Mauri Peltokangas kysyy yleisen edunvalvonnan epäkohdista

Kansanedustaja Mauri Peltokangas (PS) jätti tänään kirjallisen kysymyksen koskien yleistä edunvalvontaa.

Tiedote:

Ylen 3.2.2020 tulleessa MOT-ohjelmassa käsiteltiin edunvalvonnan epäkohtia ja kyseenalaista vallan käyttöä. MOT oli käynyt läpi runsas sata edunvalvontaan liittyvää eduskunnan oikeusasiamiehelle tullutta kantelupäätöstä, joista kävi ilmi, että laki ei kaikilta osin kestä päivänvaloa ja antaa mahdollisuuden kyseenalaiseen vallankäyttöön yli asiakkaan oman tahdon.

Suomessa on lisääntyvässä määrin sellaisia kansalaisia, jotka eivät itse kykene asioitaan hoitamaan. Ylen uutisen mukaan vuonna 2018 sellaisia henkilöitä oli 75 000.

Edunvalvonnan tarve lisääntyy, kun väestö vanhenee eikä yleinen edunvalvonta pysy tässä kehityksessä mukana, jos yhdellä edunvalvojalla on jo nyt parhaimmillaan 300 asiakasta.

Pahimmassa tapauksessa edunvalvoja ei edes tapaa asiakastaan koskaan, jolloin lain ja asetusten määräämä asiakkaan kuuntelu ja tahtotilan huomioon ottaminen ei voi olla edunvalvojalla tiedossa ja määräävänä tekijänä päätöksiä tehtäessä ja tämä mahdollistaa myös väärinkäytökset, kuten MOT-ohjelmassa tuli ilmi.

Ilmi tulleiden seikkojen perusteella on selvää, että nykylainsäädäntö ja valvonta ei vastaa tämän päivän vaatimuksia edunvalvonnassa, Peltokangas toteaa ykskantaan. Kysymyksessään Peltokangas penää hallitukselta millaisiin toimiin se aikoo ryhtyä, että yleinen edunvalvonta saadaan sille tasolle, että se vastaa asiakkaan tarpeita ja tahtoa, sekä miten hallitus aikoo vastaisuudessa pitää huolen siitä, ettei valtaa edunvalvonnassa päästä käyttämään väärin ja
asiakasta vahingoittaen?

– Tällainen epäkohta on pikimmiten saatava lainsäädännön alle ja ihmisten kyykyttämiselle on tultava loppu myös edunvalvonnassa, Peltokangas jyrähtää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top