Massoud valmis rauhanneuvotteluihin, jos Taleban vetäytyy Panjshirista

Afganistanissa vallan kaapannutta Taleban-liikettä vastustava Kansallisen vastarintaliikkeen (NRFA:n) johtaja Ahmad Massoud on tänään toistanut olevansa valmis rauhanneuvotteluihin Kabulissa valtaapitävien talebaanien kanssa. Massoud on aiemmin vedonnut mm. Venäjään, että tämä ryhtyisi välittäjäksi afganistanilaisten osapuolten rauhanneuvotteluissa.

Afganistanin kansallinen vastarintaliike (NRFA) pitää hallussaan Kabulin pohjoispuolella olevaa Panjshirin laaksoa, jota Taleban ei onnistunut valtaamaan vuosina 1995-2001 eikä Neuvostoliitto vuosien 1978-1989 -sodassa, jolloin Ahmad Shah Massoud johti taistelua Pohjoisen Liiton komentajana.

Ahmad Massoudin johtama NRFA (National Resistance Front) ilmoittaa, että jos Taliban lopettaa hyökkäyksensä Panjshiria ja Andarabia vastaan, he lopettavat taistelut ja jatkavat neuvotteluja.

Nuorempi Massoud, Ahmad Massoud, sanoi tänään olevansa valmis rauhanneuvotteluihin, jos Talebanin islamistit vetävät joukkonsa Panjshirista ja Andarabista, ja lopettavat hyökkäystoimet.

”Kansallinen vastarintaliike on sitoutunut ratkaisemaan rauhanomaisesti erimielisyydet Talebanin kanssa uskonnon ja moraalisten periaatteiden mukaisesti, ja on varma että maan tuleva järjestelmä toimii Talebanin ja muiden Afganistanin kansaa edustavien ryhmien ja lahkojen kesken”, totesi Ahmad Massoud.

Massoud on aiemmin ilmoittanut, että luopuu Talebanin vastustamisesta, jos tämä suostuu yhteishallitukseen muiden afganistanilaisten puolueiden ja ryhmien kanssa. Presidentti Ashraf Ghanin paettua maasta, hänen hallituksensa puolustusministeri ja Afganistanin ensimmäinen varapresidentti ovat liittoutuneet Massoudin kanssa.

Massoudin tavoite näyttää olevan yhteishallitus, shura, tai muunlainen vallanjako. Dohassa Qatarissa käydyissä neuvotteluissa Talebanin ja Yhdysvaltain välillä, -ja joulukuussa 2020 tehdyssä sopimuksessa, tähdättiin rauhanomaiseen vallansiirtoon ja siirtymäkauden hallintoon, johon olisivat osallistuneet mm. Taleban ja presidentti Ashraf Ghania tukevat tahot. Tämä suunnitelma kaatui Talebanin jatkaessa hyökkäystään USA:n vetäydyttyä, ja kieltäydyttyä siirtymäkaudesta.

Massoudin lisäksi mm. Pakistanin kanssa keskusteleva Gulbuddin Hektmatyar näyttää pyrkivän jonkinlaiseen laajapohjaiseen hallitukseen, jossa Taleban on mukana.

Taleban ilmoitti tänään illalla tunkeutuneensa vastarintaa tekevään Panjshirin laaksoon. Ilmoitus on varmaan kolmas samansisältöinen heiltä lyhyessä ajassa. 

Luettavaa:

Pakistanin vakoilupomo pohjustaa Kabulissa yhteishallitusta Afganistaniin

3 Comments

 1. Epäuskoinen
  5.9.2021 21:40

  Ei nää ”rauhanuskonnot” tule koskaan pääsemään sopuun, niin et maaimassa ois rauha.

  Vastaa
 2. juha II
  5.9.2021 22:30

  Sula mahdottomuus sopia talebanien kanssa mistään, koska he ensitöikseen voitettuaan USA:n vaatimattomasti ilmoittivat ulottavansa valtansa yli koko maailman!

  Vastaa
 3. pöh
  5.9.2021 23:14

  2021 vuonna vielä teurastetaan ihmisiä uskonnon varjolla, joku voisi sanoa että melko sairasta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top