Macron, Merkel, Putin ja Erdogan koolla Istanbulissa: Syyrian tilanne puheena (VIDEO)

Poliittisen ratkaisun etsiminen Syyrian tilanteeseen ja Idlibin alueen demilitarisoiminen ovat puheena tänään  Istanbulissa, kun Ranskan, Saksan, Venäjän ja Turkin johtohenkilöt kohtaavat harvinaisessa huipputapaamisessa.

Syyrian sodanjälkeinen kuvio näyttää saaneen nyt uudet arkkitehdit. Merkillepantavaa on, että Istanbulin kokouksesta ovat poissa Venäjän ja Turkin Astanan-suunnitelman kolmas pyörä, Iran, ja myös USA ja Englanti. Jos tämänpäivän huippukokous johtaa kestävään yhteisymmärrykseen Syyrian kysymyksessä, Istanbulin kokoustajat säätävät mitä jatkossa tapahtuu.

Syyriassa on tällä hetkellä ulkomaisia sotilasosastoja mm. Venäjältä, Turkilta, USA:lla ja Iranilta. Turkki on tukenut al Assadin hallintoa, vaikka onkin NATO-maa. USA on tukenut Assadin vastustajia vuodesta 2011 jatkuneen sisällissodan ajan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi Istanbulissa medialle, että komitean perustaminen uuden Syyrian perustuslain laatimiseksi on ensisijainen päämäärä.

”Vaikka Syyrian väkivalta on vähentynyt huomattavasti, kaikkien radikaalien elementtien poistaminen on edelleen tärkeä tehtävä”, Putin lisäsi. ”Emme voi sallia, että taistelussa kovetetut rosilot jatkavat laittomia toimiaan, ylläpitävät nukkuvia ​​soluja, rekrytoivat kannattajia ja levittävät ääri-ideologiaa ja terroria.”

Putin kosketteli tässä poliittisen prosessiin riskinalaista kohtaa: Mitä seurauksia on sillä, jos sisällissodassa toimineet poliittiset ja uskonnolliset miliisit jätetään koskemattomiksi rauhanomaisen ratkaisun hintana. Venäjän presidentti aavistelee tässä suuria ongelmia.

Putin luottaa Turkkiin ja uskoo sen noudattavan sitoumuksiaan Idlibin tulitaukosopimuksesta. Hän lisäsi, ettei Ankara ole vielä onnistunut pakottamaan alueen kaikkia radikaaleja sitoutumaan sopimukseen. Venäjän johtaja toivookin, että tulitauon täytäntöönpanoa jatketaan tulevaisuudessa.

Jos terroristit jatkavat hyökkäyksiä Idlibin demilitarisoidulla vyöhykkeellä, Moskova pidättää itselleen oikeuden antaa aseellista tukea Syyrian hallitukselle selvittääkseen alueen voimalla, Putin totesi.

Vaikka Idlibin de-eskalaatio-sopimus on erittäin tärkeä, se on Putinin mukaan edelleenkin ”väliaikainen toimenpide”, hän sanoi. Pysyvää rauhaa voi saada aikaan vain poliittisella ratkaisulla, Venäjän presidentti korosti, ja lisäsi, että uuden Syyrian perustuslain laatimista käsittelevän valiokunnan odotetaan aloittavan työnsä ennen vuoden loppua.

”Syyrian kansan on lopultakin päätettävä maan kohtalo,” totesi Putin kommenttinsa lopuksi. Sen helpottamiseksi neljän vallan johtajat kokoustivatkin Istanbulissa. 

Video RT ja Sputnik.

Tahrir al Sham (al Nusra) jatkaa hyökkäyksiä Assadin joukkoja vastaan Idlibissä, mutta signaloi suostumista Venäjän ja Turkin de-eskalaatio-suunnitelmaan

”USA:n läsnäolo Syyriassa on vastatoimi Iranille”, sanoo kenraali

Verilöyly Idlibissä voidaan välttää: Tie auki poliittiselle ratkaisulle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top