Luottavatko yrittäjät yrittäjäeläke-järjestelmään?

Yrittäjille turvaverkot ovat tunnetusti harvempia, kuin esm. palkansaajille, eikä yrittäjille tehty lakisääteinen eläkejärjestelmä (YEL) ole saanut heiltä varauksetonta luottamusta, voidaan päätellä  Yrittäjägallupista. Vain kolmannes yrittäjistä  kertoi luottavansa YEL:iin, ja valtaosa heistä alivakuuttaa itsensä.

Suomen Yrittäjät teetti huhtikuussa Kantar TNS:llä selvityksen, nauttiiko yrittäjien eläkevakuutusjärjestelmä heidän luottamustaan. Vain 34 prosenttia vastanneista kertoi luottavansa siihen täysin tai osittain. Yrittäjägallup-kyselyyn vastasi 1183 yrityksen edustajaa.

Luottamusta järjestelmää kohtaan pitää vahvistaa, jotta yrittäjien sosiaaliturva ei romahda, työmarkkinajohtaja Janne Makkula vaatii.

”Yrittäjien luottamus YEL-järjestelmään on huolestuttavan alhainen”, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

 • Vastausvaihtoehdot olivat luottaa täysin, luottaa osittain tai olla luottamatta. Heikointa luottamus on nuorilla yrittäjillä: 20 – 39-vuotiaista yrittäjistä vain neljä prosenttia luottaa YEL-järjestelmään täysin ja 20 prosenttia osittain.
 • Yli 60-vuotiaista vastaajista YEL-järjestelmään luottaa täysin 17 prosenttia ja osittain 24 prosenttia.

YEL-järjestelmää pitää kehittää

Suomen Yrittäjät on pitänyt esillä järjestelmän ongelmia ja vaatinut siihen muutoksia. Asia on erittäin tärkeä myös nyt koronakriisin aikana, sillä yrittäjän koko sosiaaliturva määrittyy YEL-työtulon perusteella. ”Se kannattaa muistaa, kun määrittää YEL-työtulon tasoaan. Kannattaa siis perehtyä asiaan ja tehdä tietoisia ratkaisuja”, työmarkkinajohtaja Janne Makkula muistuttaa. ”Luottamusta parantaisi se, että yrittäjä saisi järjestelmästä varmasti vakuutusmaksuilleen vastinetta”, Makkula sanoo.

Yrittäjät turvaavat vanhuutensa sijoittamalla

Kyselyssä suosituin tapa turvata vanhuuden toimeentulo oli sijoittamalla (41 % vastaajista). Toiseksi suosituinta oli säästää rahaa ja maksaa riittävästi eläkemaksua (34 % vastaajista). Erityisesti nuoret säästävät. Tähän kysymykseen sai valita useampia vaihtoehtoja.

21 prosenttia luotti, että yrityksen myynti auttaa vanhuuden turvaamisessa:  ”Aika monen vanhuuden turva on yrityksen myymisessä. Siksi on tärkeää, että yrittäjä pitää yrityksensä myyntikunnossa ja yritysmarkkina toimii”, Harri Hellstén sanoo.

”Myös sijoitustoiminnan tuotot ja osingot ovat monen yrittäjän eläketurva. Siksi osingonjako on pienemmillekin yrityksille tärkeä asia”, Hellstén jatkaa.

2 Comments

 1. Orang Utang
  7.5.2020 23:58

  Yrittäjäeläkkeeseen liittyy erittäin suuri poliittinen riski. Maksut ja korvaukset päätetään “poliittisen ohjauksen” antamien määräysten mukaan.

  – Palkansaajilla on enemmän ääniä kuin yrittäjillä, kun rahan jakamisesta päätetään loppupelissä, ennen romahdusta.

  Viimeinen säästynyt eläkemarkka maksetaan kuitenkin virkamiehelle:
  – Kun valtiolta loppuvat rahat eläkkeiden maksamiseen, järjestetään näytös kuinka yksityinen eläkeyhtiö joutuu konkurssiin.
  – Palkansaajien eläkkeidenmaksun “turvaamiseksi” eläkeyhtiöt otetaan valtion haltuun.
  – Eläkeyhtiöiden rahoilla maksellaan virkamiesten eläkkeitä.

  Vastaa
 2. Leino Kimmo
  8.5.2020 06:10

  Miksi luottaisin YEL-järjestelmään; kun jo nyt ( 19 vuotta yrittäjänä ) 2,5 vuotta eläkettä on varastettu.

  Kun tein vakuutuslaitoksen kanssa kirjallisen eläkesopimuksen oli siinä kirjattuna eläkeikä 63 – 65 vuotta OMAN ilmoituksen mukaan.

  Nyt kuitenkin eläketurvakeksus ilmoittaa eläkeiän olevan 65 vuotta ja 6 kuukautta … paljonko rahaa minulta siis on varastettu .

  Tämä johtuu siittä, että eläkeyhtiöt lahjovat puolueita… Iltalehti 19.2. 2013 ”Miljoonien rahavirrat puolueille”. Jorma Heikkinen: ”Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” Rahalla on saatu ”omanlaista lainsäädäntöä”.

  Mm. Yel-järjestelmä on naitettu yhteen Kelan-rahastojen kanssa; ja Kela pumppaa yrittäjien eläkerahaa .

  Olli Pusalla tästä on kirja ; Renkien kaappaus; suosittelen lukemista ennen YEL-maksujen maksamista .

  Yrittäjien eläkerahaa hallitukset myös suoraan varstaa: Iltalehti 17.4. 2012 ”Eduksunnassa muhii miljardikaappaus”. Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurahat aiotaan kaapata.

  Hertättääkö luottamusta Suomen yrittäjien eläkejärjestelmään; kun hallitus varastaa miljardeja pankkien tukemiseen ? ( archive.today/kimmoleaks.fi )

  Tämän rikoksen tutkiminen estettiin ”perustuslailla” 2011 … PL 118 § … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

  Oliko riittävät perustelut miksi luottamus on mennyt ?

  Rikosilmoitus Porin poliisille jätetty lain 444/2012 miljardivarkaudesta 2017 ( ei vielä kirjattu diaariin ) !

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top