Marinin aktiivimalli aggressiivisempi kuin Sipilän

Hallitus ei muuta työtöntä seinälle nostavaa mallia, vaan panostaa siihen, että työttömien tulee osallistua aktiivisesti työvoimaviranomaisten kanssa työnetsintään. Opposition mielestä kysymys on vahtimisesta.

Työvoimaministeri Tuula Haatainen (SDP) sanoo, että jos Perussuomalaiset pitää ahkeraa työnhakemista työvoimatoimistojen kautta kontrollina -”niin pahoittelen sitä”. Haatainen toisti, että kysymyksessä on ”pohjoismainen malli”. Tosiasia on, että Marinin hallituksen malli on sosiaalidemokrattinen malli.

Aktiivimalli 2. työllistää 1200 uutta virkamiestä mutta työllistääkö se muita?

Haatainen sanoi, että ”pohjoismaisten tutkimusten mukaan tämä malli työllistää muitakin kuin työvoimatoimistoon palkattavia”.

Ulosoton suojaosaan korotus

Kokoomus kyseli suojaosan pienentämisen puolesta, koska katsoi että nykyinen taso haittaa työllistymistä. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan asia on lausuntokierroksella, ja siihen palataan, mutta omana arvionaan hän esitti, että suojaosan kasvattaminen hyödyttää eniten heitä joilla on paremmat tulot.

Olipahan aikamoinen politiikon retorinen temppu: Totta ihmeessä jos otetaan 2000 euron tuloista 33,3 %:a ja sama prosentti 3000 euron tuloista ja suojaosa nostetaan niin, että vain 25 prosenttia saa vouti viedä niin ilman muuta tuolle kolme tonnia saavalle jää enemmän suhteessa käteen kuin kahden tonnin tuloilla sinnittelevälle. Esimerkin mukaisesti tuo parempituloinen saisi satasen verran enemmän kuussa käteen. Ja näinhän sen tulee ollakin jos/kun ulosotto perustuu tasapuolisesti samoihin prosentteihin.

Aktiivimalli 2. onkin ”palvelumalli”

Me purimme aktiivimallin ja nyt me teimme palvelumallin.” Näin uhmakkaasti -ääni hieman koholla- pääministeri julisti eduskunnalle. ja sai salista kielteisen hyminän vastaansa. Kokoomus vaati työttömille lisää ansioturvaa mutta puolueen varjobudjetissa ansiosidonnainen ei enää kartuttaisi eläkettä.

Perussuomalaisille keskusteluasetelma oli helppo, koska PS vastusti jo Sipilän hallituskaudella myös ”Aktiivimalli 1:stä.” Vasemmistolla ja vihreillä vaikutti olevan lyhyt poliittinen muisti, koskapa epäuskoinen pulputus yhdisti vasemman laidan edustaja, kun tästä asiasta muistutettiin.

Sivuhuomioita

Lehdistölehterille saakka kuulunut taustakeskustelu salista: Persuedustajan kysymys:

 • ”Miten ihmeessä vihreät ja Keskusta sopii samaan hallitukseen? ”
 • Vihreän vastaus ” No, no eihän me oikein sovitakkaan ”.
 • Persun kuittaus: ” Ja sen huomaa ”.

Tällä kyselytunnilla puhetta johti eduskunnan II:n varapuhemies Juho Eerola piti tiukkaa linjaa,  ja jos joku edustaja tai vaikka pääministeri yritti puhua yli sallitun minuutin rajan, niin puhemies katkaisi kesken lauseen ja puheenvuoro seuraavalle.

Liike Nytin Hjallis Harkimo arvosteli ministerien vastauksia -erityisesti kahta niistä: ”Kun kysyin viime kyselytunnilla ministeri Saarikolta asiallisen kysymyksen, niin hän keskittyi haukkumaan perussuomalaisia. Ja sitä edellisen kerralla ,kun kysyin ministeri Haataiselta kolme tarkkaa kysymystä, hän ei vastannut yhteenkään vaan puhui aivan muusta.

On sanottava ,että edustaja Harkimo oli aivan oikeassa. On oikeastaan aivan uskomatonta kuinka pienellä prosentilla ministerit vastaavat kenenkään kysymyksiin, ei vaan he ”puhuvat aivan muuta”.

Seppo Huhta

1 Comment

 1. Obelix
  2.12.2021 19:02

  ”Hallitus ei muuta työtöntä seinälle nostavaa malliak vaan panostaa siihen, että työttömien tulee osallistua aktiivisesti työvoimaviranomaisten kanssa työnetsintään. Opposition mielestä kysymys on vahtimisesta.”

  Vasuriosasto on nostamassa työtöntä seinälle, koska tuo työttömän perkele piirtää _mustalla tussilla_ pitkää yleisrahoituksellista miinusta heidän maailmanparantamisagendansa kilpeen – työttömien vahtiminen on yleensäkin kiihtymässä, koska työttömille menevillä rahoilla on ”siellä” toisaalla, paljon heidän humaanis-eliittispoliittista sädekehäänsä kirkastavampi vaikutus.
  Tältä kantilta katsottuna on kokoomuksen kanta – rahat pois köyhiltä ja heti – täysin linjassa vasurien agendan kanssa. Toki työttömän kannalta lienee yhdentekevää, millä momentilla hänelle kuuluvat rahat otetaan pois, koska lopputulema on sama; ne rahat ovat häneltä pois kummassakin tapauksessa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top