Näkökulma: Marxilaista indoktrinointia peruskoulussa jo vuonna 1973, ja pahemmaksi menee

Vuosina 1973-75 kokeiltiin Pirkkalan peruskouluissa uudenlaista opetusmetodia: Porvarillis-oikeistolaisena pidetty oppimateriaali korvattiin ajan hengen mukaisella, ja sehän oli lievästi sanoen värittynyttä. Oikeiden poliittisten mielipiteiden istuttamiseen koululaisiin myös paneuduttiin huolella.

Silloisella tekniikan tasolla oppimateriaali tuotettiin vaha-monistuskoneilla, joten kokeilumateraali tuli tunnetuksi nimityksellä Pirkkalan moniste. Suppeimmin tällä tarkoitettiin julkisuuteen päässyttä historianopetuksen materiaalia, joka oli kopioitu suoraan Neuvostoliitosta.

Aamulehti kirjoittaa 05.05.2016:

Pirkkalan moniste oli vain jäävuoren huippu. Peruskoulua piti muuttaa niin, että tulevista äänestäjistä kasvaa sosialisteja. Päätavoite oli muuttaa kapitalistinen yhteiskunta sosialistiseksi, sanoo tutkija ja kirjailija Jari Leskinen.

Kuvassa Jari Leskisen kirjan kansi. Leskinen kertoi lehdelle: ”Kyseessä oli lasten ideologinen aivopesu, jonka toteuttivat yhdessä opetusministeriö, kouluhallitus ja Tampereen yliopiston psykologian laitos. Käytännössä kaiken takana oli SDP:n vasemmistosiipi, joka ajoi vain omaa etuaan.”

Pirkkalan neuvostomarxilainen koulukokeilu tuli julki, kun Aamulehden toimittaja Matti Arjanne sai käsiinsä edellä jo mainitun historian monisteen. Metelihän siitä nousi.

Opetuskokeilu koski peruskoulun viidensiä luokkia, ja toteutui aluksi Pirkkalan kunnassa. Vuoteen 1980 mennessä uuden opetussisällön piti olla käytössä koko maassa, mutta kyse oli muustakin kuin faktojen vaihtamisesta #neuvostofaktoihin.

Uusi opetusmetodi pyrki vaikuttamaan koululaisen psyykeen. Häneen alettiin istuttaa #syyllisyydentunnetta omasta #hyväosaisuudestaan. So. että kun muilla menee kurjemmin kuin hänellä, se on hänen syytään. Metodi ei liene aivan tuntematon 2000-luvullakaan.

Oppimateriaalia:

Sitten koululaisen piirros, joka kertoo miten oppi on mennyt perille:

Esimerkki osoittaa metodin toimineen ainakin kohtuullisen hyvin. Kun koululaisilla ei ole käytettävissään vertailevaa näkemystä, ja he ovat tiedollisesti nopettajistaan riippuvaisia, syyllisyydentunnon istutus näkyy onnistuneen.

Huomaamme, että 70-lukulaiset monisteen laatijat keskittivät paljon huomiotaan taloudellisen eritasoisuuden ja eriarvoisuuden selittämiseen yksinomaan moraalisella tasolla: Köyhät ovat köyhiä koska rikkaat ovat tuhmia.

Yksinkertaistettu naailman ymmärtämisen tapa -Pirkkalassa opetetussa formaatissa- tukee toki #vasemmiston äänestämistä, mutta simppeli hahmottamistapa ulottuu myös globaalille tasolle. Silloin sen vaikutusten pitäisi näkyä asenteissa #kehitysmaihin ja #maahanmuuttoon. Tilanpuutteen takia jätämme tarkastelematta, missä määrin nykyinen tapa ajatella noista asioista liittyy Pirkkala-metodin käyttöön henkilöiden peruskouluiässä.

Kirjailija Leskinen tarkastelee myös vuosien 1973-75 Pirkkalan kokeilun toimijoita. Hän nimeää Tampereen yliopiston psykologian laitoksen professorin Tapio Nummenmaan, jonka johdolla oppimateriaali tuotettiin yliopistossa oppilastyönä.

Kouluhallituksen pääjohtajan Erkki Ahon roolia Leskinen pitää hyvin tärkeänä. Silloinen nuori virkamies Pentti Arajärvi oli myös vahvasti kiinnostunut marxilaisesta kokeilusta, ja edisti sen rahoitusta ministeriössä. Leskinen:

Arajärvi höynäsi määrärahoja muilta tutkimushankkeilta Pirkkalan kokeilulle. Pitää muistaa, että hän oli siihen aikaan hyvin lähellä kommunisteja. Arajärvi myös luki kaiken opetusmateriaalin ja hyväksyi sen täysin.

Aamulehden nostettua asian pöydälle, siitä teetettiin virallinen tutkimus, joka ei johtanut mihinkään. Asia oli YYA-Suomessa liian arka.

Pirkkalan kokeilun perusti työryhmä ”Peto”:

Historian opetusmonisteen laati nelihenkinen tutkijaryhmä nimeltä Peto, Peruskoulun toimivan opetussuunnitelman projekti. Sen jäsenten maailmankatsomusta leimasi Leskisen mukaan marxilaisuus.

Ryhmän professorijäsenet olivat Tapio Nummenmaa Tampereen yliopiston psykologian laitokselta, Annika Takala Joensuun korkeakoulun kasvatustieteiden osastolta ja Juhani Karvonen Turun yliopistosta. Mukaan kutsuttiin myös psykologian tohtori Liisa Rantalaiho Tampereen yliopiston sosiologian laitokselta.

Pirkkalan marxilaisesta opetuskokeilusta on jo yli 30 vuotta, eikä Pentti Arajärvikään enää asu presidentinlinnassa. Jotain on kuitenkin jäänyt? Äskettäin asiaan kliinnitti huomiota kansanedustaja Laura Huhtasaari. Hän nosti julkisuuteen viime talvena tamperelaisessa peruskoulussa tehdyt oppilastyöt, jotka olisivat voineet olla vuodelta 1975 ja Pirkkalasta, ellei niissä pahan ikoneina esiintyvät henkilöt olisi meidän aikamme poliitikkoja.

Loppuiko ”kokeilu” sittenkään, vai onko sekin uusi normaali? 2000-luvulla peruskoulunopettajille annettavan ohjeistuksen tarkastelu onkin hyvä tapa löytää vastaus kysymykseen. Samalla voi löytyä vastaus kysymykseen, miksi joku nousee seisomaan lentokoneessa kun maastakarkoitettua ollaan kuljettamassa kotimaahansa: Hän on lukenut hyvin läksynsä.

Opettajan Opas: Suvaitsevaisuus, rasismi ja sorto.

Aamulehti 05.05.2016: Tuore kirja: Pirkkalan koululaisia aivopestiin kokeilulla, jonka piti olla sosialismin alkusoittoa.

4 Comments

 1. viher vasuri kupla riehuu HS ssä
  4.10.2018 13:34

  Perinteisen median välittämät uutiset perustuvat tosiasioihin, mutta ihmiset tekevät niistä
  aina tulkintojaan. Valitettavasti
  *faktat eivät aina vastaa lukijan toiveita.*
  herran jumala tämä täti väitää etTei valtamedia ole jäänyt kiinni valeuutisoinnista
  Alpakat- Zubierin tarinat ja kymmenet muut valheeliset valtamedian uutiset
  tulevat heti mieleen lähi aikojen tapahtumisista
  miksi
  JSN JAKAA LANGETAVIA TUOMIOITA NÄILLE VALTAMEDIOLE
  JOS HEIDÄN UUTISENSA OLISI AINA FAKTAA
  Uutisten faktat eivät aina vastaa lukijan toiveita
  *Perinteisen median välittämät uutiset perustuvat tosiasioihin*,
  mutta *lukija tekee niistä tulkintoja,* kirjoittaa HS:n oikeustoimittaja Susanna Reinboth.
  KUN PITÄISI KIRJOITAA LUKIJAT TARKISTAVAT NÄMÄ
  POLIITISESTI VÄRITYNEET HS JUTUJEN FAKTAT ALKU LÄHTEILTÄ
  *Lukija tekee niistä tulkintoja*
  NIIN JA SUORISTAA HEIDÄN VALEENSA FAKTOILLA
  Satoja TAPAUKSIA Kun valtamedia on jäänyt kiinni valeista
  kansalaisten mediakriitisten lukijoiden ansiosta
  varsinkin ruotsissa usassa saksassa
  ja narautavat heidän valtamdian omat faktat valeuutisoiniksi
  VIDEO MATERIAALIA MYÖDEN TAPAHTUMA PAIKALTA
  Huom jossa se hesarin toimittaja ei ole edes itse ollut paikalla
  *vaan kysynyt asiaa suomen tapahtumiin ruotsin medialta*
  sattika kysellyt mitään asian omaisilta kenestä puhuu
  tai syylistää kenttä oikeuksisaan **Me toot**
  ruotsin jokainen valtamedia on saanut sen takia langetavan tuomion
  mee toon miesten jahdista valheelista syytöksistä esim
  Perinteisen median välittämät uutiset perustuvat tosiasioihin
  voi jeesus mitä ylimielisyyttä
  tämä väite on itse siassa itsesään jo vale
  faktojekin perusteella
  valtamedian totuuksista

  thrump uutisointi on HS ssä Ihan oma skenensä
  se ei ole edes journalismia vaan toimittaja koulu kiusajien psyköpatiaa
  joku henkinen aateen sairaus kun absurdeimatkin järjetömimmät väiteet ovat heistä faktaa joita he levitävät usan valemedioista suomeen kuten CNN- LUOTTO NOLLA Mediasta
  ja aina on kyse siitä *että lukijan syy kun valheet eivät meneet läpi*
  vaan valtamedia jäi kiinni niistä housut kintussa
  siis mistä näiden hesarin toimitajien ylimielisyys lukijoidensa medianluku taitoon vähätelevästi heidän fakta tiedon kaivamisen jostain mualta kuin
  suomen braavdan HS sivuilta perustuu
  hei nyt hokas
  sehän on se surullisen kuuluisa punaviher vasuri toimitajien kupla

  Vastaa
 2. Nestori Lundahl
  4.10.2018 14:05

  Täällä lisää Pirkkalan monisteesta ja alkuperäinen moniste:
  http://agricolaverkko.fi/vintti/julkaisut/julkaisusarja/pirkkalan-moniste/

  Vastaa
 3. Puolueeton
  5.10.2018 06:37

  Opettajan opas on osittain asiallinen, mutta siitä puuttuu esimerkiksi tämä:
  Maahanmuuttajlllle tulee opettaa suomalaista kulttuuria jokamiehen oikeuksista lähtien. Jo nyt näkyy, että suomalaistenkin velvollisuus noudattaa jokamiehen oikeuksia on huonenemassa. Jos on oikeus vapaasti liikkua luonnossa, on myös velvollisuus olla likaamatta paikkoja ja häiritsemättä alueella asuvia. Vaikeakulkuisessa maastossa liikkuvat suomalaiset noudattavat oikeuksiaa erinomaisesti. Mutta helppokulkuisissa paikoissa on nähtävissä, että varsinkin maahanmuuttajat sotkevat ja jättävät roskansa maastoon. Suomen pysäköintialueet ovat roskaantuneet aivan kuten välimeren maissa. Huonot tavat ovat tarttumassa myös suomalaisiin.

  Vastaa
 4. Puolueeton
  5.10.2018 06:46

  Opas on osittain asiallinen, mutta siitä puuttuu esimerkiksi tämä:
  Suomalaisten hyviä tapoja on kunnioitettava ja elettävä niiden mukaan. Suomen jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet on opetettava maahanmuuttajille. Vaikeakulkuisessa maastossa suomalaiset käyttäytyvät erinomaisesti, pitävät paikat siistinä ja keräävät roskansa. Helppokuluisessa maastossa luonto likaantuu roskista. Havaintojen mukaan maahanmuuttajat likaavat paikkoja, jättävät roskansa ja häiritsevät meluisina muita. Parkkialueet Suomessa näyttävät yhtä roskaisilta kuin Välimeren maissa. Huonot tavat ovat tarttumassa myös suomalaisiin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top