Loppuvatko ”viimeiset lipunlaskut”? Puolustuskohteet pois Senaatti-kiinteistöiltä, ehdottaa selvitys

Samaan aikaan, kun valtio on ollut kädetön estämään hybridisotijoiden maanostot puolustuskohteiden läheisyydestä, valtion kiinteistöjen yksityistämisen väliaskeleeksi perustettu Senaatti-kiinteistöt on pannut lihoiksi stategisia puolustuskohteita. Tänään luovutettu tilattu selvitys ehdottaakin Puolustusvoimille tärkeiden tonttien ja rakennusten siirtämistä puolustusministeriön alaisuuteen.

Sanomalehti Ilkka kirjoitti 05.07.2013:

Torstaina 20. kesäkuuta klo 10.00 laskettiin Kirkonmaan rannikkolinnakkeen ”Sotalippu” viimeisen kerran. Lippu nostettiin ensimmäisen kerran vuonna 1927. Lippukentälle olivat järjestäytyneet linnakkeen henkilökunta ja samana päivänä kotiutuvat viimeisen saapumiserän varusmiehet sekä kutsuvieraat. Yhteensä yli sata paraatipukuista entistä ja nykyistä rannikonpuolustajaa ja yhteistyökumppania Kotkasta ja Haminasta.

Linnakkeen varapäällikkö ilmoitti kokoontuneen joukon päällikölle. Päällikkö tervehti kotiutuvia, siviilivaatteisiin pukeutuneita, kolmiriviin järjestyneitä varusmiehiä: ”Viimeisen kerran! Hyvää päivää kotiutuvat sotilaat!” Vastaus tuli kuin kuuden tuuman Tampellan putkesta! ”Viimeisen kerran! Hyvää päivää, Herra Kapteeniluutnantti!” Ei hymyä, ei sormimerkkejä, ei liikkumista asennossa. Reserviin siirtyvät sotilaat tunsivat hetken historiallisen painon.

Kenttähartaus, päällikön puhe ja komento: ”Laskekaa lippu!” Lyhyt ja koruton seremonia oli päättynyt. Samalla päättyi myös vuosisatainen miehitettyjen linnakkeiden ajanjakso Suomen rannikkopuolustuksen historiassa.

Kirkonmaan saaren linnoitus on ollut Suomen volyymiltaan suurimman vientisataman, Kotkan, merellinen lukko, jota on koestettu vihollisen toimesta niin sodan kuin rauhan aikana. Tieto saaren strategisuudesta on kuitenkin jostain syystä jäänyt itärajan taakse, ja sotilaallinen toiminta -Suomen armeijan aktiviteettina- siis loppui Kirkonmaalla viitisen vuotta sitten. Tänään puolustusministeriölle luovutettu selvitystyö antaa viitteitä, että räikköräähkäilylle on tulossa loppu. Puolustusministeriön tiedote 08.03.2019:

Puolustusministeriön tilaama ulkopuolinen esiselvitys puolustushallinnon kiinteistöjen hallintamallista luovutettiin kansliapäällikkö Jukka Juustille perjantaina 8.3.2019. Selvityksen mukaan puolustushallinnon kiinteistöjen hallintamallia tulisi muuttaa niin, että kiinteistönomistajuus siirretään Senaatti-kiinteistöiltä perustettavaan puolustushallinnon alaiseen liikelaitokseen.

Puolustusministeriö: Asiantuntijaryhmän suositus: puolustushallinnon kiinteistönomistajuus pois Senaatti-kiinteistöiltä.

Helsingin Santahaminaakin on joskus ehdotettu ei-militarisoiduksi ”eko-kaupunginosaksi”, voitteko kuvitella! Mikäs sen hauskempaa vihreille miehille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top