Makedonian Perustuslain puolustajat-protesti 25.4.2021 

Sunnuntaina 25.4.2021 järjestetään Makedonian Skopjessa protesti Makedonian poliittisten vankien puolesta. Vuonna 2017 suljettiin Makedoniassa poliittisista syistä 10 vankia yhteissummaltaan 211 vuoden pituisiin tuomioihin. Taustalla oli 27.4.2017 järjestetty protesti.

Vuoden 2017 protesti lähti liikkeelle siitä kun Makedonian parlamentin puhemieheksi valittiin Talat Djaferi ilman perustuslaillisia vaaleja. Djaferi toimi vuonna 2001 Kosovon vapautusarmeijan UCK:n komentajana. UCK on syyllistynyt lukuisiin terrori-iskuihin. Huhtikuun protestissa kyse oli siitä, että Djaferi ajoi yhdessä pääministeri Zoran Zaevin kanssa Makedonian nimenmuutosta muotoon Pohjois-Makedonia. Kansa on yleisesti vastustanut nimenmuutosta, mutta siihen kuitenkin myöhemmin päädyttiin.

Protestissa joukko kansanedustajia päästi mielenosoittajia sisälle parlamenttitaloon. Poliisi otti kiinni sekä mielenosoittajia että kansanedustajia. Vapautumisen ehtona vangituille kansanedustajille käytettiin äänestämistä nimenmuutoksen puolesta. Mielenosoittajilla tällaista vapaudu vankilasta-korttia ei ollut käytössä ja siksi protestissa kiinniotetut mielenosoittajat ovat yhä tänäkin päivänä vankilassa.

Eräs vangeista, Igor Yug, on saanut vankeudessa olonsa aikana lapsen jota ei ole vieläkään tavannut. Lapsi on nelivuotias. Jane Chento ei ole sukunsa ensimmäinen poliittinen vanki, koska Chenton isoisä Metodija Andonov Chento oli Makedonian kansallissankari toisessa maailmansodassa. Isoisä Metodija kärsi poliittisessa vankeudessa kommunistihallinnon alaisuudessa. Jane Chenton tuomio on 15 vuotta ja Metodija Chento kärsi vankeudessa 11 vuotta.

Tänä päivänä

25.4.2021 on tullut kuluneeksi lähes neljä vuotta mielenosoittajien vangitsemisista. Eräs mielenosoittajista, Davidovski Dejan, on saanut poliittisen turvapaikan Ruotsista, koska Ruotsi ei luota Makedonian oikeusjärjestelmän oikeudenmukaisuuteen. Monet kuitenkin odottavat vielä vapautumistaan joten joukko makedonialaisia on maailmanlaajuisesti organisoinut uuden protestin heidän vapauttamisekseen. Järjestäjiä on Sveitsistä, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Saksasta, Australiasta, Yhdysvalloista, Kanadasta ja Suomesta.

Suomessa asuva tapahtuman järjestäjä Suzana Popovska Abenet kertoo, että tapahtumasta on tarkoitus järjestää massiivinen protesti ilman puolueiden tunnuksia. On kuitenkin odotettavissa, että suurin oppositiopuolue sekä muut oppositiopuolueet ovat tapahtumassa vahvasti läsnä. On myös odotettavissa, että tapahtumassa nähdään ULTRAS.

Suzana Popovska Abenetin mukaan mielenosoitus on avoin kaikille makedonialaisille. Puolueisiin sitoutumattomuus tarkoittaa, että paikalle ei tulisi ottaa mukaan puolueiden lippuja, ainoastaan Makedonian lippu. Tapahtuman tarkoitus on herätellä makedonialaisia yli puoluerajojen toimimaan makedonialaisten oikeuksien puolesta ja vastustamaan poliittista vankeutta.

Koronasta johtuen osallistujien on odotettu järjestävän itse bussi– ja autokuljetukset paikan päälle, koska bussimatkustamisessa koronatartunnalta suojautuminen on vaikeaa suurissa ryhmissä. Mielenosoituksessa tulee olemaan paikalla 150 järjestyksenvalvojaa jotka valvovat turvavälejä ja maskien käyttöä. Kuten Suomessa myös Makedoniassa on käytössä kuuden henkilön rajoitus kokoontuessa eli osallistujien tulee muistaa riittävät etäisyydet.

Lähde: Suzana Popovska Abenet

Oikaisu: oikaistu tieto Jane Chentosta. Igor Yug on tullut isäksi vankeuden aikana, ei Jane Chento.

1 Comment

 1. juha II
  25.4.2021 14:44

  Oletan vahvasti tänkin ”vapautusarmeijan” nimensä mukaisesti olevan äärikommunistinen ja kirsikkana kakun päällä ilman vaaleja valtaan noussut despoottinen pääpukari.

  Suomella ei ole kovin paljoa syytä patsastella sormella osoitellen, koska pikemminkin kysymyksessä on ”haavemaa” kuin paheksuttava epädemokraattinen diktatuuri.

  Suomen hallitus ei nauti kuin äärentä omahyväisyyttä

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top