Martin Luther Kingin ”I have a dream” -puheesta tänään 57 vuotta

Elokuun 28. vuonna 1963 pastori ja kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King piti Washingtonissa, eräällä Yhdysvaltain arvokkaimmalla paikalla Lincolnin muistomerkillä, puheen jota pidetään historiallisena, Päivämäärä oli valittu presidentti Abraham Lincolnin orjienvapauttamis-julistuksen 100-vuotis päiväksi, mutta pastori King tähtäsi tulevaisuuteen: Hän kertoi haaveestaan, että amerikkalaiset voivat elää ilman vihaa ja katkeruutta, ihonväreistään huolimatta.

”Minulla on unelma, että jonain päivänä tämä kansakunta nousee ja elää todeksi oppinsa: Me pidämme itsestäänselvänä totuutena, että kaikki ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi. Minulla on unelma, että jonain päivänä Georgian punaisilla kukkuloilla entisten orjien lapset ja entisten orjanomistajien lapset voivat istua yhdessä samassa veljeyden pöydässä.”

1960-luvulla rodulliset ristiriidat olivat vahvasti läsnä poliittisessa kuohunnassa, ja myös äärimmäisyysmieliset kärkkyivät tilaisuutta yllyttää amerikkalaisia toisiaan vastaan. Nämä ristiriidat koituivat myös pastori Kingin kohtaloksi: 0.04.1968 hänet murhattiin, luultavasti poliittisista syistä. Hänen unelmaansa eivät jakaneet kaikki mustatkaan. Osa halusi vallankumousta, jossa mustien katkeruutta hyödynnettäisiin rauhattomuuksien ja sekasorron lietsomiseen, eikä harmonian ja veljeyden idea viehättänyt kaikkia.

Radikalismiksi erheellisesti nimitetty äärimmäisyysajattelu kaipaa äärimmäisiä ja aggressiivisia tekoja. Näinkin suuntautuneita oli jo Kingin aikana, mutta he päätyivät omiin umpikujiinsa, eivätkä heidän ajatuksensa olleet mukana rakentamassa sitä amerikkalaista yhteiskuntaa, jonka tänään näemme. Kingin puheen aikana USA eli presidentti John F. Kennedyn kautta, ja mustien emansipaation edistyminen oli osa optimistista tulevaisuudenuskoa. Parempaan päin oltiin menossa, kaikille piti riittää hyvää.

En laajenna tarkastelua pettymyksen erittelyyn, mutta kaikesta huolimatta mustia syrjivät lait kumottiin, tie yhteiskunnalliseen menestykseen avattiin, ja mustia karriäärivirkamiehiä ilmaantui kaikkialle, -myös poliisin kuten olen kertonut. Oliko sitten niin, että mustien tyytyväisyys ja asemien koheneminen ei sopinut kaikille? Sekasorron levittäjät olivat menettämässä raaka-aineensa?

Meillä on jälleen käsillä 28.08., mutta pastori Kingin unelma ei voi hyvin. Väkivaltaa kaduilla, konfrontaation jyrkkenemistä ja yleistä hävitystä. Yhdysvallat on tänään kauempana rodullisesta harmoniasta, kuin 6-10 vuotta sitten. Ääriainekset yllyttävät ihmisiä toisiaan vastaan, ja halveksivat amerikkalaiseen yhteiskuntaan kiinnittymistä, ja sen tarjoamien etenemismahdollisuuksien käyttämistä henkilökohtaiseen onnen tavoitteluun.

Sorry, Martin. -Tämä, mitä näemme 57 vuotta myöhemmin, ei ollut Sinun unelmasi.

4 Comments

 1. Juha
  29.8.2020 08:29

  Martin Luther King ei ollut äärivasemmistolainen ja sanoikin ettei ole kommunisti .. toisin kuin nämä tämänpäivän BLM (Bolshevik Leftist Marxist) mellakoijat.. Martin kannatti väkivallattomia mielenosoituksia.. tämä anarkistikommunistien riehuminen on kaukana Martin Luther Kingin unelmasta

  https://youtu.be/6-r2IOv-G5Q

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.8.2020 10:50

   Hoover varoitti Kingiä henkilökohtaisesti tämän tiimiin pesiytyneistä kommunisteista. Vaikka FBI seurasi Kingin järjestöä potentiaalisena uhkana, Hoover ei olisi kertonut Kingille seurannasta jos olisi pitänyt tätä kommunistina?

   Mustien kansalaisoikeusliikkeen marxilainen äärisiipi torjui 1960-luvulla jyrkästi mm. Elridge Cleaverin edustaman mustan rasismin ja rotuajattelun. -Kommarithan vastustavat nationalismiakin. Nyt mustat ääriliikkeet liputtavat sekä kommunistista kumousta ettää mustaa rotu-extremismiä. Kas, liberaalit valkoisetkaan eivät ota välimatkaa mustiin äärihihhuleihin, vaan palvovat heitä, kuten myös islamofasisteja.

   Vastaa
 2. Orang Utang
  30.8.2020 00:21

  Robert F. Kennedy Jr. puhui sadoilletuhansille kuulijoille Berliinin kaduilla, Saksassa, 29. elokuuta 2020.

  Großer Stern -aukio ja Siegesäule -muistomerkki ovat taustalla, kun Kennedy puhui pelon hallinnasta ja totalitarismia vastaan. Hän sanoi, että hallitus ja ne, joilla on eniten varallisuutta ja valtaa, ovat tehneet kauhistuttavaa työtä kansanterveyden alalla ja siirtävät meidät kaikki 5G:hen ja käteisvapaaseen yhteiskuntaan. Hän sanoi, että 5G on pakotettu meille hyvänä asiana, mutta sitä käytetään valvontaan ja tietojen keräämiseen.

  Mr. Kennedy lisäsi, että COVID 19 -pandemia on mukavuuskriisi, joka tuhoaa keskiluokan, köyhdyttää meidät kaikki ja tekee voimakkaasta eliitistä vielä voimakkaamman.

  Hän päätti puheen sanomalla, että meidän on suojeltava kanssaihmisiä, haavoittuvia lapsia, vapauksia ja demokratiaa!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top