Markus Mustajärvi: Turvallisuusselonteko on opas Nato-jäsenyyteen

Vasemmiston kansanedustaja Markus Mustajärvi otti heti kantaa hallituksen tänään esittelemään turvallisuusselontekoon.

(Kuva: Vasemmistoliitto)

”Marinin hallituksen tänään hyväksymä selonteko hakee yksipuolisuudessaan vertaistaan. Sotilasliitto Natosta ei ole löydetty kritiikin häiväkään eikä myöskään siihen liittymisestä” kirjoittaa kansanedustaja Markus Mustajärvi (Vasemmisto).

Kansanedustaja kritisoi selontekoa liiallisesta luottamisesta atlanttisen puolustusliiton NATO:n yhteiseen puolustukseen, ja turvatakuisiin jotka Suomi saisi liiton jäsenenä.

Naton turvatakuut eivät kuitenkaan ole mikään automaatti, joka varmasti takaisi edes kriisi- tai sotatilanteessa muiden jäsenmaiden tuen”, kirjoittaa kansanedustaja.

Suomi voisi joutua ottamaan alueelleen ydinaseita

Selonteon mukaan Nato-jäsenyyden ennaltaehkäisevä vaikutus perustuu viime kädessä Yhdysvaltojen sotilaalliseen kykyyn ja ydinasepelotteeseen, minkä Mustajärvi myöntää todeksi, mutta osoittaa pelotteen kääntöpuolta: ”Kriisi- tai sotatilanteessa Suomi voisi joutua ottamaan alueelle muiden Nato-maiden asevoimia ja mahdollisesti myös ydinaseita.

Mustajärvi näkee NATO:n ja Venäjän yhteisen rajan pidentymisen -Suomen jäsenyyden myötä- yli kaksinkertaiseksi edistävän jännityksen kiristymistä. Hän muistuttaa myös Kuollan alueesta, johon on keskittynyt Venäjän ydinaseita.

Suomen tulevat velvoitteet Naton jäsenenä pohjoisen kalottialueen ja arktisen alueen puolustamisessa on unohdettu selonteosta kokonaan, vaikka juuri tällä alueella Yhdysvaltain ja Venäjän vastakkainasettelu on selvästi kasvanut. Ja samalla sotilaallisen yhteenoton vaara, kirjoittaa kansanedustaja.

Suurvaltakonfliktin sattuessa NATO:on kuuluva Suomi joutuu automaattisesti osalliseksi, kirjoittaa Mustajärvi. Hän näkee mahdollisen sodan ulkopuolella pysyttelyn mahdolliseksi, jos NATO:on ei liitytä. Lopuksi kansanedustaja kysyy, miten Yhdysvaltain edellisen presidentin, Donald Trumpin, mahdollinen uudelleenvalinta vaikuttaisi amerikkalaisten osallistumiseen atlanttiseen puolustusyhteistyöhön. Sitä selonteon laatijat eivät ole huomioineet, muistuttaa Mustajärvi.

Extran kysymykseen Mustajärvi vastasi, että esm. ydinaseettomuuden liittäminen NATO-jäsenyyden ”reunaehdoksi”  olisi enemmän kosmetiikkaa ja silmälumetta, kun todellista ”Naton kevytversiota”. Kuten puolustusministerikin jo tiedotustilaisuudessa totesi, Mustajärvenkin mielestä ”NATO:ssa ollaan totaalisesti jäseniä”, täydellä vastuulla, ja Suomi tullaan Venäjällä ymmärtämään yhtä natomaaksi kuin muutkin liiton jäsenvaltiot.

NATO-jäsenenä Suomi olisi osallinen myös puolustusliiton ydinaseiden käyttöä koskevassa suunnitteluryhmässä ja päätöksenteossa, kertoo kansanedustaja Mustajärvi Extralle. Tämä olisi ristiriidassa Suomen tähänastisen ydinaseisiin suhtautumisen kanssa.

 • Markus Mustajärvi on Vasemmistoliiton kansanedustaja, ja jäsen puolustusvaliokunnassa ja tiedusteluvalvontavaliokunnassa.

12 Comments

 1. Snif
  13.4.2022 19:29

  Mv rys# haiseva pas#painos levittää että Suomen natojäsennyys olisi oikein sotarikos, että on naurettava putinisti.
  Jos tuo anusau# tulee Suomeen niin virkavalta saa pistää tuo eliniäkseen linnaan.

  Vastaa
  1. Ismo Kähkönen
   13.4.2022 20:23

   Keskustelukulttuuria on monenlaista, kuten mielipiteitäkin. Jospa hiukan siistitään Snif sanojen käyttöä, sopinee.

   Vastaa
   1. Snif
    13.4.2022 21:10

    Mv painos joka esittää valheita joilla aivopesee tyhmiä ihmisiä joita riittää, on kuule kyse enemmän kun jostain mielipiteistä.
    Et osaa ajatella yhtään miltä mahtaa tuntua Ukrainan pakolaisesta joka on menettänyt kaiken, talonsa, miehensä, ehkä koko sukunsa terroristi venäjän hyökkäyksessä.
    Minun tekstit ei kyllä nuole piirukaan tuon terroristi maan asukkaita eikä myöskään niitä jotka propagandaa levittää että venäjä tekee oikein kun hyökkäsi Ukrainaan.
    Jos venäjä Suomeen hyökkää, luuletko että venäjän ystävillä on tässä maassa hyväkin olla ne tuolee olemaan ensimmäisiä luotipäässä olevia.

    Vastaa
    1. Ismo Kähkönen
     13.4.2022 23:12

     Kiitos, Snif

     Nyt ei ollut kirosanoja viljeltynä.

     MV painos? Sopisiko pyytää sinulta täsmennystä viittaukseen?

     Osaanko ajatella Ukrainan sodana pakolaisista (veljeskansasta) jotakin? Kyllä ja oman kykyni mukaan edistän heidän tulevaa. Meillä kaikilla on tässä tilanteessa kykymme auttaa valitettavasti rajalliset. Joillakin auttajilla on enemmän, kuin toisilla.

     Kysynkin vastavuoroisesti, viestisi perusteella haluaisit ilmeisesti kaikista venäläisistä eroon?

     Vastaa
    2. Pekka Kemppainen
     13.4.2022 23:31

     Tuo nyt ei liity mitenkään kansanedustaja Mustajärven NATO-jäsenyyden hakemiseen liittyvään kannanottoon, jonka uutisoimme. Extra on mahdollisimman puolueeton uutisten jakaja, ja -uutisen kirjoittajana- katson että po. puheenvuoro on tarpeellinen osa NATO-keskustelua, ja tulee saattaa lukijoiden tietoon. Ne, joiden mielestä Venäjä teki oikein kun hyökkäsi naapurimaahansa, ovat aivan muualla, kuin täällä.

     Vietä rauhallinen ilta!

     Vastaa
 2. pöh
  13.4.2022 19:32

  Suurin huoli on varmaan USA, ei suinkaan se että trumppi valittaisiin uudestaan, vaan se ettei USA:ta enää voi demokratiaksi kutsua.
  Siellä se paljon puhuttu ”deep state” taustalla tekee päätökset välittämättä edes laeista.
  Nythän siellä jo sodan alkuvaiheessa jotkut korkeassa asemassa olevat sanoi, että USA:n pitäisi hyökätä venäjälle ydinaseilla, ja sotia euroopassa venäjää vastaan jotta eivät joutuisi sotimaan omalla maaperällään.
  Venäjä ja USA molempi pahempi.

  Vastaa
 3. K.M
  13.4.2022 19:41

  maria pihalle niinistö ja haavisto ne ovat oikeat natopuolustajat:(

  Vastaa
 4. Puolueeton
  13.4.2022 20:28

  On kaksi mahdollisuutta: Pysyä puolueettomana tai liittoutua rajanaapurin vihollisen kanssa. Valitse siitä, kun liiton sotilaallisesti 12 kertaa vahvempi pääpuolustaja on 5000 km:n etäisyydellä valtameren takana ja mahdollinen vihollinen ärsyyntyessään rajakeppien takana.

  Vastaa
 5. Huru-ukko
  13.4.2022 22:01

  ”Nythän siellä jo sodan alkuvaiheessa jotkut korkeassa asemassa olevat sanoi” Nyyh sniif ja pöh.
  Ketähän nämä ”korkeassa” asemassa olevat lie? Valkoisen talon siivoojan serkun kummin kaima ehkä? Vai venäjän lähetystön vaksin serkun kumminkaima?

  Vastaa
  1. pöh
   14.4.2022 07:38

   USA:ssa on niin paljon senaattoria ym ettei voi suomalainen muistaa jokaisen huru-ukon ja akan nimiä, mutta heidän puheensa ja tv esiintymisensä löytyy kyllä netistä. Demokraatteja olivat kaikki ja niitä puheita kauhisteltiin USA:ssa kun lietsoivat sotaa venäjää vastaan.

   Vastaa
 6. pekka parikka
  14.4.2022 09:36

  Mustajärven tiedot Naton jäsenyyden kielteisistä vaikutuksista ovat täysin realistiset. Suomen ja Venäjän yhteinen raja n. 1300 km on maaraja ja siksi erittäin haastava. Natoon hakeutuminen olisi tullut suorittaa vuosina 1992-93 jolloin aikaikkuna oli edullinen Suomelle, samoin suojeluskuntain uudelleen perustaminen oli ajankohtainen tuolloin, mutta puolustusvoimain johto torppasi ajatuksen heti alkuunsa. Naton voima perustuu ainoastaan sen jäsenvaltioiden armeijoihin ja USA:n antamaan logistikkaan. Poliittisen tilannekuvan muutos saattaa eritäin nopeasti aiheuttaa sen, että Suomen hakemusta ei hyväksytä. Turkin Erdogan ja Unkarin Orban ovat molemmat EU:n hylkiöitä, Turkkia ei ole hyväksytty jäseneksi ja Orbania Niinistö ja Marin väittävät ”diktaattoriksi”!

  Suomen ulkopolitiikka on ollut koko EU:n jäsenyyden aikana ”tuulen haistelemista” eli on yritetty ymmärtää komission kryptisiä ulostuloja. Suomen historia on pullollaan myös sellaisia politiikkoja joiden oma etu on ylittänyt valtion ja kansan edun, näitä on erityisesti ollut vuodesta 1982 lähtien runsain mitoin!
  Nykyinen naisvoittoinen hallitus on peruskoulun kasvatteja ja heistä yhdelläkään ei ole minkäänlaista historian realiteettien ymmärrystä! On tärkeää näyttää hyvältä ja esiintyä lehtien kansikuvissa vaikka nahkatakissa, ilman todellista osaamista. Ukrainan sota oli täysin lännen provosoima ja historiaa tuntevat ovat hyvin tietoisia ”Holodomorin” vaikutuksista Ukrainaan 30-luvulla! Lazar Kaganovits oli johtava NKVD:n vastuuhenkilö ja hänelle etnisen alkuperänsä vuoksi ei merkinnyt mitään yli 11.000.000 kuollutta ukrainalaista. On syytä huomioida se, että Zelensky, Victoria Nuland, John Kerry, Hodorovski ym. ovat samaa etnistä ryhmää joista Nobel-kirjailija Solzenitzyn totesi:”Venäjän vallankumousta 1917 eivät toteuttaneet venäläiset, vaan samaan etniseen ryhmään kuuluneet jotka vihasivat syvästi venäläisiä!

  Suomi saattaa olla sodan osapuoli jo ensi vuonna ellemme ymmärrä geopoliittisia tosiasioita, ne ymmärsivät Manneheim. Paasikivi ja Kekkonen!

  Pekka Parikka

  Vastaa
 7. Nils Holkersson
  14.4.2022 13:31

  Tietämättömien pohdiskeluja:
  -Oliko Ukrainan hallituksella tavoitteena NATO-jäsenyys?
  -Onko Ukrainalla rajasopimusta rajan paikasta yhdenkään naapurin kanssa?
  -Mistä tulee 30%..40% EU:n energiasta, öljy/maakaasu ja mitä sen hinnalle/saatavuudelle on odotettavissa ?
  -Miten idänkauppa vetää ja siihen liittyvät työllisyysnäkymät?
  -Onko hintojen nousu nousu seurausta sodasta vai kauppapakotteista?
  -Onko kauppasaarto ja aseiden toimitus joskus aikaansaanut rauhan vai pidentänyt sotaa?
  -Miksi suurin osa maailmasta ei yhdy kauppasaartoon, vaan lähinnä EU – asuvatko tyhmät EU:n ulkopuolella ja viisaat päättäjät EU:ssa?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top