Massiivinen tehovalvontaisku huume- ja ihmiskauppaa pyörittäville rikollisille euroopassa – 85 miljoonan edestä huumeita takavarikoitu

Rajat ylittävän rikollisuuden 16 jäsenvaltion (Belgia, Bulgaria, Tšekin tasavalta, Suomi, Saksa, Kreikka, Unkari, Irlanti, Islanti, Italia, Latvia, Liettua, Alankomaat, Puola, Portugali ja Slovakia) yhteisellä tehovalvonnalla on paljastettu huumekauppiaita ympäri Eurooppaa.

Europol koordinoi 16. – 20.9 ja 25.9.2019  laajamittaisia ​​EMPACT-tehovalvontaiskuja. Toimet kohdistuivat synteettisiin huumausaineisiin ja uusiin psykoaktiivisiin aineisiin sekä ihmiskauppaan, maahanmuuttajien salakuljetukseen, asiakirjapetoksiin ja ympäristörikoksiin. Niihin osallistui viranomaisia. EU: n jäsenvaltioista, kolmansien maiden maista ja EU: n toimielimiä (EFCA, Eurojust, Europol ja Frontex).

Yhteiset valvontaiskut tekivät merkittävän loven huumekaupan verkostoihin

Yhteisillä toimilla takavarikoitiin yli 85 miljoonan euron arvosta huumausaineita laittomilta markkinoilta. Lisäksi takavarikoitiin 11,3 tonnia MAPA-esiastetta, tämä estää amfetamiinien tuotantoa. Tuotantomenetelmistä riippuen tämä esiasteiden määrä olisi ollut riittävä tuottamaan 6,3 tonnia amfetamiinia arvoltaan n. 63 miljoonaa euroa Euroopan markkinoilla. Tämä lisättynä takavarikoituihin 85 miljoonan euron huumeisiin on vakava isku Euroopan huumausainemarkkinoita vastaan.

Operaatiossa takavarikoitiin

 • 1 300 kg kokaiinia
 • 22 kg valmista ja 1 107 kannabiskasvia
 • 19 601 ecstasy-pilleriä
 • 10,63 kg amfetamiinia
 • 6 kg MDMA:ta (muuntohuume)

Kaikkien huume- ja ihmiskauppaan, siirtolaisten salakuljetukseen ja ympäristörikollisuuteen kohdistuvien toimien alustavia kokonaistuloksia:

 • Pidätettyjä 411
 • 54 potentiaalista ihmiskaupan uhria tunnistettu
 • Takavarikoitiin 1,1 miljoonaa savuketta ja 1 223 kg raakatupakkaa

Alustavat tulokset saattavat tutkinnan edestessä vielä muuttua.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Risto Lohi kertoo, että Suomessa ei ole tässä tehovalvonnassa ollut poliisin osalta erityistä yksittäistä toimenpidettä tehovalvontaiskuun liittyen.

Rikosylikomisario Lohi korostaa, että toteutettu tehovalvontaoperaatio on useiden eurooppalaisten ja Suomen kansallisten viranomaisten operatiivista yhteistyötä.

Tullilla on tutkittavana valvontaan liittyen jonkinverran keskeneräisiä juttuja.

Tullin tutkittavana on toistasataa näytettä valvontaiskuun liittyen, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen

Tulosten valmistuminen laboratoriossa ottaa aikansa ja tuloksista tiedotetaan myöhemmin, Sinkkonen kertoo.

Rajavartiolaitoksella ei ole tullut esille mainittavaa heidän näkökulmasta, kertoo viestintäpäällikkö Päivi Kaasinen Rajavartiolaitokselta.

2 Comments

 1. Jussi
  13.10.2019 21:01

  Nettivihjeen mukaan varsinkin Monacon F1-kisavieraiden diplomaattipostissa tuodaan paljon aineita Eurooppaan. Vaikkei diplomaattipostia saa avata niin mahtaako olla pistettä, jossa tottelematon koira voisi vahingossa nuuhkaista? Sitten harmaapopliinitakkinen mies samaan kahvilaan lukemaan ranskankielistã ylösalaisin pitämäänsä sanomalehteä, jossa on silmänreiät.

  Vastaa
 2. Jussi
  14.10.2019 22:42

  Tarkoitin diplomaattiluokan matkaromppeita eikä -postia, huono sanavalinta

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top