EU-elpymisrahojen käyttö painottuu poliittisten tavoitteiden edistämiseen (SUORA 10:00)

Valtionvaranministeri Matti Vanhasen selostaa EU-tukirahoista. Hän mainitsi heti selostuksensa alussa ilmaston, ”kestävän kasvun” ja dogitalisaatiokin tuli puheeksi. .

Ilmasto ja jopa työperäisen maahanmuuton edistäminen olivat esillä Euroopan Unionin yhteisestä velkarahasta jo kerran supistuneen Suomelle tulevan viipaleen käyttöä selostettaessa.

Komissio edellyttää Suomelta yksityiskohtaista suunnitelmaa rahojen käytöstä. Mm. kilpailukyvyn kehittämisestä on ollut erilaiset käsityksestä. Vanhanen puhuu ”vihreästä siirtymästä”: ”Luodaan kustannustehokkaasti jotain uutta ja pysyvää.” ”Hankkeita tulee lukumääräisesti olevaan hyvin paljon.” ”Kymmenientuhansien lämmityskattiloiden vaihtamisesta puhutaan.” (omakotitaloissako??)

Biotalous, vetytalous ja yritysklusterit mainittu. Media kysyy, mitä on karsittu rahanjaosta. Vanhanen: ”Me EU:n jäsenmaana pidämme kiinni siitä, että komissio valvoo…” ”Infrastruktuuriin liittyviä hankkeita on enemmän kuin pystytään koskaan tukemaan.” ”Aidosti luomaan jotain sellaista uutta, mitä normaalin budjetoinnin yhteydessä ei pystytä tekemään.” Komissiolta tulee lisää ohjeistuksia tammikuun lopulla. Vanhanen: ”Komission kanssa käydään jatkuvaa vuoropuhelua sen varmistamiseksi että ohjelmat ovat sellaisia kuin niiden pitää olla.” ”Mittavien yksityisten investointien käynnistyminen on tavoite.” Ekosysteemit mainittu, -mutta miten se tähän liittyy.

Suomi toimii esimerkkinä muille maille? Vanhanen: ”Mittakaava on riittävä eurooppalaiseksi hankkeeksi. Rahoitus on oikein ajoitettu, jos päätökset menevät parlamenteissa läpi.” USA ja Japani myös keskittyvät elvyttämisessä vihreään sektoriin. Kyse ei ole perinteisestä elvytyksestä, vaan pyritään luomaan uutta. ”Tällä hetkellä lainaamme tulevaisuudelta”, myönsi Vanhanen.

Media kysyi esitetyistä rahoitustoiveista. Vanhanen heti vastasi maakuntakierroksella kuulluista yksilöidyistä toiveista, joita ilmeisesti oli riittävästi. Sanaa ”siltarumpu” ei mainittu keskustelussa, mutta ilmeisesti kenttä osaa hyvin tämän lajin.

Videotallenne ilmaantuu samaan ikkunaan lähetyksen loputtua.

Videolähetys: Valtioneuvosto.

5 Comments

 1. pöh
  15.2.2021 10:20

  ”Robotiikkaa ja ”työperäistä maahanmuuttoa”

  Ilmeisesti odottavat että heitetään kaikki veivimme koronaan, vai miksi muuten meidät korvattaisiin roboteilla ja mamuilla koronapaketin avulla? Koko ajan jää lisää ihmisiä työttömäksi, firmoja menee nurin ja yksinyrittäjät konkurssissa jne.
  Ja nuo jaksaa jauhaa digitalisaatiosta, mamuista jne..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.2.2021 11:02

   Ei lainkaan kaukaa haettua.

   Vastaa
  2. Merceeri
   15.2.2021 13:42

   ”Ilmasto ja jopa työperäisen maahanmuuton edistäminen olivat esillä Euroopan Unionin yhteisestä velkarahasta jo kerran supistuneen Suomelle tulevan viipaleen käyttöä selostettaessa.”

   Koko ajan ilmaston ympärillä puuhastellaan jotain kummallista businesta? Otetaan velkaa kansalaisten piikkiin erilaisten teknologioiden käyttöönottamiseksi muka välittömästi, mutta joita teknologioita ei ole ”näemmä” edes olemassa muualla, kuin raha -ja poliittisen eliitin puheissa, sekä, ei koskaan mitään muuta, kuin kiusaa kansalaisille keksivien vihervasemmisto-antifahörhöjen päissä?

   Missä ovat _näytillä_ kaikki uuden teknologian PROTOTYYPIT, niistä ja niiden hinnoista sekä toimivuudesta pitäisi olla vankkaa näyttöä, _ennen_ kuin OTETAAN VELKAA KANSALAISTEN PIIKKIIN? Akut ovat jo yli 100vuotta vanha keksintö! Tuulimyllyistä on Suomen leveysasteilla ainoastaan maiseman pilaajiksi jne. jne?

   Ps. Entäpä, jos lopulta paljastuukin, että tämä poliittiskiimainen lässytys ilmaston ympärillä onkin pelkkää vihersekopäiden harhaa, mutta toisaalta rahaeliitiltä temppu, eli bluffi – rahojen, vallan -ja itsenäisyyden viemiseksi kultakin kansakunnalta yhdessä ja erikseen? Entäpä, jos ”ilmasto” tekeekin vain sitä, mitä se on aina tehnyt; eli ilmaston lämpeneminen ja kylmeneminen vuorotellen onkin ilmastolta aivan normaalin luonnollista toimintaa? Ai niin….meinasi unohtua, jos sen uuden teknologian lippulaivan, tämän herra Muskin raketin pää edellä maahansyöksy on parasta, mihen he prototyypeillään pystyvät – niin antaa olla.

   Vastaa
 2. Joopajoo
  15.2.2021 13:22

  Paljon rahaa siis heitetään kankkulan kaivoon. Turhiin ja tuottamattomiin projekteihin, mutta jos kansa köyhyyttä haluaa se sitä saa.

  Vastaa
 3. murre riepunen
  15.2.2021 17:10

  EU:n meille myöntämien omien rahojemme kohtaloa valvotaan tarkasti EU:n toimesta, itse emme voi omia rahojamme käyttää sinne missä huutava pula olisi. Ilmastohysterian ylenpalttiseen mainontaan ja lietsontaan sen puolesta, ellei jotain tehdä, loppu tulee huomenna. Nuorisolle suunnattua mölinää jatketaan siihen malliin, ettei sijoituspaikkoja, turvakoteja meinaa järjestyä uutisointiin sokeasti uskoville.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top