurauksena ihmiset ovat alkaneet olettaa sen todeksi vaatimatta päteviä todisteita. Mutta ei valheen toistaminen muuta sitä todeksi.
  Mulla on todelliset ilmastokäyrät, muttei niitä kuvia voi liittää tänne kommentteihin. Vaatikaa ihmeessä todisteet julkisesti pöytään ennenkuin uskotte! Muistakaa että monien palkkariippuvaisten tutkijoiden rahoitus tulee ilmastoharhaherrojen taholta ja tutkimusrahoitus edellyttää hiiliveroa ja maailmanhallituksen tarvetta suosivia ”tutkimustuloksia”. ¨

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top