Markkinaoikeudelta 100 000 €:n uhkasakko Huutokaupat.com:lle

Kuluttaja-asiamies vei viime vuoden huhtikuussa Markkinaoikeuteen kiistan Huutokaupat.com:n toiminnan lainmukaisuudesta. Kiista koski kaupan purkamista asiakkaan taholta, josta myyntialusta oli ohjeistanut, ettei kauppaa voi perua.

Nettihuutokaupat eivät ole verrattavissa fyysisiin huutokauppoihin, päätti Markkinaoikeus:

Markkinaoikeus kielsi 11.1.2021 kuluttaja-asiamiehen vaatimuksesta menettelyn, jolla Mezzoforte Oy vei kuluttajilta kaupan peruuttamisoikeuden. Markkinaoikeus tehosti kieltoa 100 000 euron sakon uhalla. Markkinaoikeuden mukaan yritys menetteli kuluttajansuojalain vastaisesti, kun se oli kieltänyt peruuttamisoikeuden vedoten siihen, että kyseessä on huutokauppa.

Markkinaoikeus katsoo päätöksessään, että perinteisten huutokauppojen nauttima poikkeus evätä asiakkaan peruuttamisoikeus tekemäänsä kauppa koskien, ei ulotu netissä tapahtumaan kaupankäyntiin. Kysymys ei ollut huutokaupanpitäjän johtamasta tarjouskilpailumenettelystä, eikä fyysisiä huutokauppatilaisuuksia järjestetty. Kyse oli verkkohuutokaupasta, joka ei kuulunut poikkeuksen piiriin, joten yhtiön sopimusehdot rikkoivat kuluttajansuojalakia.

Peruuttamisoikeus on etämyynnissä keskeinen kuluttajan oikeus
Etämyynnissä peruutusoikeus on pääsääntö, ja kuluttajalla on yleensä oikeus perua kauppa 14 päivän kuluttua ostoksen tekemisestä Euroopan unionin lainsäädäntöön perustuvan kuluttajansuojalain mukaan.

”Etämyynnissä tavaraan tai palveluun ei voi tutustua ennen ostopäätöstä, joten peruuttamisoikeus on kuluttajan kannalta tärkeä oikeus. Alustat mahdollistavat uudenlaisia palveluita. Erilaiset palvelukonseptit ovat tervetulleita, mutta niiden kehittämisessä ja käytännön toteuttamisessa tulee huomioida kuluttajien oikeudet”, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen avaa peruuttamisoikeuden merkitystä.

Huutokaupat.com:in ylläpitäjän Mezzoforte Oy:n sopimusehdot eivät siis sido kuluttajaa. Kun sopimusehdot ovat nyt lainvastaisinä tulleet mitätöidyiksi, jo tavaraa Huutokaupat.com:sta ostaneet kuluttajat, jos heidän tekemänsä kaupan kohdalla pidennetty peruutusaika ei ole vielä kulunut umpeen, he voivat yhä vedota peruuttamisoikeuteen.

 • Jos elinkeinonharjoittaja ei ole kertonut kuluttajalle tämän peruuttamisoikeudesta, peruuttamisaika päättyy 12 kuukauden kuluttua normaalin peruuttamisajan päättymisestä. Jos elinkeinonharjoittaja korjaa puutteen tänä aikana, peruuttamisaika päättyy 14 päivän kuluttua päivästä, jona kuluttaja sai tämän tiedon.
 • Kauppa on mahdollista perua, vaikka tavara olisi otettu käyttöön. Jos elinkeinonharjoittaja on laiminlyönyt velvollisuutensa antaa kuluttajalle peruuttamisoikeutta koskevan tiedon, ei kuluttaja peruuttamistilanteessa vastaa käyttöönotetun tavaran arvonalentumisesta. Jos kuluttaja haluaa peruuttaa tekemänsä kaupan, hänen tulee ilmoittaa tästä myyjälle. Ongelmatilanteissa kuluttajaneuvonnasta saa henkilökohtaista neuvontaa.
 • Määrätty kielto koskee ainoastaan sellaisia kauppoja, joissa Mezzoforte ostaa myytävän tavaran sen aiemmalta omistajalta ja myy sen eteenpäin omissa nimissään Huutokaupat.comissa. Markkinaoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Kieltoa on noudatettava 25.1.2021 alkaen.

Myös eri viranomaiset ovat käyttäneet nettihuutokauppoja erilaisten kohteiden realisointiin. Markkinaoikeuden päätös tulee siis vaikuttamaan viranomaistoimiinkin.

Huutokaupat.com kertoo päivittävänsä 24.1.2021 alkaen ohjeistustaan, niin että kuluttajilla on kuluttajansuojalain mukainen oikeus peruuttaa kauppa.  Kysymykset voi esittää Huutokaupat.com:n asiakaspalveluun: asiakaspalvelu@huutokaupat.com.

3 Comments

 1. Esa Hartikainen
  16.1.2021 09:04

  Sellaisen ostajan, jolla ei ole varaa ja ymmärrystä osallistua huutokauppatyyppiseen tilaisuuteen, pitää ymmärtää pysyä poissa sieltä. Viranomaisen huutaminen apuun on lapsellista ja idioottimainen tapa katua tyhmyyttään.

  Vastaa
 2. juha.
  16.1.2021 16:37

  Aivan yhtä tyhmää on ylläpitää viranomaisia verovaroin, jos niihin vetoaminen kertoo vain ostajan ”tyhmyydestä”! Kaikki eivät osaa olla yhtä härskejä kuin Hartikainen, joka tietää kuinka kauppaa tehdään, vaikka ”harmaan rajalla” toimivan yrittäjän kanssa, jota suojaa itse myyntialusta syystä, että ”Nyt tulee rahaa!!!”

  Suomen koko yhteiskunnan korruptio -aste on jo nyt aivan tarpeeksi perseestä, mutta ehkä jopa 5-vuoden kuluessa myös ”viranomaiset” ovat ostettavissa niin, että ostajalla pitää olla Mensan jäsenyys eikä sekään vielä auta kun ostaa ylipäätään mitään, jonka myyntiehdot ja kuluttajanturva ovat kaltevalla pinnalla.

  Se, että vain tietävät ja ”viisaat” saavat toimia yhteiskunnassa voi ottaa aimo harppauksen eteenpäin kunhan koronapiikeistä saadaan ”piikki” tilastoihin.

  Vastaa
 3. Orang Utang
  16.1.2021 16:56

  Yksi askel kohti yhteiskuntaa, jossa valtio päättää kaiken puolestasi.

  – Et omista mitään.
  – Et ole velkaa kenellekään.
  – Kukaan ei myöskään ole sinulle velkaa. — Ei edes eläkeyhtiö tai työnantaja.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top