Luovuttaako Englanti ”häikäisevän timantti-miehen” Intiaan tuomittavaksi?

Intialainen ”timanttikaupan kultasormi” Nirav Modi pidätettiin eilen Lontoossa, huolimatta 500 000:n punnan takuutarjouksestaan. Intian oikeuslaitos haluaa tavata hänet, kysyäkseen vaivaisesta puolentoista miljardin punnan summasta, josta on tiettyjä epäselvyyksiä. Westminsterin alioikeuden keskiviikkoisella (20.03.) päätöksellä Modi pysyy lukkojen takana 29. maaliskuuta asti. Nyt hänen asianajansa taistelee Intian luovutuspyyntöä vastaan.

Nirav Modi (48v.) pidätettiin hänen kahdeksan miljoonaa puntaa maksaneesta kolmen makuuhuoneen huoneistostaan Lontoon West Endissä Intian esitettyä luovutuspyynnön liittyen Punjab National Bank:in petostapaukseen. Modia kohtaan on muitakin juttuja. Intialaisessa mediassa Modin luovutuspyyntöä pidetään hallituksen taholta lähestyviin vaaleihin liittyvänä kosmetiikkana, kun oppostio on äänekkäästi syytellyt hallitusta timanttikuninkaan päästämisestä pakoon.

Intian viranomaiset aikovat lähettää brittien syyttäjänviraston tueksi omia tutkijoitaan suotuisan lopputuloksen varmistamiseksi. Se lieneekin tarpeen, sillä Modin-kaltaiset henkilöt ovat kokemuksen mukaan aika liukkaita. Nirav Modia siis epäillään Intian historian suurimmasta pankkipetoksesta, kirjoittaa myös The Telegraph. Modiin kohdistuvat syytteet sisältävät petoksen, rahanpesun ja salaliiton. Nyt on sitten meneillään vääntö siitä, rikkooko Modin luovutus Intiaan hänen ihmisoikeuksiaan.

Lehden mukaan Modin luovutusasiassa lopullisen päätöksen tekee sisäasiainministeri Sajid Javid. Mielenkiintoista nähdä, mihin ratkaisuun sisäasiansihteeri päätyy. Modin vaimon Amyn viimeisin tunnettu sijainti on Yhdysvalloissa. Amy on myös kanssasyytettynä PNB-pankin huiputtamisesta. Modit pakenivat viime vuonna rikostutkintaa Lontooseen, missä ovat eläneet avoimesti rahojaan levitellen. Suomalaiselle lukijalle tämä tuo muistikuvan, miten ja mihin Sonera-miljardit katosivat, ja eleleekö joku kiinnostava henkilö tälläkin hetkellä Lontoossa kalliissa lukaalissa omiin taskuihin realisoidun jo 1800-luvulla perustetun Suomen Suuriruhtinaallisen Posti- ja Telegrammi Yhtiön, myöhemmin Posti-Telen ja välillä Soneran, jäännöksillä herkutellen? Siinä oli kerätty julkista omaisuutta sukupolvien ajan, ja kaikki hurahti hetkessä.

Soneran tapauksessa Suomen valtiolle aiheutetut vahingot olivat myös miljardiluokkaa, mutta asiassa ei todettu tapahtuneen rikosta, eikä kukaan ollut vahingoista poliittisessa vastuussa. Vaikka kokoomuslaista ministeriä katsottiin kansan keskuudessa hiukka kieroon, ei Sonera-miljardeista puhuttu sanaakaan seuraavien vaalien debateissa. ”Sonera ei ole vaalitaistelukysymys”, sanoi konsensus. Nyt intiassa oppositio pakotti hallituksen vauhdittamaan toimenpiteitä karanneen talousrikos-epäillyn saattamisesta sinne minne tälläiset kuuluvat. Hyvä että edes Intiassa.

Asiasta kirjoitti 21.03.2019 Indian Express.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top