Maahanmuutto on rikkaus

Tekstin on kirjoittanut vieraileva kirjoittaja jolla on ammattinsa puolesta vankka kokemus maahanmuuttajien parista.  Samasta syystä hän haluaa pysyä anonyyminä.

Maahanmuutto on Rikkaus. Tätä valhetta meille suomalaisille on kerrottu vuosien ajan. Lähiaikoina on keskusteltu paljon segregaatiosta, katujengeistä ja koulujen ongelmista maahanmuuttajavaltaisilla asuinalueilla. Tämä surullinen kehitys on ollut nähtävissä vuosien ajan, mutta poliittisen sensitiivisyyden vuoksi nähtävissä olevat ongelmat on lakaistu maton alle ja toivottu parasta. Avaan vähän tässä kirjoituksessa sitä, minkä takia humanitaarinen maahanmuutto Lähi-idästä ja Afrikasta ei ole Suomelle rikkaus vaan taakka.

Suomessa maahanmuuttajat asuvat usein alueilla joilla on jo ollut olemassa huono-osaisuutta eli työttömyyttä, päihdeongelmia, mielenterveysongelmia ja korkea rikollisuus. Näillä alueilla on yleinen vuokrataso alhaisempi, joten maahanmuuttaneella monilapsisella perheellä on mahdollisuus hankkia isompi asunto. Suomessa on kuitenkin vielä toistaiseksi onnistuttu välttämään Ruotsin ongelmat, mutta merkkejä on jo olemassa siitä, että tietyt asuinalueet Suomessa ovat vaarassa muuttua alueiksi, joilla tullaan näkemään Ruotsin kaltaisia ongelmia. Suomi on toistamassa samoja virheitä mitä Ruotsissa on tehty vuosien ajan. Näitä merkkejä alueen riskistä muuttua no-go alueeksi ovat: maahanmuuttajia asuu alueella enemmän kuin kantaväestöä, maahanmuuttajien keskiansiot ovat huomattavasti alhaisemmat kuin kantaväestön, kouluissa maahanmuuttajataustaisten lasten määrä on suurempi kuin 50 %, alueella on paljon kaupungin vuokra-asuntoja, rikoksista tuomittujen määrä alueella on suurempi kuin keskimäärin muilla asuinalueilla, 15 – 25 vuotiaista nuorista ja nuorista aikuisista yli 40 % on työttömiä, suurimmalla osalla alueella asuvista ei ole peruskoulun jälkeen suoritettuja opintoja.

Kouluissa, joissa on paljon maahanmuuttajataustaisia lapsia, on myös paljon ongelmia. Suurempien kaupunkien tiettyjen asuinalueiden kouluissa saattaa olla tilanne, että jopa 50 – 60 % oppilaista on maahanmuuttajataustaisia. Maahanmuuttajataustaisten lasten sosiaaliset taidot ovat heikot, aggressiivisuus, auktoriteettien kunnioituksen puute, levottomuus, puutteellinen kielitaito ja vanhempien tuen puute opiskeluissa aiheuttavat huomattavia ongelmia koulun arkeen. Opettajien rooli ei välttämättä ole enää kasvatuksellinen vaan kurinpidollinen. Opettajat väsyvät ja muiden oppilaiden opetus kärsii. Iso ongelma on se, että pitkään Suomessa asuneilla maahan muuttaneilla aikuisilla saattaa olla erittäin huono Suomen kielen taito eivätkä he kykene lukemaan Wilmaviestejä tai tukemaan lapsen opiskelua edes perustaitojen kehittämiseksi. Väkivaltatilanteiden selvittäminen lasten vanhempien kanssa on vaikeaa koska edes tulkin käyttö ei välttämättä takaa sitä, että vanhemmat ovat ymmärtäneet mistä on kysymys tai sitä että heidän lapsensa on tehnyt väärin.

Vanhempien psyykkiset ongelmat saattavat johtaa siihen, että he eivät kykene huolehtimaan lastensa perustarpeista tai lapsiin kohdistetaan väkivaltaa joka näkyy lapsen käyttäytymisessä aggressiivisuutena ja muiden kiusaamisena koulussa ja kaduilla. Psyykkisiin ongelmiin ei haeta apua, koska se koetaan häpeällisenä tai sitten psyykkisiä ongelmia ei tunnisteta. Näin mm. nuori voi jäädä ilman tarvitsemaansa apua. Psyykkiset ongelmat näkyvät runsaana päihteiden käyttönä ja aggressiivisuutena tai eristäytymisenä.

Monilapsisten maahanmuuttajaperheiden ongelmana on usein se, että lasten biologinen isä ei ole arjessa mukana, äiti väsyy ja useasti perheen vanhin poika ottaa ”perheenpään” roolin, perheen sisäinen valtarakenne saa epäterveen muodon. Tämä johtuu patriarkaalisesta kulttuurista.

Lastensuojelun asiakkaina on paljon maahanmuuttajaperheitä joista useita lapsia on sijoitettu lastensuojelulaitoksiin mm. rikollisen käyttäytymisen vuoksi tai vanhemman jaksamattomuuden takia. Yksi hoitovuorokausi laitoksessa maksaa hoidon ja valvonnan tarpeesta riippuen 400 – 800 €. Ehkäisystä ei maahanmuuttajanaisille puhuta neuvolassa ja vaikka puhutaankin, sillä ei ole vaikutusta, koska kulttuuri ja uskonto ovat niin vahvasti läsnä elämässä myös uudessa kotimaassa. Integroituminen ympäröivään yhteiskuntaan ei ole itseisarvo. Yhteisön normien vastainen käytös saattaa aiheuttaa sen, että suku ja yhteisö hylkäävät esim. länsimaisesti pukeutuvan naisen. Äärimmäinen muoto tästä on kunniaväkivalta.

Lastensuojelu on valtavien haasteiden keskellä työskennellessään maahanmuuttajien parissa. Tyttöjen lähettäminen silvottaviksi, järjestetyt avioliitot (pakkoavioliitot), lähisuhdeväkivalta, lapsimorsiamet, kunniaväkivalta, ex-puolisoon ja lapsiin kohdistuva vainoaminen, lapsiin kohdistuva väkivalta ja psyykkiset ongelmat haastavat lastensuojelun työntekijät päivittäin.

Humanitaarinen maahanmuutto Suomeen aiheuttaa huomattavaa haittaa Suomen taloudelle ja turvallisuudelle. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevien maahanmuuttajien lisääntynyt määrä näkyy vankiloissa, käräjäoikeuksissa, lastensuojelussa, kouluissa, poliisin työtehtävillä, sairaaloiden päivystyksissä ja Kelan luukulla. Betoniesteet kaduilla ja yleisötilaisuuksissa ovat tulleet jäädäkseen, sisäinen turvallisuus on heikentynyt ja suomalaisten kahtiajakautuminen on syventynyt. Maailman pakolaisongelma ei ole hävinnyt, jatkuvat konfliktit Lähi -idässä ja Afrikan ”nuorisopullistuma” aiheuttavat sen, että ihmisten virta kolmansista maista EU:n alueelle tulee jatkumaan. Suomi ja Eurooppa ovat valtavien haasteiden edessä.

 

3 Comments

  1. Jeppe
    25.3.2023 17:25

    Aamen

    Vastaa
  2. Jarmo
    25.3.2023 18:30

    Kun katsoo globaalia menoa, niin ainoa asia mikä selittää ongelman, on että tämä Suomen ja kaikkien muidenkin länsimaiden tuhoaminen tehdään ihan tahallaan.
    Sama koskee myös montaa muutakin agendaa joita rummutetaan ”pakkoina” median toimesta.

    Vastaa
  3. Minä
    25.3.2023 19:25

    Ne eivät ole tulleet luomaan itselleen parempaa elämää uudessa maassa osana uutta kulttuuria, ne ovat tulleet elämään oman kulttuurinsa elämää ja maksattamaan elämänsä toisilla.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top