Liettua aikoo äänestää YK:ssä GCM:n puolesta, mutta ei itse aio allekirjoittaa

Liettuan pääministeri Saulius Skvernelis ilmoitti tänään Vilnassa, että Liettuan edustaja tulee äänestämään YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa siirtolaisuus-sopimuksen GCM:n puolesta, mutta Liettua ei tule allekirjoittamaan sopimusta Marrakeshin kokouksessa. GCM on esillä YK:n jäsenvaltioiden huippukokouksessa Marrakeshissa Marokossa 10.-11. joulukuuta. Sopimus tulee sen jälkeen vielä YK:n yleiskokouksessa käsiteltäväksi.

Tiistaina (04.12.) Liettuan parlamentti hyväksyi päätöksen, jossa hallitukselle annettiin valtuudet liittyä GCM-sopimukseen. Bulgarian hallitus ilmoitti myös tänään, ettei Bulgaria aio liittyä GCM:ään. Bulgarian hallituskoalition kaksi vahvaa puoluetta ovat ottaneet kielteisen kannan GCM:ään. USA jättäytyi jo aiemmin pois GCM:n valmisteluista, eikä myöskään tule liittymään sopimukseen. Tähän mennessä Itävalta, Unkari, Tsekki, Slovakia, Kroatia, Puola, Israel ja Australia ovat ilmaisseet kielteisen kantansa asiaan. Viron kanta on samansisältöinen kuin Liettuan.

YK:n jäsenmaista GCM-sopimusta kannattavat varauksettomimmin ne valtiot, joiden elintaso tai sosiaaliturva ei toimi vetovoimatekijänä maahanmuutolle, vaan pikemminkin muutto ulkomaille toimii mm. nuorisotyöttömyyttä hillitsevänä tekijänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top