Makedonian NATO-juhlat täysi fiasko

Makedonian NATO:on liittymisen kunniaksi päätti hallitus järjestää konsertin Ohridissa lauantaina 14.7.2018. Valtaosa makedonialaisista esiintyvistä taiteilijoista kieltäytyi esiintymästä juhlassa, koska he kokivat olevansa kansallismielisiä ja maan sotilasliittoon liittymisen sotivan arvojaan vastaan. Tietoa juhlan järjestämisestä ei myöskään ilmoitettu heille suoraan vaan esiintyjät saivat tiedon osallistumisestaan Facebookista tapahtumassa esiintyvien nimilistalta.

Osa esiintyjistä ei pelkästään kieltäytynyt osallistumasta vaan haastoivat hallituksen oikeuteen. SAF, tunnettu ja tunnetusti hallituksenvastainen rap-yhtye kieltäytyi esiintymästä tapahtumassa johon hallitus oli päättänyt heidät taivuttaa julistamaan hallituksenvastaista sanomaansa. Ljubojna, laulaja jonka musiikkia on kuultu Hollywood-elokuvissa ja jonka konserttilipuista on saanut pulittaa euroissa satasen, kieltäytyi myös esiintymästä. Myös Ljubojna on arvoiltaan tiukan kansallismielinen.

Makedonian keskipalkka on 200 euroa kuukaudelta ja kukin esiintyjä olisi tienannut kolmen kappaleen esittämisestä 4000 euroa. Maassa ei myöskään tunneta Suomelle tyypillistä työaikalainsäädäntöä joten 200 euroa tienatakseen tulee duunarin painaa kymmentuntista päivää maanantaista lauantaihin.

Hallitukselle ei kuitenkaan kelvannut se, että esiintyjät kieltäytyivät osallistumasta show’hun. Heidän oli osallistuttava sen uhalla, että he menettävät muuten toimeentulonsa. Tose Proeskin, joka oli yksi tunnetuimmista makedonialaisista laulajista ja joka lauloi yhdessä mm. Luciano Pavarottin ja Eros Ramazzottin kanssa huhutaan kuolleen salaisen palvelun käsissä ja hallituksen toimesta. Tose Proeski, joka kuolemansa aikaan vuonna 2007 oli nousemassa maailmantähdeksi oli kansallismielinen. Hän kieltäytyi esiintymästä tapahtumissa jotka eivät joko juhlineet Makedonian itsenäisyyttä tai lahjoittaneet rahaa sairaille lapsille.

Mutta, vaikka hallitus pakotti esiintyjät sätkimään nukkeina sotilasliittoa juhlivan tapahtuman lavalle sillä ei ole kansan kannalta merkitystä, sillä makedonialaiset osoittivat kaikin voimin vastustavansa itsenäisyydenvastaisia juhlallisuuksia. Ennen tapahtumaa levisi Facebookissa meemi kananmunakennosta kuvatekstillä ”Kakkuresepti roskataitelijoille”. Myös poliisi varoitti esiintyjiä siitä, että yleisö tulisi heittämään näitä kananmunilla ja tomaateilla. Sinne tänne harmaaseen betoniin ilmestyi myös tageja teksteillä ”Petitte Makedonian!” ja ”Juhlitte heitä, jotka ovat pettäneet Makedonian” sekä ”Makedonia ikuisesti”.

Sekä kansallismieliset esiintyjät että katsojat boikotoivat tapahtumaa joka johti siihen, että jokaisessa kaupungissa jossa järjestettiin juhlallisuuksia vain kourallinen osallistui niihin. Eniten osallistujia oli pääkaupunki Skopjen tapahtumassa johon osallistui 400 ihmistä. Maassa jossa on vahva perhekulttuuri ja suvut ovat isoja tämä tarkoittaa, että paikalle saapui muutama poliitikko perheineen. Ohridissa lavan edusta näyttää kuvissa tyhjältä ja ne kuusi miljoonaa jotka hallitus käytti kaikkiin näihin juhlallisuuksiin näyttävät lentäneen kankkulan kaivoon.

Juhlien jälkeen hallitus on ottanut käyttöön kovemmat toimet. Ne esiintyjät jotka kieltäytyivät osallistumasta juhlaan tullaan haastamaan oikeuteen. Vlatko Lozanoski menetti muutamassa tunnissa 50 000:sta someseuraajastaan 30 000 ilmoitettuaan osallistuvansa tapahtumaan joten hän viime tipassa kieltäytyi osallistumasta. Lozanoskille osoitettiin tukea Facebookissa jossa eräs kirjoittaja ilmoitti, että ei kuuntele Lozanoskin musiikkia, mutta antaa tälle kunnioituksesta rahaa kun Lozanoski järjestää seuraavan konserttinsa.

Makedonialainen yleisö, joka on kansallismielisyytensä ohella tiiviisti yhteisöllinen, on ilmoittanut kieltäytyneille artisteille tukevansa näitä hallituksen toimista huolimatta. Sillä hallitushan ei päätä mitä musiikkia ihmiset kuuntelevat, koska musiikki ja sen kuuntelemisen tarve kumpuavat jostain syvältä ihmisen piilotajunnasta. Samasta paikasta ovat kotoisin käsitykset perheestä, yhteisöstä ja ikivanhan kulttuurin vaalimisen tärkeydestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top